Başkent : Sohum
Resmi dil : Abhazca ve Rusça
Siyasal statü :
de facto cumhuriyet
Yönetim : Cumhuriyet
- Devlet Başkanı : Sergey Bagapş
- Başbakan : Aleksander Ankvab
Tek yanlı Bağımsızlık ilanı tarihi, Gürcistan : 23 Temmuz 1992
Anayasa tarihi : 2 Ekim 1999
Rusya tarafından tanınma tarihi : 26 Ağustos 2008
Yüzölçümü;
- Toplam : 8.600 km²
- Su(%) : n/a
Nüfus;
- Toplam (2005) : 216.000
- Yoğunluk : 220/km²
Para Birimi : Ruble
Abhazya Cumhuriyeti (Abhazca: Apsny Ahwyntkarra, Rusça: Respublika Abkhaziya), 1990'ların başındaki savaşın ardından Sohum'a egemen olan ve Rusya?nın desteğini alan ayrılıkçılar tarafından de jure (hukuki) parçası olan Gürcistan Cumhuriyeti'nden 1994 yılında bağımsızlığını ilan edilmiş bir de facto (fiili) devletidir.

Fakat Abhazya Cumhuriyeti adını taşıyan bu yönetim bazı ülkeler tarafından tanınmıştır (Rusya, Nikaragua; Venezuella ve de facto Güney Osetya,Transdinyester Ve sürgündeki Krayina Sırp Cumhuriyeti). Gürcistan'ın merkezi yönetiminin desteğindeki özerk yönetim ise, bölgenin eski statüsünün korunmasından yanadır. Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti?nin yönetim merkezi Sohum'sur.
Abhazya Cumhuriyeti, 8.600 km²?lik bir alanı kapsar. Bölgede 220.000'i aşkın kişi yaşamaktadır.(2003 sayımı)
26 Ağustos 2008'de Rusya Federasyonu devlet başkanı Dmitri Medvedev[1], 3 Eylül 2008'de Nikaragua'nın sosyalist devlet başkanı Daniel Ortega Abhazya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdığını açıkladı. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 2009 Eylül ayında Abhazya'yı bağımsız bir devlet olarak tanıdığını açıklamıştır.

Abhazya Cumhuriyetinin konumu

Abhazya Cumhuriyeti
Ayrıca bakınız
Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının uluslararası tanınması
Tanınmayan devletler listesi
Kaynakça
^ Rusya, kritik 'bağımsızlık' imzasını attı; Gürcistan 'bu bir ilhaktır' dedi Zaman Gazetesi.
^ Nikaragua, Abhazya'yı tanıyan ikinci ülke oldu
Dış bağlantılar
Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş'ın Resmi Web Sitesi
Abhazya Başkanlık Sitesi