Alternatifim Cafe

Anayasa Mahkemesi'nin 367 atağı

Discussion started on Haberler

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 367 katılımcının bulunmaması halinde mahkemeye başvurulursa, bunu ikinci tura geçilmeden önce karara bağlayacaklarını söyledi.

Tülay Tuğcu, Radikal gazetesi Ankara temsilcisi Murat Yetkin'in cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili sorularını cevapladı.
 
Tuğcu, "Başvuru olduğu takdirde üç gün içinde, yani ikinci oylamaya kadar kararı yetiştirmeye çalışırız. Anayasa Mahkemesi bu kaosa girmez" dedi.
 
Anayasa Mahkemesi Başkanı, "Ama ne karar çıkar bilemem. Tek başına değilim. 11 kişi bir araya gelip karar vereceğiz. Şu aşamada görüş açıklamak yanlış olur" diye konuştu.
 
Tuğcu, ne 367 başvurusunun haklı olup olmadığı, ne de cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda görüş açıklamayacağını, "Yargı siyasallaşmasın" diyenlerin yargıdan böyle bir mesaj beklemesinin de yanlış olacağını söyledi.
 
Tuğcu, cumhurbaşkanlığı seçiminin mahkemelik olma ihtimalinin de demokrasinin kuralları içinde çözülmesi gerektiğini söyledi.
 
Tülay Tuğcu, "Daha önce bir örneğin olmaması, ele alınmasına engel değil. Demokrasi böyle gelişecek, kuralları böyle yerleşik hale gelecek" dedi.
 
Seçim gününde taktik savaşları
 
Ankara'da partilerin cumhurbaşkanlığı seçim gününde izleyeceği taktikler konuşuluyor. CHP uzlaşma olmazsa oylamaya katılmayacak, Genel Kurul'da 367 milletvekili olmazsa mahkemeye gidecek.
 
AK Parti'ye göre ise bu vakit kaybı. Meclis aritmetiğinde kilit konumda olan DYP ile ANAVATAN Partisi ise siyasi gelişmelere göre hareket edecek.
 
Kameralar karşısında 367 tartışmasını ciddiye almayan AK Parti bir yandan da CHP'nin girişimini boşa çıkartmak için içtüzük üzerinde çalışıyor.
 
AK Parti'ye göre Genel Kurul'da Meclis Başkanı seçim oturumunu açtığında "toplantı yeter sayısı vardır" diyecek, buna itiraz için 20 CHP'linin salonda olması gerekecek. Çünkü yoklama istemek için en az 20 milletvekilinin talebi gerekiyor. Bu noktaya da CHP itiraz ediyor.
 
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "Bir taraftan gerek yok diyorlar. Diğer taraftan hukuku dolanıp, 367 peşinde koşuyorlar. Eğer Meclis Başkanı bunu aramadan geçerse, ilk oylamada ortaya çıkacaktır" diyor.
 
Haluk Koç, yapılacak oylama sonucunda 367 milletvekilinin içeride olmadığının anlaşılması halinde Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini, uzlaşma olmadan salona girmeyeceklerini tekrarladı.
 
Ama AK Parti'nin sorunu aşmak için DYP, ANAP ve bağımsız milletvekilleriyle temasta olduğu iddiasını da ortaya attı.
 
CHP ile AK Parti arasında içtüzük üzerinden tartışma sürerken, DYP 367 polemiğini gereksiz buluyor. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'a göre, bu "hukuku zorlama" anlamına geliyor.
 
"Bir şey söylememiz erken" diyen Ağar, "Konuyu günü geldiğinde değerlendiririz. Toplantı sayısı 184. Ama 367 diyenlere de saygı duyuyoruz" diyor.
 
DYP oylamaya katılıp katılmayacağına ilişkin net bir açıklama yapmıyor. Tıpkı ANAVATAN Partisi gibi. Hem DYP hem ANAVATAN son güne kadar siyasi gelişmeleri bekleyecek. İki parti Meclis aritmetiğindeki kilit rollerini son ana kadar sürdürmeyi planlıyor.
 
Köşk için seçim sürecine bir hafta kaldı
 
Türkiye'nin 11'inci cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin sürecin başlamasına 1 hafta kaldı. Süreç, Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin sona ereceği 16 Mayıs'tan bir ay önce, yani 16 Nisan Pazartesi günü başlayacak.
 
16 Nisan'dan 25 Nisan Çarşamba günü saat 24.00'e kadar cumhurbaşkanlığına aday olunabilecek veya aday gösterilebilecek. Kalan 20 gün içinde ise seçimler yapılacak.
 
TBMM Danışma Kurulu, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın başkanlığında toplanarak, seçim turlarının hangi günlerde yapılacağını belirleyecek.
 
En az 3'er gün arayla yapılacak oylamaların ilk iki turunda, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun (367) oyu sağlanamazsa 3'üncü tur oylamaya geçilecek ve 3'üncü turda üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) sağlayan aday, cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.
 
Bu turda üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, 3'üncü turda en çok oyu alan iki aday arasında 4'üncü tur yapılacak.
 
Bu oylamada da cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gerekli olan 276 oy sağlanamazsa TBMM seçimleri yenilenecek.


alıntı haber7
#1 - Nisan 10 2007, 17:11:28

Sana kurdum saatimi geceden
Seni vurdum yüzüme ayıldım
İşim gücüm tek sensiz bügün
Bu sabah yar sana uyandım

 :muhah :muhah bu haberin en ilginç satırları bunlar

AK Parti'ye göre Genel Kurul'da Meclis Başkanı seçim oturumunu açtığında "toplantı yeter sayısı vardır" diyecek, buna itiraz için 20 CHP'linin salonda olması gerekecek. Çünkü yoklama istemek için en az 20 milletvekilinin talebi gerekiyor. Bu noktaya da CHP itiraz ediyor.
#2 - Nisan 10 2007, 17:12:46

Sana kurdum saatimi geceden
Seni vurdum yüzüme ayıldım
İşim gücüm tek sensiz bügün
Bu sabah yar sana uyandım

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.