Alternatifim Cafe

Faili meçhul soykırım

Discussion started on Haberler

Yeni!
Lahey Adalet Divanı, Sırplar’ın 1995’te Bosna’da 8 bin Müslüman Boşnak’ı katletmesini “soykırım” olarak nitelendirdi ancak Sırbistan’ı suçlu bulmadı



   BM’nin en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı’nın, 1992-1995 arasında Srebrenitza’da 8 bin Müslüman’ın ölümüyle sonuçlanan katliamın “soykırım” olup olmadığı kararını tüm dünya soluklarını tutarak bekledi. 15 hakimlik yargı heyeti, karar metnini tam 3 saatte okudu. Yargıçlar, ilk dakikalarda Srebrenitza katliamını “soykırım” olarak kabul ettiklerini ve Sırbistan’ın soykırımı önleme sorumluluğunu yerine getirmediğini açıklayınca Bosna’da sevinç rüzgarları esti.

   Boşnaklar’ın umudu söndüFakat ilerleyen dakikalarda kararın yönü değişti. Yargıçlar, soykırıma ve ihmale rağmen Sırbistan’ın soykırımdan sorumlu olmadığını hükmederek, “Tazminata gerek yok” sonucuna varınca, milyarlarca dolar tazminat isteyen Boşnaklar’ın umudu söndü. İşte Lahey’deki mahkemenin 60 yılı aşan tarihindeki ilk soykırım kararı:

* Srebrenitza’da işlenen katliam soykırımdır.

* Sırbistan hükümeti soykırımı önleme sorumluluğunu yerine getirmemiştir.

* Mladiç’i savaş suçları mahkemesine vermeyerek uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmiştir.

* Sırbistan, soykırım işlemek için plan yapmamış, soykırım eylemini kışkırtmamıştır.

* Tazminat uygun değildir.

3 Müslüman yargıç bile kararda ayrıldıSrebrenitza Soykırımı kararını alan 15 kişilik yargıç heyetinde 3 Müslüman üye bulunuyordu. Bunların 2’si Bosnalılar, biri ise Sırplar lehinde oy kullandı

Başkanlığını İngiliz yargıç Rosalyn Higgins’in yaptığı Uluslararası Adalet Divanı, 15 yargıçtan oluşuyor. Srebrenitza kararı heyetteki 3 Müslüman yargıç arasında bile ayrılık çıkmasına sebep oldu. Sırbistan’ın soykırım suçu işlemediğini belirten karar 2 ret oyuna karşılık 13 kabul oyuyla alındı.

Ürdünlü Başkan Yardımcısı Şevket Hasaneh ve Cezayirli Ahmed Mahiou yargıçlar “Sırbistan soykırım suçu işlemiştir” diye görüş bildirirken, Faslı yargıç Muhammed Bannouna ise soykırımdan Sırbistan’ın sorumlu olmadığını savunan ise Hıristiyan kanadın yanında yer aldı. Daha önce Arap Dünya Enstitüsü’nün başkanlığını yürüten ve Fransa’dan da Legion D’Honneur madalyasına sahip olan Bannouna, Sırbistan’ın tazminat ödemesi konusundaki kararda da aynı tutumunu sürdürdü.

Sırbistan’ın Bosna’ya tazminat ödemesini sadece Ürdün ve Cezayirli hakimler talep etti. Diğer tüm hakimler aleyhte oy kullandı.

Sırp lider: Kabul ediyoruz
Sırbİstan’In Avrupa yanlısı Devlet Başkanı Boris Tadiç, sıradışı bir karara imza atarak Uluslararası Adalet Divanı’nın açıklamasının ardından hükümetlerinin soykırımı kabul eden ve bunu kınayan bir yasa tasarısını parlamentoya vereceğini duyurdu. Boris Tadiç, düzenlediği basın toplantısında şaşırtıcı açıklamalara imza attı:

“Hepimiz için kararın en sıkıntılı bölümü Sırbistan’ın soykırımı önlemek için elinden geleni yapmadığı şeklindeki ifadelerdir. Şimdi bize düşen görev Sırp meclisinden en kısa sürede Srebrenitza’da işlenen suçu kınayan bir deklarasyonu çıkarmaktır. Bosna ile Sırbistan arasında yeni bir sayfa açılmalıdır. Ancak bu şekilde iki ülke vatandaşları arasında yeni güven inşasının sağlanabilir...”

Madalya takmışlardı
Srebrenitza katliamının Hollanda merkezli mahkemenin kararıyla soykırım olarak belgelenmesi soykırıma göz yuman BM “Barış Gücü” askerlerine madalya takan Hollanda’ya da ders vermiş oldu. Geçtiğimiz Aralık’ta Assen üssünde BM Barış Gücü kapsamında Srebrenitza’da sivil halkı korumak zorunda olan ancak Sırpların yaptığı soykırım karşısında herhangi bir eylemde bulunmayan 450 askere madalya takılmıştı. Oysa ki 2001’de katliamdan sorumlu olduğu için Wim Kok hükümeti istifa etmişti.
#1 - Şubat 27 2007, 17:18:15
« Son Düzenleme: Şubat 27 2007, 17:18:54 Gönderen: frozen »
...SENİN MARKA OLDUĞUN YERDE FİYATLARI BEN BASARIM...

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.