Alternatifim Cafe

Gezelim Görelim

Discussion started on Türkiye Coğrafyası

Yeni!
    UZUNGÖL

 

  Trabzon’a 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte bulunan Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır.
     Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl, “Uzungöl” olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir. Özellikle yakınındaki “Şerah” köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evler, doğanın güzelliğini tamamlar özelliktedir.
     Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengindir.
     Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlardaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır.
     Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi, tilki, kafkas dağ horozu gibi çeşitli hayvan türleri barınmaktadır.
     Haldizen deresi vadisinde, heyelan sonucu dere yatağının tabii baraj şeklinde kapanması sonucu oluşan göl, çevresindeki ladin ormanları ile çekici bir peyzaj sergiler, Göl kıyısında yer alan Uzungöl yerleşmesi belediye teşkilatına sahip olup, alt yapı çalışmaları devam etmektedir. Trabzon'dan ulaşım, Çaykara'ya kadar 76 km, asfalt ve sonra da 19 km lik stabilize yol ile sağlanmaktadır. Çaykara·Uzungöl yol bağlantısının ıslah edilmesi gerekmektedir.

 

  Gölün su sathı, mevsiminde gelen su miktarı ile bağımlı olarak cüzi farklılıklar gösterir ise de, genelde boyu 1000 metre, eni 500 metre, derinliği ise 15 metre civarındadır. Gölde alabalık yaşamaktadır. Belediye tarafından hazırlanmış 1/ 2000 uygulama imar planı bulunduğu ifade edilen yerleşmede; geleneksel ahşap yayla yapılarının kuzeybatı yönündeki çayırlık yamaçlardaki konumundan, beton yapılarının kuzeybatı yönündeki çayırlık yamaçlardaki konumundan beton yapılar şeklinde göl kıyısına inmekte olduğu müşahade edilmiştir.Turizm Merkezi olarak belirlenen alanın ilgi odağı olan göl çevresinde topografya, yerleşme alanını sınırlamaktadır.
    Bu nedenle kuzeybatıda belirlenen turizm yerleşme alanları ise kot farkı nedeniyle daha düşük rakımlarda kalmaktadır. Bu alanlarda yer alması düşünülen Konaklama tesislerinin göl ve civarını günübirlik, aktiviteler için yoğun şekilde kullanmak isteyecekleri muhakkaktır. Bu durumda, Turizm Merkezi gelişmesinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için göl çevresindeki yapılaşmanın kesinlikle kontrol altında tutulması gerekmektedir. Gölün Çaykara yönünden girişi bugünden büyük  yapılarla (cami ve okul) kapatılmış durumdadır. Güneydoğuda yer alanda ise yapılaşma hızla artmaktadır.
    Halen gölün güneyinde, Haldizen deresi yanında yer alan özel sektör tarafından yapılmış bulunan 52 yatak kapasiteli ahşap bungalovlardan oluşan tesis başarılı bir uygulama olarak dikkat çekmektedir.
Güneye doğru uzayıp giden Haldizen deresi vadisi büyük doğa zenginliklerine sahiptir. Uzungöl'e yaklaşık 10 ile 20 km mesafede dağların yüksekliklerinde yer alan 10' kadar ufak göl yöredeki aktivite zenginliğini arttırmaktadır. Uzungöl'e bugün bile yabancı gruplar gelerek mevcut tesiste konaklamakta ve güneydeki göllere doğa içinde yürüyüşler yapılmaktadır.



TRABZON - SUMELA MANASTIRI

Trabzon'un Macka ilcesinin guneyinde Karadagin bir tepesinin yamacina yapilmis olan bu manastira halk tarafindan Meryemana manastiri soylenir. Meryem(panaghia) adina kurulan bu manastirin, gerekce "SUMELA" adinin esasini, kara-siyah karanlik anlamina gelen Melas kelimesinden aldigi soylenir. Semavi Eyice'ye gore;"evvelce burada saygi goren siyah Meryem tasvirinden Sumela adini aldigi ve bu dagin adida manastirdan dolayi Oros Mela-karadag oldugu"kabul edilir.
Sumela Manastirinin kurulusu efsaneye gore: iki Atina'lý Barbabas ile yegeni Sophronios ruyalarýnda Hz.Meryem'i gormusler, ruyada Meryem onlara bir manastir yaptirmalarini ve yerini, nasil gideceklerini tarif etmistir.
Bunlar St.Luka!nin yaptigi rivayet olunan tabloyu da beraberlerinde alarak yola cikiyorlar, deniz yoluyla Trabzon'a gelip, karadagin sarp yamacinda kiliseyi kurmak icin karar kiliyorlar ve Theodosios devrinde (375-395)ilk kaya kilisesini kurarlar. Bu tarih, tesisn kesin kurulus tarihi deðglse de bahsedilen tarihler arasinda yapildigi saniliyor. Bazi arastirmacilara gorede burasý M.S.385 yilinda bazilarina gore ise 472 yilinda yapildigi belirtilmektedir.
Bu tarihler ve efsaneler bir tarafa birakilacak olursa, manastirin tarihini Trabzon komnenoslari devrinden sonra incelemek mumkundur. Trabzon komnenoslarýndan III.Alexios burasýný yeni bir tesis halinde 1360 yilinda insa ettirerek 17 metre yuksekliginde, 40 metre uzunlugunda, 14 metre genisliginde 72 odali bir tesis yaptirmýstir. Trabzon krallari bu manastira vermis olduklari hediye ve haklarla, halkin destegini saglamislardir.
Trabzon, Turkler tarafindan alindiktan sonra, Osmanli sultanlari bu manastirin haklarýna dokunmamýþlardýr. Manastira Yavuz I.Selim (1512-1520) iki samdan armagan etmistir. Ayrica Trabzon fatihi II.Mehmed'in de manastirin haklarini tanidigini bildiren bir fermani muhafaza ediliyordu.Yine Sultan I.Beyazit, I.Selim, II.Selim, III.Murat, Ibrahim, IV.Mehmet, II.Suleyman, Mustafa ve III.Ahmet tarafindan verilmis fermanlarýn bulundugu bildirilmektedir.
1962 yilinda merdivenleri ile kapýsý tamir ettirilerek turistlerin ziyaretine elverisli bir duruma getirilmiþ olan gorkemli yapi gorenlerin hayranligini uyandirmaktadýr.1972 yýlýnda ise orenyeri olarak ziyarete acilan yapi'ya orman icersinden 25-30 dakikalik bir patika yolla ulasilabilindigi gibi manastirin 200 metrelik yakinina kucuk vasitalarla da ulasilabilir.
Manastirin bulundugu alan Orman Bakanliginca Milli Parklar statusune alýnmýþ olup Kultur Bakanliginca da aslina uygun olarak onarýmý devam etmektedir.
Trabzon'un turizminde onemli bir yer tutan Sumela Manastýrýný kente gelen her bireyin mutlaka gezmesi gereklidir



#1 - Şubat 19 2007, 11:40:18
« Son Düzenleme: Mayıs 17 2009, 21:16:05 Gönderen: Mercey »
...SENİN MARKA OLDUĞUN YERDE FİYATLARI BEN BASARIM...

ben o kadar nasıl okuyayım janım... :ühü ne diyim yinede saol.. :muhah
#2 - Şubat 19 2007, 12:25:30
ஐ๑Kaderimle Yapayanlız Kaldım Dünyada Sen Beni Bıraktın Artık Anlasana  Seni Sevdim Daha Seviyorum Pes Etmem Ben Seni İstiyorum:(

ben o kadar nasıl okuyayım janım... :ühü ne diyim yinede saol.. :muhah

eywallah ...
#3 - Şubat 20 2007, 20:59:46
...SENİN MARKA OLDUĞUN YERDE FİYATLARI BEN BASARIM...

Radyasyon

görüntüler harika  (: 
saol frozen (:
#4 - Mart 17 2007, 11:53:29

3 bölümden 2 tanesini okudum hepsini okuyamadım ama saol gerçekten 1.si bile çok gzl şeler öğrtti..Saol frozen=) :)
#5 - Temmuz 23 2008, 18:52:33
İmzanız kural dışı.

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.