Alternatifim Cafe

MFÖ-Fan Club

Discussion started on Fan Club & Birlikler

Mfö sevenler hadi buraya!ben vakit buldukça mfö ile ilgili yazılar,şarkı sözleri  ve resimler eklemeye çalışacağım :)
#1 - Şubat 09 2007, 17:18:09
süpermen olmak lazım bazen(;

Kişileriyle MFÖ

Mazhar Alanson:

Mazhar Alanson, 1950 yılında Ankara’da doğdu. Ortaokulu Ankara Koleji’nde okuduktan sonra babasının vefatıyla ailesi İstanbul’a taşındı ve liseyi İstanbul Maarif Koleji’nde tamamladı. Babası senfoni orkestrasında baş trompetçiydi. Aile üyelerinin birçoğu bilfiil sanatçı olduğu için sanat ve müzikle içiçe büyüdü. Bunun da etkisiyle Ankara Devlet Konservatuarı’na girerek Yüksek Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 1972-1982 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu olarak görev aldı. Burada birçok usta tiyatro yazarının eserlerinde başrol oynadı.

Lise yıllarında gitar çalmayı öğrenen Mazhar Alanson, 1966’da Fuat Güner’le tanışarak Kaygısızlar grubunu kurdu. Bu yıllarda Beatles, Crosby, Still, Nash ve Rolling Stones gibi grupların şarkılarını yorumladılar. Sonraları gruba Özkan Uğur’un da katılımıyla üçlü olarak çalışmaya başladılar ve 1972 yılında Mazhar Fuat Özkan (MFÖ) adlı pop müzik topluluğunu kurdular. Özkan Uğur’un askere gitmesiyle Mazhar Fuat olarak yollarına devam ettiler ve aynı yıl ilk albümleri "Türküz Türkü Çığırırız”ı çıkardılar. MFÖ’nün geniş kitlelerce tanınıp beğenilmesini sağlayan "Güllerin İçinden” adlı şarkı ilk defa bu albümde yer aldı. 1974 yılında Galip Boransu ve Ayhan Sicimoğlu’nun katılımıyla İpucu Beşlisi’ni kurdular.

"Heyecanlı” adlı parça bu grupla kaydettikleri ilk kırkbeşlik oldu. İpucu Beşlisi dağıldıktan sonra tekrar Mazhar Fuat Özkan olarak yollarına devam ettiler. Bir Mazhar Alanson, 1950 yılında Ankara’da doğdu. Ortaokulu Ankara dönem Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Seyyal Taner, Barış Manço gibi isimlere eşlik ettiler. Mazhar Alanson, Ferhan Şensoy’un "Şahları da Vururlar” adlı oyunda rol aldı. Daha sonra Fuat Güner’in bu oyun için yazdığı müziklere Mazhar Alanson’un yeni sözler yazmasıyla birlikte, MFÖ isminin tüm Türkiye’de tanınmasını sağlayan ikinci albümleri "Ele Güne Karşi”nın şarkıları ortaya çıkmış oldu. Topluluk, bugüne değin "Vak The Rock", "No Problem", "MVAB" gibi birçok albüme imza attı. "Sufî" ve "Diday Diday Day" adlı parçalarla Türkiye’yi iki kez Eurovision Müzik Yarışması’nda temsil ettiler. Çeşitli reklamlarda rol aldılar. MFÖ, yaklaşık otuz yıldır ‘grup müziği’nin Türkiye’deki en iyi temsilcilerinden biri oldu ve yediden yetmişe herkesin beğenisini kazandı.

Mazhar Alanson, topluluk içinde söz yazarlığı ve filozof kişiliğiyle öne çıktı. 1985 yılında ‘Yılın Söz Yazarı’ ödülünü kazandı. Bunun yanı sıra gerek MFÖ ile gerekse bireysel olarak pek çok ödül aldı.

Oyunculuk eğitimi almasına karşın hayatının rotasını müzik de kılan Alanson, nadir olarak sinema filmlerinde rol aldı. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı "Arkadaşım Şeytan” başrol aldığı ilk sinema filmi oldu ve canlandırdığı "Mefisto" rolüyle başarılı bir performans gösterdi.

Mazhar Alanson’un yıllar sonra rol aldığı ikinci sinema filmi ise "Herşey Çok Güzel Olacak” oldu. 1998 yılında Filma-Cass’ın desteğiyle gerçekleştirilen ve Ömer Vargı tarafından yönetilen film, Türkiye’de seyirci rekoru kırdı. Başrolleri Cem Yılmaz ve Ceyda Düvenci’yle paylaşan Mazhar Alanson, aynı zamanda filmin müziklerine de imzasını attı. Yirmialtı parçanın bulunduğu çalışma, dördü dışında enstrümantal şarkılardan oluştu. Bu şarkılar ise "Benim Hala Umudum Var", "Bir Zamanlar Fırtınalar Estirirdim” ve "Bu Ne Biçim Hikaye Böyle" adını taşıdı.

“Bu Ne Biçim Hikaye Böyle” ise albümden çıkan tek video klip oldu. Alanson’a iki parçada Sami Özer ve Cem Yılmaz vokalleriyle eşlik etti. Kayıtları yurtdışında gerçekleştirilen albümün aranjörlüğünü Peter Schön yaptı. Gitarda Rob Ten *** ve Selçuk Başar, klavyede Peter Schön yer aldı. 
 
#2 - Şubat 09 2007, 17:24:35
süpermen olmak lazım bazen(;

Fuat Güner:


  01.Nisan.1948'de İstanbul’da doğdu. Çok sportif bir genç olan Fuat Güner devamlı futbol ve voleybol oynardı ve koşardı. Liselerarası Türkiye 400 m birinciliği olan Güner yelken yarışlarında da bir çok kupa almıştır.
Sonra Saint Joseph’e girdi. Bir yandan ağır bir okul, bir yandan Fransızca. Teneffüsler uzundu ve 45 dakika oyun oynamaya mecbur olduğu için voleybolu seçti. Bir yandan da okulun salonlarında müzik yapmaya başladı.
1966'da Kaygısızlar grubu kuruldu : Ali Serdar, Ender Arol (davul), Semih Oksay, Mazhar Alanson, Fuat Güner, Cenap Kıyıkoğlu, Mithat Danışan ve Sadık Kuyaş. Sonra İp Ucu Beşlisi diye bir grup kuruldu. Klavyeci Galip Baransu da aralarına katıldı.
   1970 yılında Ergin Bener’le tanıştı ve bu vesileyle Türkçe parçalar yapmaya başladı. Semih Oksay gruptan ayrıldıktan sonra Mazhar ile ikisi kalmışlardı. 1970 senesinde aralarına Özkan katıldı. MFÖ olarak ilk ayakları üstünde duruşları 1984 senesinde Ajda Pekkan‘dan, vokalden aldıkları paraların hepsini, Fuat'ın gidip stüdyoya yatırmasıyla başladı. Ondan sonra "Ele Güne Karşı" adlı albümü çıkarttılar. Albüm patlama yaptı, 26 hafta 1 numara oldu.
Aslında Fuat konservatuvara gitmek istiyordu. Önce Saint Joseph’i, sonra da İstanbul Devlet Mimarlık Akademisi İnşaat bölümünü bitirdi. Karayollarında 3, STFA’da 2 sene çalıştı. Bestecilik yanı daha ağır bastığı için 1979 senesinde bir reklam müziği yaptı ve bir senelik maaşından daha fazla bir miktarda para kazandı. Böylece hemen istifa etti ve sadece müzikle ilgilenmeye başladı...
#3 - Şubat 09 2007, 17:27:32
süpermen olmak lazım bazen(;

Özkan Uğur:

Özkan Uğur MFÖ grubunun bir üyesidir. Atv kanalında yayınlanan İkinci Bahar dizisinde zabıta rolünde oynamıştır. Atv'de yayınlanan Ağırlığınca Altın yarışmasını sunmuştur. Komser Şekspir filminde oynamıştır. Atv'de yayınlanmış olan Yeter Anne dizisinde anne rolündeki Suna Pekuysal'ın oğlunu canlandırmıştır. Gora filminde Garavel rolünde oynamıştır. Daha önce Erkin Koray'ın TER, Barış Manço'nun Kurtalan Ekspres ve Ersen'in Dadaşlar grubunda da bulunmuş ve 1976'da İpucu Beşlisi grubunun solisti ve gitarcısı olmuştur. Daha sonra İpucu Beşlisi'ndeki arkadaşı Galip Boransu'nun vokalist olduğu Grup Karma'nın gitaristi olmuş ve katıldıkları 1978 Türkiye Eurovizyon elemelerinde "İmkansız" şarkısıyla 2. olmuştur.

MFÖ'de bas gitar çalarken aynı anda inanılmaz zor derecedeki vokalleri tenor ses rengi ile başarıyla icra etmektedir. Ayrıca sanatçının hiçbir anlama gelmeyen sözlerle yaptığı şarkılar bulunmaktadır: Sude (MFÖ "Geldiler" 1990 ve Sezen Aksu "Deli Kızın Türküsü" 1993), Kera (Sertab Erener'in "Sertab gibi" adlı albümünde 12. şarkıdır), Fanki Tonki Zonki (Yavuz Çetin'in "İlk" adlı albümünde 11. şarkıdır) gibi...

Kullandığı Fender Jazz Bass kendisine Barış Manço tarafından hediye edilmiştir.
Kaynak:vikipedi
#4 - Şubat 09 2007, 17:40:05
süpermen olmak lazım bazen(;

MFÖ:

MFÖ, yaklaşık kırk yıl boyunca Türk Pop Müziği’nin en uzun soluklu ve en kaliteli gruplarından biri oldu. Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur’dan kurulu grubun oluşması, altmışlı yılların ikinci yarısına rastlamaktadır.

Henüz bir lise ögrencisi olan Fuat Güner, 1966 yılında Ender Arol ve Semih Oksay’la biraraya gelerek Kaygısızlar adlı ilk grubunu kurdu. Daha sonra gruba Mazhar Alanson’un katılış öyküsünü ise şöyle anlatır:

"Mazhar’ı elinde Beatles’ın “Rubber Soul”uyla yolda gördüm. Allaah dedim, bu plağı dinlemem lazım. Dedim “Kardeş yaa, şu albümü dinlemezsem hasta olurum, n’olur beraber gidip dinleyelim…” Geldik bizim davulcunun evine, koyduk pikaba. Elimde üç telli bir gitarla akorlarını çıkarmaya çalışıyorum, Mazhar da söylemeye başladı. Bir baktım John Lennon gibi söylüyor. “Sen” dedim, “kimsin yaa, sen bizim gruba girer misin?…” “Girerim” dedi. Giriş o giriş…”

Kaygısızlar adıyla Beatles, The Rolling Stones ve Crosby, Still, Nash gibi grupların parçalarını yorumlayarak çeşitli kulüp ve eğlence yerlerinde sahne aldı. Daha sonraları Ender Arol’un yerine Ali Serdar, Semih Oksay’ın yerine ise Panço Mithat (Danışan) geçti. Bu formatla, bir süre Barış Manço’yla birlikte çalıştılar. Manço’yla olan birliktelikleri sona erdikten sonra Özkan Uğur’un da katılımıyla MFÖ’nün bugünkü kadrosu ortaya çıkmış oldu. 1970 yılında Cem Karaca’nın tavsiyesiyle bir Alman plak şirketinden albüm teklifi aldı Kaygısızlar ve ilk plakları "Diloy" ismini taşıdı. 1971 yılında Özkan Ugur’un askere gitmesiyle Kaygısızlar dağıldı ve Mazhar Fuat olarak yoluna devam etti.

Mazhar Fuat ikilisi, 1971 yılında "Türküz Türkü Çığırırız” adlı ilk albümünü çıkardı. Sonraları yurtçapında tanınmalarını sağlayacak olan "Güllerin İçinden”in ilk yorumu da bu albümde yer aldı. 1974 yılında Özkan Uğur’un askerden dönmesiyle yeniden biraraya gelen üçlü, yanlarına Galip Boransu ve Ayhan Sicimoğlu’nu da alarak İpucu Beşlisi’ni kurdu. Ve bu ekiple "Heyecanlı” adlı bir 45’lik kaydettiler. Ancak okullarından mezun olduktan sonra müziğe uzun bir süre ara verirler. Mazhar Alanson, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda oyunculuk, Fuat Güner ise inşaat mühendisliği yapmaya başladı. Özkan Uğur ise çeşitli orkestralarda bas gitar çalarak müzik hayatını sürdürdü. Ta ki Fuat Güner, 1979 yılında babasının vefatıyla mühendisliği bırakıp Özkan Uğur’la birlikte, Ferhan Şensoy’un "Şahları Da Vururlar” adlı oyununun da yer alana kadar.

1982 yılında Mazhar Alanson’un Devlet Tiyatrosu’ndan ayrılmasıyla birlikte üçlü yeniden biraraya geldi. Bir dönem Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Seyyal Taner gibi ünlü isimlerin arkasında çaldılar. Bu çalışmalardan biriktirdiklerini stüdyo masraflarına harcadılar ve 1984 yılında "Ele Güne Karşı” adlı ilk albümlerini çıkardılar. Albüm büyük beğeni kazandı ve 26 hafta boyunca listelerde kaldı.

“Ele Güne Karşı”, Fuat Güner’in “Şahları Da Vururlar” için yazdığı müziklere Mazhar Alanson’un yeniden söz yazmasıyla ortaya çıkmıştı. Ardından "Geldiler", "Vak The Rock", "No Problem" adlı albümlerle tırmanışını sürdürdü topluluk. "Bodrum", "Bu Sabah Yağmur Var İstanbulda”, "Gözyaşlarimizi Bitti Mi Sandın”, "Ali Desidero" gibi dillerden düşmeyen birçok şarkının altına imzasını attı. 1993 yılında ise en çok sevilen parçalarını "Best Of MFÖ" albümünde toplayarak yüksek bir satış rakamına ulaştılar.

MFÖ’nün "MVAB (Mazeretim Var Asabiyim Ben)" S Müzik etiketiyle müzik marketlere sürüldü. 1995 yılında yayınlanan albümde, MFÖ pınarından dökülen onbir şarkı yer aldı. Topluluk, ilk video klibini albüme ismini veren "MVAB" için çekti. Sözlerini Fikret Kızılok’un yazdığı "Sakın Gelme” ise ‘MFÖ klasikleri’nin en genç üyesi oldu. Kayıtları Fransa’da gerçekleştirilen albümün düzenlemeleri ünlü müzisyen Erdal Kızılçay’ın elinden çıktı. Bugüne değin pek çok ödül alan MFÖ, "Sufî" ve "Diday Diday Day" isimli şarkılarla ülkemizi 2 defa Eurovision Şarki Yarışması’nda temsil etmiştir.

"MVAB"nin ardından MFÖ’nün dağıldığına dair pek çok söylenti çıkmasına karşın topluluk üyeleri birlikteliklerini sürdürdüklerini ancak bir süre solo çalışmalara yöneleceklerini belirttiler. Basında çıkan bazı haberlere göre ise MFÖ bir şirketti ve vergi borçları yüzünden ve birtakım başka problemler yüzünden dağılması da öyle kolay olamazdı.

1998 yılında, Mazhar Alanson, yönetmenliğini Ömer Vargı’nın yaptığı "Herşey Çok Güzel Olacak” adlı filmde Cem Yılmaz’la birlikte başrolleri paylaştı. Fuat Güner ise 1999 yılında "Aziz Fuat Güner" adlı ilk solo çalışmasını çıkardı. Güner, Erdal Kızılçay’la birlikte, Beatles parçalarını alaturka tarzda yorumladıkları DEF adlı proje grubunu kurdu. Ve halen bu grupla çalışmalara devam ediyor.

Yıllardır pek çok pop-müzik albümünde müzisyen ve vokalist olarak yer alan Özkan Uğur ise "Küçük Bir İş İçin Palyaçı Aranıyor” adlı tiyatro oyunu, Yavuz Turgul’un izleyici rekoru kıran "Eşkiya” adlı sinema filminde ve Uğur Yücel’in yönetmenliğini yaptığı "İkinci Bahar” adlı televizyon dizisinde rol alarak pek açığa çıkmamış bir yeteneği daha olduğunu göstermiştir.
 
   
 


 :D :))
#5 - Şubat 09 2007, 17:45:28
süpermen olmak lazım bazen(;

 :)
#6 - Şubat 09 2007, 17:48:30
süpermen olmak lazım bazen(;

Şarkı sözleri

Sevdim Bir Kere  
   
O günde seninle konuşmuştuk yine
Artık susmak ve yaşamak dostum ne dersin
Belki sana bir masal belki de hikaye
Söylemek istediğim aslında kim bilir, kim bilir
Ne dersin

Bazen çalıp eğleniriz
Bazen duyup hisleniriz
Sevdim bir kere, kim olursan ol
Tattım bir kere, ne olursan ol

Bazen çalıp eğleniriz
Bazen duyup hisleniriz

Sevdim bir kere, kim olursan ol
Tattım bin kere, ne olursan ol
 
  :))



Neye Niyet Neye Kısmet
 

   
neye niyet, neye kismetmis meger,
giden gitmis, yalniz kalmissin meger,
bu zamanda dikkat et,
kendini sakin...
gercek olan gercekler nerdeymis bakin,
secin, alin, sizin olsun...

bakarsin unutulmus butun sikintilar
gecen gunlerin ardindan.
belki de bir sabah bitmeyen dertler
cikip gider aklindan...

neye deger, neye emek vermissin meger,
"olmaz, olmaz" deyip kabullenmissin...
bu zamanda dikkat et,
kendini sakin...
gercek olan gercekler nerdeymis bakin,
secin, alin, sizin olsun... 



İstedim 

   
Sanki bir hayal gibi 
Nasıl da dolaştın hayatımda
Bir yudumda doğmak
Bir sevgide ölmek istedim
Geceleri bir gölge olmak
Istedim
Sonsuza doğru akıp gitmek
Istedim

Bir resim bir rüya
Belki bir şarkı
Aynı bedende
Iki gönül olmak istedim
Ve de yanımda bir tek
Seni istedim

Oysa bir yanlış gibi
Silinmeye yazıldım satırlara
Her ölümle doğmak
Hiç yok olmamak istedim
Sensizliğe öfkeli
Sabır istedim
Gönüllerde sevgiye
Yol ver istedim

Bir kere gördüm
Bir kere sevdim
Bin kez istedim
Aynı şarkıda iki gönül
Olmak istedim
Ve de yanımda bir tek
Seni istedim
 
#7 - Şubat 11 2007, 16:23:25
süpermen olmak lazım bazen(;

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.