Alternatifim Cafe

Resmi Nikah Dini Nikah Yerine Geçer Mi?

Discussion started on İslam Dünyası

eslem

Yeni!
bi arkadaş sordu geçende bana az ve öz anlatan yazıyı paylaşıyım dedim

Resmi nikah, dini nikah yerine geçer mi?

- Resmi nikah kıyılırken icap ve kabul işi ağızla da ifade edilirse, (zira Hanefi fukehası ağızla söylenebilecek bir şeyin özür olmadıkça buna muadil bir şeyle ifadesinin caiz olmadığını söyler.)

- İki erkek şahit veya iki erkek konumunda şahitler olursa,

- Bire bir şart olmamakla beraber mihir tayin edilirse,

Kısaca; dini nikah için gerekli olan şartlar resmi nikah esnasında icra edilirse, o nikah dini nikahın da yerine geçer.

Resmi nikahlar genelde tarafların fotoğraflarıyla beraber vardıkları, evlilik cüzdanı için imza atmalarıyla biten törendir. Dini açıdan şüpheye düşmemek için dini nikah olmazsa olmaz gibi bir şarttır.

Resmi nikahlardan önce dini nikah kıymak dinen doğru dahi olsa, âmiyane tabirle sakattır.

Dini nikah kıyanlar, yine dini nikah şartlarını bozan şartlar çerçevesinde bu nikahı feshedebilirler. Bunun dışındaki durumlar dinen sakıncalıdır.

Örneğin, İslam hukukunda kocanın kısa dönem hapse girmesi boşanma sebebi değildir veya evlenmeden önce bilinen özrü evlendikten sonra boşanma sebebi olamaz.

#1 - Mart 13 2006, 18:27:59
« Son Düzenleme: Nisan 13 2006, 21:28:54 Gönderen: Hedeyna Canan »

chok güseL.. :cicek teshekküR edeRim..

ama.. :alala

Resmi nikahlardan önce dini nikah kıymak dinen doğru dahi olsa, âmiyane tabirle sakattır.

buRayı pek anLayamadım, nie sakattıR acep? :alala
#2 - Mart 13 2006, 19:18:57
bir varmI$
bir yokmu$

hayır kesınlıkle gecmez.mesela ben evlensem fenerlı cadı ıle hem resmı hemde dını nıkah yaparım:)))
#3 - Mart 13 2006, 19:20:39

:muhah
yap zaten.. gaRantiye aLmak Lazım.. :4
#4 - Mart 13 2006, 19:22:08
bir varmI$
bir yokmu$

saol bu konuyuda açıkladığın için ve bunu bende anlamadım "Resmi nikahlardan önce dini nikah kıymak dinen doğru dahi olsa, âmiyane tabirle sakattır."  :alala

#5 - Mart 14 2006, 22:31:48

kartepe

Bizim dinimiz dünyada en yüce dindir.Bizler dini nikah yaptırdım demeden çekiniyor.Televizyonlarda görüyoruz insan dini nikahlıyım dediği zaman adamı nerdeyse boğacaklar.İnsanı dışlıyorlar sanki o kişi baanaz cahil,kültürsüz ber kişi gibi görülüyor. Diyer dinlere mensup kişilerin nikahlarını görüyorsunuz.Adamlar kiliselerde yapıyorlar.Her fırsattada bunun reklanını yapmaya çalışıyorlar.Çoğu filimlerde böyle sahneleri koyuyorlar.Ama bizler ise dini nikah yaptırdım demekten çekiniyoruz.Acaba bize ne gözüyle bakarlar.Baanazmı derler,kültürsüzmü derler....? Dini nikah ilk başta gelir.Resmi nikah ise işin resmiyeti ve hukuki prosütürüdür. Sosyetenin önde gelen simaları yaptıklarının çok güzel birşeymiş gibi beraber yaşıyoruz çocuğumuz olacak.Nikahın ne önemi var.Çok güzel beraberliğimiz var.Ben bu insanlara söyleyecek çok sözüm var ama bu forumun formatına yakışmadığı içinkullanmıyorum.
#6 - Mart 15 2006, 13:20:38

Vay be... Burası güya "lik, demokratik bir hukuk devleti" ama bundan eser yok. İslam laik olmayan bir dindir. Dolayısıyla "hukuk devleti" dediğimiz kurumsal yapıyla mutlak biçimde çelişmek zorundadır. Şeriat kanunlarını esas alan fıkıh İslam'ın hukukudur. Lakin çağımızın son derece gerisinde, kadın ve insan haklarını hiçe sayan bir hukuk sistemidir.
...
Türk Ceza Kanununa göre resmi nikah olmaksızın, imam nikahı kıyanlar 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanır. Hoş, ben yhiç bir zaman sırtımı bu devletin burjuva hukukuna dayayarak yorum yapmam. Ancak şeriat'ın insanlık dışı kurallarının uygulanmasına karşı her türlü direnci de gösteririm. Kadını depoziti ödenen bir mülk haline getiren İslam dininde, günümüzde uygulanacak hiç bir güzel yan yoktur. İslam'ın "ilericiliği" orta çağda kalmıştır.
...
İslam şeriat'ının uygulandığı ülkeleri gözönüne alalım. Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanmak dahil hiç bir hakları yoktur. Belli bir seviyeden sonra eğitim görmeleri yasaktır, kocalarından izin almadan dışarı tek başlarına çıkamazlar, boşanma hakları yoktur, 4 kadına kadar erkekler eş alabilmektedirler ve miras hakkından da erkeklerin yarısı kadar yararlanabilirler. Şeriat'ın başka bir uygulama alanı ise Afganistan'daki Taliban rejimiydi. Oradaki insanlık vahşeti her yönüyle ortadaydı. 8-9 yaşlarındaki kızları evine alan Taliban askerleri, kız adet görür görmez onlara tecavüz ediyorlardı. İslam buna bir yasak koymaz. Bunun yanında, 17.yy Osmanlı'sında Şeyhülislam Mwecmua'sına gönderilen sıradan insan sorularını ve Şeyhülsilamın şeriat hukukuna göre verdiği cevapları bilseniz, İslam'ın "en güzel din" olduğu konusundaki yanılgınızı anlardınız.
...
Bu arada Hanefi İslam'ı tek İslam biçimi değildir uygulamada. Siz devletçe dayatılan ve gerici AKP hükümetiyle iyice muhafazakârlaştırılan müslüman kitlelerin tek mezhebinin "Hanefi" olmadığını da söylemem gerekir. Bu bağnaz, gerici politika ülkeyi iyice geriye götürmeye yönelik, ama bu olurken de malı mülkü yerinde olan sınıfların hükmünün sürmesine de engel olmamaktadır.
...
Şeriat'a ve İslam'ın politika aracı gelmesine hayır!
#7 - Mart 15 2006, 18:22:58

D.a.w.N

:öff

bu hala buralardaymış..sen deliğine çekilmedin mi..

dediğin her şey önemsiz doğrulardan ve gerçeklerden başka..

Şeriat  :öff

halifelik de olsa tam olacak  :öff
#8 - Mart 15 2006, 18:38:08

Bizim dinimiz dünyada en yüce dindir.Bizler dini nikah yaptırdım demeden çekiniyor.Televizyonlarda görüyoruz insan dini nikahlıyım dediği zaman adamı nerdeyse boğacaklar.İnsanı dışlıyorlar sanki o kişi baanaz cahil,kültürsüz ber kişi gibi görülüyor. Diyer dinlere mensup kişilerin nikahlarını görüyorsunuz.Adamlar kiliselerde yapıyorlar.Her fırsattada bunun reklanını yapmaya çalışıyorlar.Çoğu filimlerde böyle sahneleri koyuyorlar.Ama bizler ise dini nikah yaptırdım demekten çekiniyoruz.Acaba bize ne gözüyle bakarlar.Baanazmı derler,kültürsüzmü derler....? Dini nikah ilk başta gelir.Resmi nikah ise işin resmiyeti ve hukuki prosütürüdür. Sosyetenin önde gelen simaları yaptıklarının çok güzel birşeymiş gibi beraber yaşıyoruz çocuğumuz olacak.Nikahın ne önemi var.Çok güzel beraberliğimiz var.Ben bu insanlara söyleyecek çok sözüm var ama bu forumun formatına yakışmadığı içinkullanmıyorum.

diğer dinler reklam yapıyo islamiyette saklanmaya çalışılıyo demişsin ama bence öyle değil.örneğin hristiyanlıkta(türkiyedeki hristiyanlar)önce resmi nikah,kısa bir sonra kilise nikahı yani dini nikah yaparlar.Ayrıca televizyonlarda eleştirilen sadece dini nikah yapılmasıdır.yani hem dini hem resmi nikah yapan birinin eleştirildiğini daha hiç görmedim..
#9 - Mart 15 2006, 18:47:43

eslem

bence türkiyede nikah kıyma diyanete verilmelidir hristiyanların nikahları kilisede yapılıyo en güzeli diyanete bağlı yetkili bi insanın nikahı kıyması olur keşke mümkün olabilse
kiiii buna karşı çıkcak çok kişi olmaz genelde herkes dini nikahıda yapıyo çünkü
iki nikah yerine tek nikah olsa çok daha anlamlı olur
#10 - Mart 16 2006, 19:59:26

KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE OLMAZ BAŞTA DİNİ NİKAH KIYILMALIDIR.
#11 - Mart 17 2006, 17:51:34

eslem

KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE OLMAZ BAŞTA DİNİ NİKAH KIYILMALIDIR.
dini nikah için gerekli olan şartlar resmi nikah esnasında icra edilirse, o nikah dini nikahın da yerine geçer.

güzelim bak ne demiş burda gerekli olan şeyler gerçekleşirse mihirdir şahittir vs oluyo olmaz diyemeyiz yani  :kisss
#12 - Mart 17 2006, 19:05:44

kartepe

Benim anlamadığım konu din olunca,işine gelmeyenler hemen ortaya layikliği ,atatürk ilkelerini ileri sürüyorlar.Hıristiyanlar layik değilmi acaba yeri geldimi onların dayikliğini demokresisini istiyorsunuzda,din konusunda neden onları örnek almıyorsunuz.Adamlar parlementoda elini incile basarak yemin edip göreve başlıyorlar.Bizde aynısını yapsalar adamı ipe çekerler.Eroika kardeş dinimizi ehli kişilerden öğrenirsen islem dini hiçde afganisitanın talibanının,arabistanın yobazlarının yaptıklarını tavsip etmiyor.Peyganber efendimizin hayatını al oku orada çok güzel örneklerle dolu.Keşke onun yaşantısını biraz örnek alabilsik,birazda böyle cevaplar vermemizin sebeplerinden biride ben dinimizi iyi öğrenemediğimizden dolayı diyorum.Eslem ne güzel öneri getirmiş nikah işleri diyanete verilmeli,her iki nikahta bir arada çıkmış olur.Adam ne dini nikah yapmış ne resmi nikah yapmış "Çok güzel bir beraberliğimiz var"diyor ,budu çok hoş birşeymiş gibi televizyonlar günlerce konu edip işliyor.Bumudur laiklik bumudur demokrasi. Demokrasi laiklik buysa ben bunu istemiyorum.Aynısını senin kardeşine veya bir yakınına yapsa kabul edebilirmisin.Demokresi laiklik sana yapılmasını istemediğin bir şeyin başkasınada yapmamaktır.Benim demokresi laiklik anlayışım budur.Sen istersen bunun adına şeriat de istersen banazlık de istersen yobazlık de.İşte benim anlayışım bu.
#13 - Mart 23 2006, 11:02:29

Banane hristiyanlıktan! Ben evlenmek isteyince sizin dinsel saçmalıklarınıza uymak zorunda mıyım?! Açtırmayın ağzımı gerici asalaklar!? Gidin Afganistan'da, S. Arabistan'da, hatta İran'da yaşayın da görün ebenizinkini! 3-5 tane çocuk yaştaki cahil cüheyla kız çocuğu gelmiş burda dini nikahtan bahsediyor.
...
Ben atatürkçü falan da değilim. Ancak Mustafa Kemal Paşa'nın bu yaptığı reformları son derece takdir ediyorum. O dönemlerde yaşayan kadınların, o çileleri çekmiş kadınların tırnağı olamazsınız siz. Gelmişsiniz bilgisayar karşsında atıp tutuyorsunuz. Dini nikah kıyılmalıymış. Başlarım sizin dininize de *** da! Siz isterseniz zengin bi koca bulup 3 tane avradıyla beraber güzel güzel geçinin. Ama bu ülkede değil!
...
Özgürlüğü için, erkek-egemen toplum ve dayatmalara karşı nice savaşan kadın savaşçılar olmuştur tarihte. Siz kadın bile değil, ancak biyolojik birer dişi insan modelinden başka birşey olamazsınız!
#14 - Mart 23 2006, 22:07:49

Açtırmayın ağzımı gerici asalaklar!?

Başlarım sizin dininize de *** da!

biraz daha sakin olalım lütfen :okey

#15 - Mart 23 2006, 22:11:34
Bu kullanıcı adı ile yazılan (ilk 13 mesaj hariç) mesajların aslı salih nickli kişiye aittir. Forum içerisinde düzeltilemeyen teknik bir problem nedeni ile inferno adı altında gözükmektedir.

Bu mesajlardan doğacak her türlü sorun ilgili kişiyi ilgilendirir.
AlternatifimCafe

Ne sakin olacam!? Şeriat şeriat diye bağrıyorlar ve "modern gençlerimiz" burda bu saçmalıklara kanıyorlar. Kimse ses çıkarmıyor benden başka! Bu şeriatın en küçük bir kısmını ben kendime yansıtmam. Bu ülke benim ülkemdir, bu gericilerin değil!
#16 - Mart 23 2006, 22:17:13

Ne sakin olacam!? Şeriat şeriat diye bağrıyorlar ve "modern gençlerimiz" burda bu saçmalıklara kanıyorlar. Kimse ses çıkarmıyor benden başka! Bu şeriatın en küçük bir kısmını ben kendime yansıtmam. Bu ülke benim ülkemdir, bu gericilerin değil!
onu bunu bilmem de, kimse de senin aşağılamalarını çekmek zorunda değil :okey

herkes için geçerli...
#17 - Mart 23 2006, 22:25:41
Bu kullanıcı adı ile yazılan (ilk 13 mesaj hariç) mesajların aslı salih nickli kişiye aittir. Forum içerisinde düzeltilemeyen teknik bir problem nedeni ile inferno adı altında gözükmektedir.

Bu mesajlardan doğacak her türlü sorun ilgili kişiyi ilgilendirir.
AlternatifimCafe

eslem

şeriatın senin lehçedeki manası başka sorun bu gerçeği farkettiğinde herşey için geç olucak sen dalganı anca burda geçersin burda ötersin yani
#18 - Mart 23 2006, 22:55:54

kartepe

Lütfen eroika,lütfen diyorum çünkü benim terbiyem senin üslubuna uygun değil.Şimdi senin bu hakaretlerin çağdaşlık, ilericilik mi oluyor.İşte başkasının fikirlerine tahammülünüz yok.Bunada banazlık gericilik dendiğinin sende farkındasın heralde.Sen ateist,hıristiyan,katolik olabilirsin senin fikirlerine saygım var cünkü sen bir insansın,benim inancıma göre beni yaradan allah senide yarattı onun için saygı duyuyorum.Fakat benim dinime saygı göstermekle sende mükellefsin.Senin gibi düşünceye sahip kişiler bu ülkede oldukça,orada demokrasi ,özgürlük ve çağdaşlıkdan bahsetmek kendimizi kandırmaktan başka birşey değildir.Şu ana kadar ben kimsenin dinine küfretmedim vede kendi dinimede küfrettiremem.Zaten bir insanın kutsalına hakaret eden bir kişiden ne ülkeye nede millete bir faydası olur.Site yöneticilerinide bu konuda duyarlı olmalarını dilerim.Böyle kişilerin forumda yazı yazmalarına nasıl izin verdiklerine hayret ediyorum.Ben başörtüsü konusunda bir anket yaptım hemen kapatıldı.Bu kişiyi neden yasaklamıyorlar hayret.Herkesi dini konularda hassas olmaya davet ediyorum.Teknan lütfen lütfen lütfen diyorum.
#19 - Mart 24 2006, 09:24:59

:okey
#20 - Nisan 12 2006, 09:05:57
:bite
60 Ziyaretçi, 27 Üye ( 10 Gizli)

eroika kardeş bak biz senin inanışına saygı duyuyoruz ve hiç bi zamanda küfür etmiyoruz.ama sen benim dinime asla hakaret edemezsin hakkın yok buna ve ben dini nikahsızda asla evlenmem.benim dinim ne emrediyorsa onu yerine getiririm.sen ister ilerici ister gerici ister bağnaz istersende şeriatçı de ne dersende biz asla dinimizden vazgeçmicez ve asla da senin gibilere dinimize söz söletmicez.bizi yaratan Hz. Allah'ın yolunda istediği yolda yürücez...
#21 - Nisan 12 2006, 09:36:18

saol eslemcim gerçekten bilmiyordum. sen islam hakkında çok bilgilisin öğrendiğin herşeyden gönderoldu mu gülüm?
#22 - Nisan 12 2006, 11:01:41

eslem

saol eslemcim gerçekten bilmiyordum. sen islam hakkında çok bilgilisin öğrendiğin herşeyden gönderoldu mu gülüm?

canım o nasıl söz bilirim dersen henüz bilgiden uzaksın bilenler arasında sen bilgisiz sayılırsın diye bi söz var bunun üzerine kendimi bilgili kabul edemem zaten bir müminede yakışmaz böyle bişey sen benim canımsın saol kardeşim
#23 - Nisan 12 2006, 20:42:09

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.