Alternatifim Cafe

Ders Çalışmanın Püf (!) Noktaları...

Discussion started on Eğitim

Ve işte ders çalışmanın püf (!) noktaları...


Bir tatil daha geride kaldı ve okullar başladı. Eski derslerin yanına yeni dersler eklendi ve yeni ödevler sizleri bekliyor. Bazılarınız belki de çoktan derslerin zorluğundan, ödevlerin çokluğundan yakınmaya başladı bile. Geçen dönem derslerinde zorlananların bu yıl daha fazla çalışması ve başarılı olması gerekiyor. Bizler de buradan yola çıkarak size yardımcı olabilmek için küçük bir kılavuz hazırladık. İşte ders çalışırken ödevlerinizi daha iyi öğrenebilmenizi sağlayacak sorular ve cevapları. Tek yapacağınız ders çalışmanın püf noktalarını öğrenmek için aşağıdaki konuları okumak...



DOĞRU ÇALIŞMA ORTAMINI NASIL SAĞLARIM?
Ders çalışırken en fazla verimi elde etmek için ortamınızın da mümkün olduğunca uygun olması gerekir. Masanızın ve sandalyenizin ne sizi gevşetecek kadar rahat ne de sizi rahatsız edecek kadar uygunsuz olmaması gerekir.

Çalışma masası doğru yükseklikte olmalı: Kollarınızın ön kısmı, yani bileklerinize kadar olan bölüm, masanın yüzeyinde rahatça hareket edebilmeli. Çalışma ortamınız geniş ve rahat olmalı.

Yüksekliği ayarlanabilir sandalye: Sırtınızı dik bir şekilde yaslayabileceğiniz ve rahat oturabileceğiniz bir sandalyeniz olmalı. Sizi rahatsız eden bir oturma şekli ve dolayısıyla da sandalye çalışmanıza engel olacaktır. Ayrıca çalışırken ayaklarınızın düz bir şekilde yere değmesi de size rahatlık sağlayacaktır.

Doğru aydınlatma: Sağ elini kullananlar için ışık soldan, sol eliyle yazanlar içinse ışık sağdan verilmelidir.

Duvar panosu: Kırtasiyelerden satın alarak ya da marangoza yaptırarak bir duvar panosuna sahip olabilirsiniz. Panoyu önemli bulduğunuz notlarınızı asmak için kullanabilirsiniz. Böylece unutmamanız gerekenleri kolaylıkla hatırlayabilirsiniz. Panoyu çalışma masanıza olabildiğince yakın bir yere asmayı da sakın unutmayın.

Raf/ dolap: Sözlük, klasör, defter, kağıt veya kalem gibi ödevlerinizi yaparken size yardımcı olan malzemelerinizi koyabileceğiniz bir dolap ya da raf çok işinize yarayacaktır. Böylece işinize gerekmedikce tüm bu malzemeler çevrenizde kalabalığa neden olmayacaktır.

Tüm bu koşulları sağladığınız takdirde sizin için en uygun çalışma ortamını da yaratmış olursunuz.




DÜZENLİ OLMAYI NASIL SAĞLARIM?
Düzenli olmanız hem size ders çalışırken
çalışma masanızda yer kazandıracak hem de rahat bir ortamda ödevlerinizi yapmanızı sağlayacaktır. Hem ayrıca düzenli olmak çok da zor birşey değil. Sadece biraz daha özenli davranmanız yeterli olacaktır.

Her akşam ertesi gün için çantanızı düzenlemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Okul çantanıza sadece ertesi gün için gerekli olan kitap ve gereçleri koymalısınız. Örneğin ertesi gün coğrafya dersiniz yoksa atlasınızı evde bırakabilirsiniz. Göreceksiniz ki herşey sizin için daha kolay olacak.

Ders çalışırken çalışma masanızda sadece o an hangi dersi yapıyorsanız onunla ilgili gereçleri ve kitapları bulundurun. Gereksiz diğer herşey raflarda veya çekmenizde durmalı. Böylece ödevlerinizi yapmak için masanızda daha çok yer olur ve siz de daha rahat çalışabilirsiniz. Ödeviniz bittiğinde masanızı toplamayı da ihmal etmeyin.

Kendinize notlarınızı koyabileceğiniz bir klasör oluşturabilirsiniz. Her dersin sınav kağıtlarını veya notlarını o dersin klasörüne koyun. Böylece onların çantanızda kırışmasına veya odanızda yerlerde sürünmesine engel olabilirsiniz. Ayrıca aradığınızda da kolayca bulabilirsini


EV ÖDEVLERİMİ HIZLI ŞEKİLDE NASIL BİTİRİRİM?
Ev ödevlerini yapmak kimi zaman çok sıkıcı ve zor gelse de bunu kolaylaştıracak yollar yok değil. İşte size birkaç ipucu;

Ev ödevlerinizi yazmak için küçük bir defter edinin. Bu deftere her dersin adını ve o dersle ilgili ödevleri yazarsanız o günkü ödevi bitirdiğinizde geriye hangi ödevlerin kaldığını görebilirsiniz. Böylece yapmayı unuttuğunuz bir ödeviniz kalmayacaktır. Not alırken ödevin kaçıncı sayfada olduğunu, neleri nerede bulabileceğinizi de yazmayı unutmayın. Bir ödevi bitirdiğinizde yanına bittiğine dair bir işaret koyun ve bir diğerine geçin. Bu sistemi uygulayarak ödevlerinizi kısa sürede bitirebilirsiniz.

Kendinizi, ödevin verildiği gün o ödevi bitirmeye alıştırın. Ödev bir sonraki haftaya olsa bile verildiği gün yapmaya çalışın. Çünkü o gün derste bu konuyu işlemiş olduğunuzdan, herşey beyninizde henüz tazedir. Bu da ödevi daha iyi ve daha çabuk yapmanıza neden olur. Ödevlerinizi verildiği gün yaparsanız tekrar kafa yorup, o konuda düşünmeniz gerekmez. Sadece teslim gününden bir gün önce bir kez daha gözden geçirip, konuyu hatırlamanız yeterli olacaktır.

Eğer ödevlerinizi bir sonraki güne bırakırsanız, konuları unutmuş olacağınızdan tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir. Bu da sizin için büyük bir zaman kaybı demektir. Ayrıca ertesi gün araya başka birşey girdiğinde oyun oynamaya veya kendinize zaman ayırmaya vaktiniz kalmayabilir. Bu nedenle ödevlerinizi verildiği gün yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

İLK ÖNCE HANGİ ÖDEVİMİ YAPMALIYIM?
Önce size büyük keyif veren ve konuyu iyi bildiğiniz ödevleri yapmakla başlayın. Bu ödevler her zaman daha çabuk biten ödevlerdir. Her insan derslere girişmeden önce bir 15 dakikayı ısınmak ve konsantre olmak için harcar. Eğer zor ödevlerden başlarsanız ısınması süresi olan 15 dakikayı boşa harcarsınız. Ardından bir de zor ödevlerle boğuşurken zaman kaybedersiniz ve sonuçta bildiğiniz konulardaki ödevler için içinizde istek kalmaz.




NE KADAR ÇALIŞMALI NE KADAR ARA VERMELİYİM?

Ufak ara vermeler, insanın zihnini tazelemesi ve daha iyi çalışabilmesi için çok önemlidir. Elbette ki ara verme sürelerini fazla uzun tutmamak şartıyla. Genelde ders çalışırken kendinizi aşağıdaki ara verme sürelerine göre ayarlamaya çalışın;

Yarım saatlik çalışmaya 8 dakikalık dinlenme,
Bir saatlik çalışmaya 15 dakikalık dinlenme,
Bir buçuk saatlik çalışmaya 30 dakikalık dinlenme.
Öneri: Ders çalışmaya ara verdiğinizde, pencereyi açıp temiz havayı ciğerlerinize çekin veya evin içinde hareket halinde olun. Ancak dinlenme anlarında sizi kendisine bağlayacak aktiviteleden uzak durun. Örneğin telefonda konuşmak, televizyona bakmak veya oyun oynamak gibi... Bunlar içinizdeki ders çalışma isteğini yok edip, sizi tembelliğe sürükleyecek şeylerdir. Bu yüzden derslere ara verdiğinizde bunlardan uzak durun.




BİR KONUYU ANLAMADIĞIMDA NE YAPMALIYIM?
Ders sırasında bir konuyu anlamadığınızda yapmanız gereken en doğru şey hemen sormaktır. Öğretmeniniz size konuyu tekrar anlatarak kaçırdığınız yerleri iyice anlamanızı sağlayacaktır. Bu arada anlayamadığınız şeyleri sormak için sakın utanmayın. Hem unutmayın sizin sorduğunuz bir soru belki de parmağını kaldırıp soru soramayan birçok kişinin de işine yarayacaktır.

Eğer ders sırasında soramamışsanız veya soru sorma imkanını kaçırdıysanız şunları yapabilirsiniz;

Dersin sonunda öğretmeninizin yanına gidip, kibar bir şekilde, dersteki bir konuyu anlamadığınızı ve sorunuz olduğunu söyleyebilirsiniz. Ancak gidip sormadan önce tam olarak hangi konuyu anlamadığınızı ve ne sormak istediğinizi iyi düşünün! Eğer “ Tüm dersi bana tekrar anlatabilir misiniz?” diye bir soru sorarsanız, bu durum öğretmeninizin hiç hoşuna gitmeyecektir.
Ders bitiminde sınıfta oldukça başarılı olduğunu bildiğiniz bir sınıf arkadaşınıza gidip, hangi bölümü anlamadığınızı söyleyebilir ve size yardımcı olmasını rica edebilirsiniz.
Eğer derslerinizde gerçekten zorlanıyorsanız yapmanız gereken iki şey var:

Sınıf arkadaşlarınızdan birine okul sonrası bir iki saat size yardımcı olup, dersleri telafi etmek için sizi çalıştırıp çalıştırmayacağını sorabilirsiniz.
Ailenize bazı konularda geri kaldığınızı ve derslere yardımcı olabilecek bir kitaba ya da kursa ihtiyacınız olduğunu söyleyebilirsiniz.





YABANCI KELİMELERİ NASIL ÖĞRENİRİM?
Öğrenmeniz gereken tüm yabancı kelimeleri 7 – 8 kelimelik ufak gruplara ayırın. İlk kelimeyi sesli olarak önce yabancı dilde okuyun ( mutlaka doğru konuşma biçimine dikkat edin) ve ardından da Türkçesini okuyun. Bu alıştırmayı bu şekilde sık sık tekrar edin.

Birkaç çalışmadan sonra ilk yabancı kelimeler grubunu kitaba bakmadan, hatırlayarak okumaya çalışın. Alıştırmayı bu şekilde 3– 5 kez daha çalışın.

Diğer kelime gruplarıyla da aynı şekilde hareket edin. Kelimelerin Türkçe karşılıklarını tam olarak öğrenip öğrenmediğinizi sınamak için, önce Türkçe anlamlarını bir kağıtla kapatıp, kelimeleri sesli olarak yabancı dilde okuyun. Ardından da kağıdı kaldırmadan Türkçe anlamını söyleyin ve son olarak da doğruluğunu kontrol edin.

Ardından da işlemi tersten yapın. Yabancı dil anlamını kağıtla kapatın ve Türkçesini okuyup sesli olarak yabancı dildeki anlamını söyleyin. Doğruluğunu kontrol etmeyi de sakın unutmayın.

Her kelimede aynı işlemleri uygulayın. Son olarak ise bütün kelimeleri aynı anda test edin. Artık hepsini tam olarak öğrenmiş olmanız gerekiyor...






METİNLERİ NASIL AKLIMDA TUTARIM?
Öncelikle bütün metni bir kez tam olarak okuyun. Bu sayede metnin ne ile ilgili olduğunu anlayabilirsiniz. Ardından metni bölümlere ayırarak tekrar okuyun. Okurken anlamını bilmediğiniz ve önemli olabilecek kelimeleri de işaretleyin. Sonra biraz sözlük karıştırıp, bu kelimelerin anlamlarına bakabilirsiniz. Son olarak da bir kez daha metni okuyup, kendi anlayacağınız şekilde bir özet çıkarabilirsiniz.

Her bölümdeki önemli noktaları bulmaya ve not almaya çalışın. Her bölüm için kafanızda ayrı bir başlık oluşturun. Tüm metni tekrar okuyunca herşeyi anlayıp anlamadığınızı iyice gözden geçirip, düşünün. Kafanızda hiç soru kalmaması gerekiyor. Metni tekrar okuduğunuzda kafanızdaki sorulara cevaplar bulabiliyor musunuz? Eğer cevabınız evetse konuyu anlamışsınız demektir



ŞİİR NASIL EZBERLERİM?
İlk önce şiiri bir kez okuyun ve ardından anlamını bilmediğiniz kelimeleri bir yere not alın. Bu kelimelerin anlamlarını bir sözlük yardımıyla bulmaya çalışın. Bu işlemin ardından şiiri 3– 4 satırdan oluşan ufak bölümlere ayırın. Ancak eğer şiir kıtalar halindeyse böyle birşey yapmanıza gerek kalmaz.

İlk kıtayı iyice okuyun ve şiirde neyin konu edildiğini anlamaya çalışın. Örneğin ilkbahardan mı bahsediliyor? Eğer öyleyse, o zaman güneşli bir ilkbahar gününü hayal edin. Masmavi bir gökyüzü, kuşlar cıvıl cıvıl, çiçeklerin kokusu... Yoksa şiirin konusu çilekler üzerine mi? O zaman lezzetli ve kırmızı çilekleri gözünüzün önününe getirin. Konuya göre hayalgücünüzü çalıştırarak şiirde geçen kelimelerle kafanızda bir resim oluşturabilirsiniz. Böylece şiir daha kolay bir şekilde aklınıza gelir.

İlk kıtayı kafanızda oluşturduğunuz resimle kitaba bakmadan okumaya çalışın. Bir yerde takıldığınızda hemen hayal ettiğiniz şeyleri düşünün. Bu şekilde tekrar tekrar çalışırsanız, şiiri kitaba hiç bakmadan ezbere okuyabilirsiniz.

Şimdi ikinci kıtayı da aynı şekilde kitaba bakmadan kafanızdaki bir resim canlandırarak okumaya çalışın. Bu alıştırmayı ikinci kıtayı ezberleyene kadar tekrar tekrar uygulayın. İkinci kıtayı da ezberleyince ilk kitayla ikinci kıtayı aynı anda okumaya çalışın.

Diğer bütün kıtalarla da aynı yöntemi uygulayın. En sonunda ise tüm kıtaları birden ezbere okumaya çalışın. Gün içinde tüm şiiri tekrar tekrar sesli bir şekilde okumaya çalışın. Bu sayede hafızanıza daha iyi yerleşecek ve hiç unutmayacaksınız.






İMLA HATALARINI NASIL DÜZELTİRİM?
Ana dilimiz Türkçeyi doğru konuşmak kadar yazmak da çok önemlidir. Kimi zaman bazı kelimeleri yazmakta zorlanabilir ve birçok kez de yanlış yazarız. Eğer sizin de bu tür bir probleminiz varsa, o zaman aşağıdaki maddeleri bir gözden geçirip uygulamaya çalışın;

Öncelikle hangi kelimeleri yazarken nasıl hatalar yaptığınızı belirleyin. Tüm yanlış yazdığınız kelimeleri doğru halleriyle yazın. Böylece alıştırma yaparak o kelimenin doğru yazılışını bir daha unutmamak üzere öğrenmiş olursunuz.

Haftada bir iki kez, anne veya babanız, veya öğretmeninizin hatalı kelimelerinizle size bir metin yazdırmasını sağlayın. Onlar metni okusunlar siz yazın. Böylece hatalı yazdığınız kelimeleri düzeltip düzeltmediğinizi anlayabilir, hala hatalarınız varsa daha fazla çaba sarfedebilirsiniz.






NOTLARIMI YÜKSELTMEK İÇİN NE YAPARIM?
Derslerinizle ilgili notlarınız sadece sınavlarda aldıklarınızdan oluşmaz. Kimi zaman sınavlarda istediğiniz kadar başarılı olmasanız da notlarınızı yükseltmek için birçok şey yapabilirsiniz.

Derslerde daha aktif olmalısınız. Sık sık parmak kaldırıp, soru sormalı veya sorulan soruya cevap vermelisiniz. Ev ödevlerinizi düzenli bir şekilde ve büyük bir ilgiyle yapmalısınız. Bir konu araştırması veya ödev söz konusu olduğunda gönüllü olmalısınız. Sürpriz ve habersiz test, sınav veya sözlülere karşı her zaman hazırlıklı olmalısınız.

Öğretmeninizle konuşarak notunu yükseltmek istediğiniz dersle ilgili güzel bir ödev hazırlayabilirsiniz. Öğretmeninizle iletişim halinde olmalı, bilmediklerinizi sormalı ve ona derslerinizle ilgili olduğunuzu göstermelisiniz. Bu sayede öğretmeniniz başarılı olmak istediğinizi, notlarınızı yükseltmek için çabaladığınızı anlar ve size ona göre davranır.






SINIFTA NASIL RAHATÇA KONU ANLATIRIM?
Sınıf içinde bir konuyu anlatmak çoğu zaman sizleri korkutabilir. Acaba hata yaparsam ya da bildiklerimi unutursam diye endişelenebilirsiniz. Bunları hissetmeniz son derece normal. Ancak bu korkuyu kendi kendinize yenmeye çalışmalısınız. Herkesin hataları olabileceğini ve bunun da çok doğal olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Önemli olan anlatacağınız konuyu iyice çalışmanız ve kendinizi hazırlamanızdır. Bu nedenle konu anlatacağınız zaman önceden konu hakkında çok geniş bir araştırma yapmanızdır.

Bu arada en iyisi sınıfın karşısında anlatmadığınızı düşünmek. Bunun yerine yalnız olduğunuzu ya da en yakın arkadaşınıza anlattığınızı varsayın. Anlatırken karşınızdaki insanların gözlerine bakmayın ve hareketlerine de dikkat etmeyin.

Bu arada bir konuyu anlatırken heyecanlanmanız da aslında çok normal. Çok ünlü sanatçılar bile bir film çekiminde veya tiyatro gösterisinde heyecan duyarlar. Bu heyecan konuyu anlatmaya başladığınızda yavaş yavaş azalacaktır. Göreceksiniz ki bir süre sonra rahatlayacak ve akıcı bir şekilde konuyu anlatacaksınız. Kendinize güvenirseniz başarılı olmamanız için hiçbir sebep yoktur.






SINAV KORKUSUNU NASIL YENERİM?
Eğer derslerinize düzenli bir şekilde çalışıyorsanız sınavdan korkmanıza hiç gerek yok. Yapmanız gerekenler aslında çok basit;

İyi hazırlanın: Sınava bir gün öncesinden hazırlanmak yeterli olmayacaktır hiç kuşkusuz. Derslerinizi düzenli bir şekilde çalışmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Böylece konuyu çok daha iyi kavrar ve kendinize güvenebilirsiniz. Sınava hiç bir sorun olmayacağını bilerek ve korkmadan girersiniz.

Uykunuzu alın: Sınavdan bir gece önce erken yatıp uykunuzu iyice almalısınız. Kesinlikle daha geç yatıp, biraz daha çalışayım demeyin. Sınav öncesinde gece sık sık uyanıp sınavı düşünseniz de panik yapmanızı gerektirecek bir durum olmadığını hatırlayarak sakin olun.

Ufak notlar hazırlayın: Notlar alarak çalışmak daha sonra konuları daha iyi hatırlamak için çok etkin bir yöntemdir. Sınava hazırlanırken önemli bulduğunuz ve soru çıkacağını düşündüğünüz konuları not alın. Bu notlar konuyu hatırlamanızda size çok yardımcı olacaktır. Nasıl mı? Konuları not alırken farkına varmadan yazdıklarınız bilinçaltınıza yerleşecek. Ayrıca yazarak çalışırken daha iyi öğreneceksiniz. Sınavda o konuyla ilgili bir soruyla karşılaştığınızda bilinçaltınız harekete geçip, ben bu konuyu yazmıştım, biliyorum diyecek ve düşünecekesiniz. Sonrası da kendiliğinden gelecektir.
#1 - Eylül 20 2006, 20:01:15
İnsan insan olmalı ki, insanlarla insanca yaşayabilsin.

Verdiğin bilgilerin gerçekten çok yararı oldu.ben de böyle birşey arıyodum.teşekkürler paylaşımın için :okey. ama benim bi de dikkatsizlik sorunum var eskiden hiç yoktu birden noolduysa oldu:( X( X( X( napıcam ben?şu derdime bi el atın lütfen !!! :öff
#2 - Eylül 22 2006, 17:18:06
BaSKeTBaLL FaN CluB _-_TıKLa_-_   BaSKeTBaLL FaN CluB

BaSKeTBaLL FaN CluB_-_TıKLa_-_  BaSKeTBaLL FaN CluB
Her $eyi ßiLmek zorunda değiLsin , Haddini ßiL yeter !..
SaNkİ SeNi BeNİm iÇin YapMIŞlar Sanki Benim İçiN YaraTmIşLArr...

sadece sınavları düşün  (6)
#3 - Eylül 22 2006, 20:19:25
İnsan insan olmalı ki, insanlarla insanca yaşayabilsin.

off o zamn daha kötü bee:P :öff :öff
#4 - Eylül 22 2006, 20:56:00
BaSKeTBaLL FaN CluB _-_TıKLa_-_   BaSKeTBaLL FaN CluB

BaSKeTBaLL FaN CluB_-_TıKLa_-_  BaSKeTBaLL FaN CluB
Her $eyi ßiLmek zorunda değiLsin , Haddini ßiL yeter !..
SaNkİ SeNi BeNİm iÇin YapMIŞlar Sanki Benim İçiN YaraTmIşLArr...

BU İŞİN PÜF NOKTALARI OLDUGU DOGRU AMA İNSANIN İÇİNDE OLMADIKTAN SONRA PÜF NOKTALARINI BİLSEN NE OLUR Kİ?
#5 - Ekim 14 2006, 17:28:25
senin saçların  ve   gözlerin  o  kadar  güsel ki                senden vazgeçmek  ölümle bir olmak  gibi        hele   gülümseyişin  asla   unutulacak  gibi  değil  sen  gülümserken  kalbim  yerınde   durmuyor   sen   sen sen    hep  sen       bu  değişmez  kuralım gibi     hep  sen   parola  isteseler   yine  sen   aklımdan  çıkmayan   sözcükler a r asında   yer alıyor    uykusuz  kaldığım gecelerde  sayıkladığım sözcükler     hep  sen

Sağol paylaşımın için..
#6 - Ekim 25 2006, 00:34:41
Kukla    

Biz gerçekten bir kukla sahnesindeyiz
Kuklacı felek usta, kuklalarda biz
Oyuna çıkıyoruz birer, ikişer;  Bittimi oyun, sandıktayız hepimiz   Ömer Hayyam

güzel paylaşımın için saol.. ;)
#7 - Aralık 02 2006, 20:05:51
(=

Yha ben hic caLısamIorm kimler öqüt verdi neLer okudum ama yhok abi caLısamıOrm anLamIormda...
ama emeqiinee saqLıkkk İhtiacıı Olanlar vardır iLLaqii..  :))
#8 - Aralık 02 2006, 20:09:28
İmzanız kural dışı.

chiLékk

tşkLer payLaşım içn..Sanırım işime yarıycak :))
#9 - Aralık 08 2006, 13:26:45

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.