Alternatifim Cafe

Sosyolojinin Tarihçesi...

Discussion started on Sosyoloji

...LaL...

Toplumsal olaylar, her ne kadar insanlık tarihi ile başlatılmakta ise de hadiselere toplumsal yaklaşım tarzı daha çok 18. ve 19. yüzyıllarda ortaya çıkmıştır.

Toplumbilimi terimi, ilk kez bir toplumbilimci olmaktan ziyâde bir bilim felsefecisi olan Fransız August Comte (1798-1857) tarafından kullanılmış ve İngiliz Herbert Spencer (1820-1903) tarafından da geniş kitlelere tanıtılmıştır.

Ancak, toplumbiliminin ilk temel esaslarını, ilmî yöntemlerle ortaya seren ilk bilim adamı belki de İbni Haldun'dur (1332-1406). Prof. Dr. W. Barthold’a göre İbni Haldun, tarih felsefesinin en mümtaz simalarından birisi olduğu kadar, toplumbiliminin ilk büyük kurucusudur. Toplumsal kanunları, tarihî hadiselerden çıkaran İbni Haldun, cihan tarihinde, büyük devlet ve medeniyetlerin kuruluşunda göçebe unsura yer verdiği, bunların medeni halk içerisinde yaşayıp milliyetlerini kaybettikleri hakkındaki fikirleri bugün bile geçerlidir. Ayrıca, toplumsal psikoloji, toplumsal ekonomi, tarih felsefesi, etnografya, toplumsal coğrafya, toplumsal felsefe, kentleşme, toplumsal insanbilimi gibi toplumsal bilim dallarına ait toplumsal kuramları, ciddî mânâda ancak 19. asırda kavranabilmiş ve bir çok Avrupalı bilim adamının çalışmalarına temel dayanak vazifesi görmüştür.
#1 - Ağustos 29 2006, 19:28:47

...LaL...

Rica ederim.Sosyolojinin boş kalmaması lazım.
#2 - Ocak 06 2007, 15:15:34

TesekkUrLer Lal bilGiLeri Pekiştırdıgın Içın (:
#3 - Ocak 06 2007, 15:18:52
''Cehennem, başkalarıdır. ''

Bir sosyolog adayı olarak buraya bu kadar geç ziyaret ettiğim için kendimden utanıyorum. Bende bir kaç şey paylaşmak istiyorum yüksek müsadelerinizle :)
Arkadaşım çok güzel ifade etmiş. Ancak bir kaç eksikliğide ben tamamlamak istiyorum. Sağlıklı bir sosyolojik düşüncenin ortaya çıkabilmesi için; Bunalımlar, bu bunalımların çözümü için oluşturulan bir entellektüel ortam ve bu entellektüel ortamda oluşturulan bilgilerin aktarımı için belli oradanda özgür ortam. Bu üç olgunun bir araya gelmesiyle sosyolojik bir düşünce oluşur bu da ilk Fransa'da meydana gelmiştir sebebi ise Fransız Devrimi ve Sanayi Devriminin olması. Ki bu devrimlerle toplumda bunalımlar hakim olmuş ve bu bunalımların çözümü için filozoflarımızın düşüncelerini paylaşmalarıyla oluşmuştur. Ayrıca bildiğimiz gibi sosyoloji felsefeden en son ayrılan disiplindir bunun nedeni ise felsefenin konu alanını oluşturan "Varlık" ve "Değer" sorunu, aynı zamanda sosyolojininde konu alanını meydana getirmektedir. Ve filozoflarımız bu sorunların üzerinde fazla durmuşlardır ayrıca olandan çok olması gerekenle ilgilenmişlerdir. Bu nedenlerle sosyoloji Felsefeden en son ayrılan disiplin olmuştur.
  Ayrıca unutmamak gerekir ki İbn-i Haldun'un en büyük eseri "Tarih" adlı yapıtıdır. Bu yapıtında bulunan "Mukaddime" bölümü ise o yapıtın en önemli bölümüdür orda İbn-i Haldun sosyolojinin konusunu, yöntemini ve sosyolojinin belkide konu alanını ortaya koymuştur. Bu anlamda sosyolojinin bilim olarak ortaya çıkmasında en büyük rolü oynamıştır. Comte ise sosyolojiye ismini kazandıran sosyologtur. Ayrıca Comte sosyoloji yönteminin, temellerini atmış, Durkheim ise devam ettirmiştir.

   Arkadaşlar bilgiler doğrudur ancak devrik cümleler varsa kusuruma bakmayın. Şimdilik aklıma gelenleri yazdım. :)
#4 - Ocak 18 2007, 20:12:41

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.