Alternatifim Cafe

Manik depresif

Discussion started on Psikoloji

...LaL...


Manik depresif hastalık, bazen üzüntü ve durgunluk, yani depresyon; bazen de hem bedensel hem de zihinsel bakımdan aşırı uyarılmışlık hali, yani mani nöbetleri ile seyreden bir rahatsızlıktır. Günümüzde ilaçla kontrol altına alınabilmekte, hatta nöbetlerin ortaya çıkması önlenebilmektedir.

Manik depresif hastalık, oldukça ciddi bir ruhsal rahatsızlıktır. Dönem dönem ortaya çıkan depresyon, yani durgunluk, üzüntü ve karamsarlığın egemen olduğu (intihar arzusu da görülür) bir ruh hali ile mani, yani aşırı hareketlilik, coşku (aşırı neşe ya da sinirlilik biçiminde) nöbetleri ile seyreder.

Genellikle hem durgunluk hem de coşku uç noktalardadır ve uzun sürelidir. Bir başka deyişle ruhsal durumdaki olağan günlük değişikliklerden çok farklıdır ve hastane tedavisi gerektirir. Genellikle bahar aylarında ortaya çıkar. Hastalık aşağı yukarı her zaman mani ve depresyon dönemleriyle seyrederse de yalnızca mani ya da yalnızca depresyon olarak (ünipolar) görüldüğü de olabilir. Nöbetler arasında kişi bütünüyle normaldir.

Nedenleri
Bu rahatsızlık psikiyatride "afektif psikozlar" sınıfına girer. Bunun anlamı, hastalığın duygulanım ya da duyguların uç noktalara vardığı ruhsal değişikliklerden oluşmasıdır. Olası nedenlerden biri, duygulanımlarımızı denetleyen hormon mekanizmalarındaki bir bozukluktur. Beyinde ruh haliyle ilgili iki kimyasal madde vardır. Bunlardan biri serotonindir ve miktarın azalması ruh halinde kararsızlık ya da değişkenlik yaratır. Öteki kimyasal madde norepinefrindir ve duygulanımın türünü etkiler: Düşük düzeyi depresyonla, yüksek düzeyi ise mani ile ilgilidir.

Belirtiler
Hastalığın özelliği, belli aralıklarla (Bu sürelerde kişi bütünüyle normaldir) ortaya çıkan, birbirinin karşıtı özellikte mani ve depresyon nöbetleriyle seyretmesidir. Mani, kişinin hem fizik hem de ruhsal bakımdan aşırı hareketli ve uyarılmış bir halde bulunmasıdır. Mani nöbetindeki kişi aşırı heyecanlıdır, bütün bedensel süreçleri hızlanmış gibidir: Çok hareketlidir, çok konuşur ve eğer mani neşeli bir ruhsal zemine sahipse gülme, şarkı söyleme, abartılı boyutlarda neşe gösterileri görülür.

Hastaların bu dönemde kazançlarının üzerinde para harcadıkları, çevresindekilere armağanlar verdikleri görülür. Mani giyim kuşama da yansır. Rengarenk giysiler, abartılı makyaj göze çarpar. Düşünce akışındaki hızlanma çağrışımların artmasına neden olur. Hızlanan çağrışımlar sonucu hastanın konuşması, dinleyenlerin izlemede güçlük çekeceği ölçüde "daldan dala atlar" niteliktedir.

Ne var ki mani her zaman neşeli bir zeminde seyretmez. Öfke duygularının egemen olduğu mani nöbetleri de vardır. Bu durumda hasta saldırganlaşır, çevresindeki herkese kızgın olduğundan tehlikeli bir hale gelir. Mani nöbetlerine sabuklamalar da eşlik edebilir. Büyüklük sabuklaması, mistik sabuklamalar (kendini peygamber sanma), perseküsyon sabuklamaları (herkesin kendisine kötülük edeceğini düşünme, casusların peşinde olduğunu sanma) gibi. Öteki uç, maninin tam karşıtı olan depresyondur. Manideki her özelliğin tersi görülür: Durgunluk, karamsarlık, üzüntü ve intihar isteği. Durgunluk hem fiziksel hem de zihinsel durgunluk biçimindedir. Düşünce akışı yavaşlar, konuşma ağırlaşır, suskunlaşır. Hasta sürekli ağlar, karamsar düşünceler içindedir, iştahı kesilir. Bazı vakalarda hiç yemek yememe gibi yaşamsal tehlike de ortaya çıkar (intihar riski bir başka tehlikedir); uykusuzluk ve sıkıntı görülür. Yaşama ilişkin bütün ilgilerini yitiren hastalar derin bir umutsuzluk içine düşerler. Böylesine durgun bir biçimin yanı sıra "ajite depresyon" denilen bir tablo da görülebilir. Genellikle mani ve depresyon nöbetleri kendiliğinden ve daha çok bahar aylarında ortaya çıkar ve tedavi edilmezse haftalar, aylar boyunca sürer.

#1 - Ağustos 30 2006, 15:16:07

kimse bişe yasmamış yaa??
paylaşım için tşk
#2 - Ağustos 31 2006, 21:52:25
...

TaNIdık Gelıo

sAOl ArKAdAsım
#3 - Ağustos 31 2006, 21:57:16
''Cehennem, başkalarıdır. ''

Son zamanlarda hastalık hat safhada toplumda.

Teşekkürler paylaşım için.
#4 - Ağustos 31 2006, 22:03:43

Kuzenim psikoloğa gitti ve teşhis psikoz konuldu.
Ancak babası şizofren ve aynı ilacı alıyorlar:S
Ne alakası olduğunu anlayabilen var mı..
#5 - Eylül 14 2006, 21:50:23
Uçacakmışım gibi hissediyorum, ama ne zaman denesem hiçbir şey olmuyor..

Hayır sormak istediğim hastalıklar arasında bir benzerlik görebilen var mı..?
#6 - Eylül 14 2006, 22:04:38
Uçacakmışım gibi hissediyorum, ama ne zaman denesem hiçbir şey olmuyor..

Bunu veren de doktor..
Enteresan.
Ama şizofrenlerin türlü türlü ilaçları var.
O halüsinasyonları engelleyen, zihinlerini açan filan..
Onlardan biri olabilir.
#7 - Eylül 14 2006, 22:10:58
Uçacakmışım gibi hissediyorum, ama ne zaman denesem hiçbir şey olmuyor..

Ama temelde zihin karmaşası hepsi..
Değişik ya bilemiyorum.
#8 - Eylül 14 2006, 22:13:54
Uçacakmışım gibi hissediyorum, ama ne zaman denesem hiçbir şey olmuyor..

sanırım ben manik depresifim...

ciddiyim bu konuda
#9 - Ekim 02 2006, 23:52:23

derjavin

Bir ara kendime bu teşhisi koymuştum. (6)
Bazen neşeli, bazen durgun oluyorum da bu kadar uç noktalarda değil tabi.   
#10 - Aralık 22 2010, 21:58:16

Manik depresif hastalıkla bi-polar yani iki uçlu duygu durum bozukluğu aynı şeylerdir. Ataklara genelde psikoz eşlik ettiği için hastaya anti psikotik ilaçlar verilir ki bu şizofreni hastlarına verilenlerle aynı ilaçtır. Farkı ise bi-polarlar yani manik depresifler ilaca çok kısa zamanda cevap verirler ve düzelirler. Bir sonraki atağa kadar kişinin ruhsal yaşamında bir dalgalanma, aşırılık gözlenmez. Ataklar genelde mevsim geçişlerinde görülür. Özellikle ilkbahara girerken.
#11 - Aralık 23 2010, 10:27:20
Tünelin ucundaki ışığın tren olduğunu koşarken anlayamazsın.

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.