Alternatifim Cafe

Patlamış Mısır Nasıl Patlıyor?

Discussion started on Lüzumsuz Bilgiler


Patlamış mısırın hikayesi beş bin yıl evveline, Amerika kıtasına kadar uzanıyor. Amerika yerlileri gıda için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı. Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin mısır kültürünü gördü, ama asıl ilgi 1510'lu yıllarda Güney Amerika'da terör estiren Hernanda Cortes'in Aztek'lerin dini ayinlerde ipe dizilmiş patlamış mısırları yediklerini görmesi ile başladı. Üstelik yerliler mısırı bir çeşit şişe geçirerek, tekrar tekrar ısıtarak veya kızgın kuma gömerek değişik şekillerde patlatarak yiyorlardı.

Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupa'ya getirilen ürünlerin içinde en ünlüleri patlamış mısır ve tütündü. Birincisine çok fazla yağ ve tuz ilave etmezseniz, kesinlikle ikincisinden daha sağlıklıdır. Ancak tüm mısır taneleri patlamaz. Patlayan mısırın gizemini yaratan iki faktör vardır: Mısır tanesinin içinin çok güzel bir ısı geçiş özelliği ve müthiş bir mekanik mukavemete, yani sağlamlığa sahip kabuğu. Mısıra dikkatli bakıldığında, etrafında kalın ve su geçirmez bir kabuk olduğu görülür. Bunun altında iki tabaka daha vardır. Tanenin bu iç kısımlarındaki moleküllerin sıralanış biçimi, normal mısır tanelerine göre daha düzenlidir. Bu sayede ısı normal tanelere oranla neredeyse iki misli hızla içine yayılabilir.

Kalın kabuk ısıtıldığında, tanenin içi de süratle ısınır ve içindeki su, basınçlı bir su buharı oluşturur. Isınma süresince gittikçe artan bu basınç, sonunda kalın kabuğun adeta infilak ederek yırtılmasına yol açar. Tane ilk boyutundan yaklaşık 30 misli büyür, içi dışına gelir, yani tanenin içindeki yumuşak kısım dışarı çıkarak yenilebilir kısmı oluşturur. Bu özelliği tabiatta başka hiçbir şeyde göremezsiniz. Belki biraz ekmeğin oluşumunu buna benzetebiliriz.

Bir mısır tanesinin ideal bir şekilde patlayabilmesi için, içinde en az yüzde 14 oranında su olması gerekir. Bunun altındaki oranlarda yine patlar ama kısmen açılır, istenen sonuç alınamaz. Mısırın içersindeki su oranını artırmak için, kapalı bir ortamda üzerine su serpiştirilmesi ve beklemeye bırakılmasının faydalı olacağı söylenir ama bu işlem mısırın içindeki su oranını en fazla yüzde l arttırır. Bir mısırı iğneyle delerseniz, bir fırında veya güneş altında bekletirseniz, 150 derecenin altında ısıtırsanız, yukarıda bahsedilen suyun buharlaşması, basınç ve infilakın hiçbiri gerçekleşmez.
 
 
#1 - Temmuz 16 2006, 23:16:22

SnoWays

Enteresaan :öff
saol damla [:D]
#2 - Temmuz 22 2006, 21:51:34

Emeğe saygı gösterin bence damla ii paylaşımların var teşekkürler.
#3 - Temmuz 22 2006, 21:54:46

güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim  :cicek
#4 - Temmuz 23 2006, 12:38:11

çok ilginç!! :sizo :sizo
#5 - Ekim 06 2006, 14:05:22
Korkma bilirim acıyı, tedaviyi, imkansızlığın kekremsi tadını....
Dün insanlara baktım kendi kirli camımdan terkedilmişler çoktan yaradan tarafından...

verdin bilgiler için tşkler  :okey
#6 - Ekim 06 2006, 14:10:33


saoll damlaa..
#8 - Ekim 09 2006, 17:20:07
İMZA.


#10 - Aralık 27 2008, 21:58:24
                                                      Sєωqiчi чαLαη єdєηLєяє SαhTє SєωqiLєяє pαчdσS..!
                                                                    ßiя чαzαя dємiş чα
                                                              "Sєη qiT αşк ßαηα кαLSıη .."
                                                                      ßєηdє diчσяuм кi
                                                        !.. Sєη qiT αмα кσLpα αŞкıη Sєηdє кαLSıη ..! 


[flash=200,200http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.hafif.org/imaj/redorack/misir.jpg&imgrefurl=http://www.hafif.org/yazi/cek-elini&usg=__gXlHurU9Q0822H5WHpMflXdB0fQ=&h=332&w=250&sz=36&hl=tr&start=4&tbnid=7V4WuMdL88rOZM:&tbnh=119&tbnw=90&prev=/images%3Fq%3Dpatlam%25C4%25B1%25C5%259F%2Bm%25C4%25B1s%25C4%25B1r%26gbv%3D2%26hl%3Dtr%26sa%3DG
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.hafif.org/imaj/redorack/misir.jpg&imgrefurl=http://www.hafif.org/yazi/cek-elini&usg=__gXlHurU9Q0822H5WHpMflXdB0fQ=&h=332&w=250&sz=36&hl=tr&start=4&tbnid=7V4WuMdL88rOZM:&tbnh=119&tbnw=90&prev=/images%3Fq%3Dpatlam%25C4%25B1%25C5%259F%2Bm%25C4%25B1s%25C4%25B1r%26gbv%3D2%26hl%3Dtr%26sa%3DG][/flash]
#12 - Mart 23 2009, 16:41:43
« Son Düzenleme: Mart 23 2009, 16:42:28 Gönderen: Sourberry »

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.