Alternatifim Cafe

Kıbrıs'ın gölgesinde...

Discussion started on Haberler


Müzakerelerin fiilen başladığı tarihi toplantıda AB, Türkiye'ye Kıbrıs konusundaki yükümlülüklerini sert biçimde hatırlattı. Dışişleri Bakanı Gül, Kıbrıs konusunun AB'yi esir almak üzere olduğunu belirtti

GÜVEN ÖZALP Lüksemburg

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında müzakereleri fiilen başlatan Hükümetlerarası Konferans, "Kıbrıs" tartışmalarının gölgesinde geçti. Avrupa Birliği, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki yükümlülüklerini Ankara'nın 21 Eylül 2005'de yayımladığı deklarasyona atıfta bulunarak sert bir şekilde hatırlattı. Bu deklarasyonun arkasında durduklarını dile getiren Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, AB'de Türkiye konusundaki kritik tartışmaların sürekli son dakikaya bırakılmasından duyulan rahatsızlığı dile getirdi.
AB'nin 24 üyesiyle Rumlar arasında Lüksemburg'ta kıran kırana pazarlık yaşanırken, Gül ve kurmayları, bakanlık binasında bu ülkeden gelecek haberleri bekledi. Rumlar saatler süren pazarlığın ardından ikna edilince, Gül gecikmeli olarak Lüksemburg'a hereket etti.

'Netice tam üyelik'

Esenboğa Havaalanı'nda bir durum değerlendirmesi yapan Gül, AB'nin 25 üyesinin ortak tutum belgesi çıkarmasının kolay olmadığına işaret etti. Sürecin tabiatından kaynaklanan zorlukları bulunacağını ifade eden Gül, "Önemli olan zorluklardan bıkmadan, hedefe doğru sabırlı, ama kararlı şekilde devam etmektir. Netice tam üyeliktir" dedi.
Geç saatlerde Lüksemburg'a inen Gül, Hükümetlerarası Konferans'ta Türkiye'nin söz verdiği gibi Ek Protokol'ü imzaladığını söyledi. "Uygulama açısından Türkiye'nin rızası alınmamış yapay tarihlere uymasının kendisinden istenemeyeceği" mesajını veren Gül, Kıbrıs konusu nedeniyle Türkiye-AB ilişkilerinin gereksiz yere zehirlenmemesi gerektiğini de söyledi.
Ek Protokol'ün uygulanıp uygulanmadığının sonbaharda değerlendirileceğine ve uygulamamanın olumsuz etkilerine vurgu yapan AB kanadı da, Türkiye'nin Ek Protokol'ü imzalayarak belli bir yükümlülük altına girdiğini ve "bunun gereği olan uygulamanın kendisinden beklendiğini" net bir şekilde dile getirdi.
AB'nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Birliği Dönem Başkanı Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın katıldığı ortak basın toplantısında ise Kıbrıs mesajlarının tonu bir doz daha arttı.
Bilim-araştırma başlığında krizin, bir uyarı niteliğine sahip olduğunu ve ileride daha ciddi sorunların yaşanma ihtimalinden söz eden Plassnik, 21 Eylül 2005'te AB tarafından yayımlanan deklarasyonun içeriğini de okudu. Plassnik, bu deklarasyonun takipçisi olduklarını net bir şekilde ortaya koydu.
Gül de Kıbrıs konusunun AB'yi esir almak üzere olduğunu belirterek, "Emrivaki yapılarak çözüm sağlanacağı düşünülüyorsa dünya yanılır" dedi.
Gül, "Bu iş oldubittiye gelmez. Türk tarafının tek taraflı olarak yapacağı bir şey yoktur" diye konuştu.
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de Ek Protokol'ün uygulanmasının öneminin altını çizdi.

*            *            *

Yillardir AB'e girmek icin cabalar sarfediyor Türkiye ve hala tam olarak sonuclanamadi...  :öff
Sizce bu AB Türkiye iliskisinin son noktasi ne zaman koyulacak? Yani ne zaman EMIN olacagiz girdigimizden yada girmedigimizden, ne zaman bu soru isareti yok olacak? ???
#1 - Haziran 13 2006, 07:49:49
Alıntı yapılan: Wiiliam Shakespeare
love all
trust a few
do wrong to none

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.