devam...
FORMUMDAN MEMNUN DEĞİLİM
Sizin için çok önemli bir sezon. Takımınız Barcelona İspanya’daki üstünlüğünü korumak istiyor. Şampiyonlar Ligi’nde, Dünya Kupası’nda iyi sonuçlar almalısınız. Tüm bunları başarmanız için ne gerekiyor?
- Her biri önemli bir sınav. Adım adım ilerleyeceğim. Şampiyonlar Ligi’ne yeni başladık, İspanyol Ligi’nde mücadelemiz sürüyor. Şu anda Barcelona’ya odaklandım. Çünkü Barcelona’daki oyunumdan pek memnun değilim. Yani şu anda tüm hedefim Barcelona’da daha iyi oynamak. Önceliğim futbolda en çok önem verdiğim Şampiyonlar Ligi’nde. Dünya Kupası geldiğinde buna yöneleceğim.
n Barcelona henüz geçen sezondaki formuna ulaşamadı. Neler eksik?
- İyi bir çalışma planımız var. Tüm turnuvalara önem veren uzun vadeli bir strateji hazırladık. Bu yıl İspanya Kral Kupası, İspanya Ligi, Şampiyonlar Ligi ve birçok tunuvada oynayacağız. Performansımızı yıl boyunca sürdürebilmek için şimdi çok sıkı çalışıyoruz. Başlangıçta rakiplerimizden biraz daha yavaş olmamız akılcı. Bir stratejimiz var ve maçlar çoğaldıkça ısınacağız ve bu plan işe yarayacak.
n Geçen yıl Şampiyonlar Ligi’ndeki Chelsea maçında Jose Mourinho’yla yaşadığınız olay konusunda herhangi bir pişmanlık hissediyor musunuz? Bu nedenle mi Barcelona çeyrek finallerde başarısız oldu?
- Saha dışındaki olayların sonucu etkilediğine inanmıyorum. Sahadaki hatamız nedeniyle kaybettik. Maça kötü başladık. 20 dakikada 3-0 oldu. Bugünün standartlarında, özellikle Şampiyonlar Ligi’nde iki deneyimli rakibin karşılaşmasında normal bir durum değil. Maça asıldık, iki gol attık, iyi bir sonuç için uğraşırken bir gol daha yedik. Ve hatamızın bedelini ödedik. Chelsea adeta boğazımıza takılıverdi, bunu bir daha yaşamak istemeyiz.
n Mourinho hakkında ne düşünüyorsunuz? Chelsea’yi İngiltere’de önemli bir yere getirdi. Başka kimleri rakip görüyorsunuz: Milan, Juventus? Lyon’un Real Madrid’i yenmesi gibi bir sürpriz yaşanabilir mi?
- Ülkelerinde iyi futbol oynayıp Şampiyonlar Ligi’ne gelen tüm takımlara önem vermekte, saygı duymakta yarar var. Mourinho, Porto’dan bu yana müthiş bir antrenör. Övülmek hakkı. Bununla birlikte büyük antrenörleri, takımları, oyuncuları yenmenin yollarını aramayı ihmal etmiyoruz.
ROBINHO KENDİNİ KANITLADI
Şampiyonlar Ligi’ndeki takımlarda 71 Brezilyalı oyuncu yer alıyor. 85 oyuncusu bulunan İspanya, 75 oyuncusu bulunan Fransa’dan sonra en fazla saygı duyulan ülke. Sizce bu neyi gösteriyor?
- Bu Brezilya futbolunun çok önemli bir süreçten geçtiğini, dünyada gün geçtikçe daha fazla kabul edildiğini gösteriyor. Dünyanın neresinde olursa olsun bir takımda Brezilyalı varsa, takımına yardım eder. Bu da, bir Brezilyalı için bu gurur vericidir.
n Robinho’nun sizin gibi önce PSG gibi küçük bir takımla başlamak yerine doğrudan Real Madrid’e gitmesini doğru buluyor musunuz?
- Robinho yeteneğini sınayacak aşamayı çoktan geçti. İyi bir oyuncu ve yeteneğini Brezilya’da gösterdi. Uyum sağlama süreci yaşayacak. Biz de Avrupa’ya geldiğimizde bunu hep yaşadık. Ama o, müthiş yeteneğini kısa zamanda gösterecektir.
n Brezilya Milli Takım antrenörü Carlos Alberto Parreira sizi ve Milan’dan Kaka’yı takımın dokunulmaz oyuncuları ilan etti. Milli Takım’daki kalan iki yer için üç büyük oyuncu daha mücadele ediyor: Ronaldo, Adriano, Robinho. Sizce hangisi bunu başaracak?
- Hepsi tüm dünyada tanınan harika oyuncular. Brezilyalı antrenörün bana güven duyması harika bir şey. Takıma her gidişimde elimden gelenin en iyisini yapıyorum ki antrenörün güveni devam etsin. Ama kim formdaysa o oynar. Önemli olan bu seçilmiş müthiş kadroya girebilmek.
n Parreira’nın yerinde olmak ister miydiniz?
- Böyle büyük oyuncuların yer aldığı bir takımda antrenörlük yapabilmek çok keyifli bir iş. Dünya Kupası gibi büyük bir şampiyonada böylesine iyi oyuncularla oynamaktan güzel ne olabilir?
n Brezilya, Dünya Kupası’nı şimdiden garantiledi mi?
- Şimdilik hiçbir şey belli değil. Şu anda konuşurken geçmişteki iyi takımları karşılaştırıyoruz. Öncelikle form tutmalı, teknik, psikolojik ve iyi hazırlandığımızı kanıtlamalıyız. Favorilik durumu bitti artık. Şimdi sahaya çıkıp iyi olduğunu gösterme, maçları birer birer kazanma vakti.
n Barcelona ile 2010’a kadar sözleşmeniz var. Sonra hangi takımda oynamak isterdiniz?
- Tek hırsım kupa kazanmak için. Barcelona’yla çok kupa kazanıp kulüp tarihine geçmek, adımı müzesinin duvarına kazıtmak isterim. Belki gelecekte fikrim değişir ama şimdilik başka bir takımda oynamayı düşünmüyorum.
n Kendinizi geliştirmek istediğiniz yönler var mı? Gelecekte çok sevdiğiniz müzik alanına yönelebilir misiniz?
- Futbol defterini kapadıktan sonra yapmak isteyeceğim tek şey hiç şüphesiz müzik olurdu. Şimdilik futbolu bırakmayı düşünmüyorum, çünkü daha yeni başladım. Her açıdan kendimi geliştirmem gerekiyor. İyi yaptıklarınızı daha iyi yapmaya çalışmalı, yeni yetenekler kazanmalısınız. Ancak böyle gelişebilirsiniz.