Çerkez Ethem hain değildir diyerek başlıyorum.Neden mi ? Dinle hele..
Bir yıldan uzun süredir tarih kitaplarıyla içiçeyim ve okumak istemediğim ama eline gelince bırakamadığın kitaplar vardır.Çevremdekilerin tarihçi ve edebiyatçı olmasıda beni bu işe tetikleyen bir etken,beni boşverdim şimdi bağlamak istediğim konu Çerkez Ethem.
Türkiye'nin en iyi tarihçilerinden ve aynı zamanda hocam olan Mustafa Kazandır'ın eline geçen Çerkez Ethem ile ilgili o dönemde yazılmış ve kendi kalemiyle yazdığı anıları okuma şansım oldu.
Bu kitapları kitapçıda yada başka bir yerde bulamazsın sebebini bilemem ama bulundurmuyolarmış.Bu kitapların içeriği bizzat o dönemi içerir bir anlamdada gözümde haberi yapılan bir gazete yaprağını canlandırır.
Çerkez Ethem'in hataları vardır bunu inkar etmiyorum,ama bir kişi savaşı bırakıp gidiyorsa bu onun vatanını sattığı anlamına gelmez.Vatan satma burda karşı tarafla anlaşma anlamında.
Onun yazdığı bir anıda çok güzel düşünceler aklıma takıldı.Bir insan vatan haini olsa kendi vatanının bayrağını görünce sarılıp ağlamaz.Gurbette yaşadığı anılar ansiklopedi olacak cinsten.
E tabi arkadaşların söylemelerinede bir anlamda katılıyorum tarih boyunca vatan sevgisi,aşırı olduğu anda çıkarlarına zarar gelenler bir şekilde düğmeye basıyorlar.Tarhuncu Ahmet Paşa gibi..
Tarihte birçok insan idam edilmiştir yada idam edilmeyip vatan haini ilan edilmiştir.Bunların kaçı hak kaçı sebepsiz sağlam bilgilere ulaşmak lazım.
Ben merak ettim cherokee nickli arkadaşımız bu bilgilere nerden ulaştı.Okumak isterim doğrusu.
İşte bazı şeyler üstünden zaman geçince yeni nesle gösterilir karar aşamasında olan beyinlerinde kafası karışır.Ermeni soykırımı gibi..Neyse konu dışına çıkmadan çıkıyorum.