insan kaynakları zirvesi 2017, iş dünyasıyla ilgili konu ve konuşmacıları kadar kullandığı müzik ve görsellik ögeleriyle de iz bıraktı.
Konuk seçimi ve program akışı çok iyi hazırlanmış bu buluşmada öne çıkan oturumları seçmekte epey zorlandım.
Son 10 yılın söylem, 5 yılın da eylem olarak odağı kuşkusuz dijitalleşmeydi. Üretim ve sanayinin doğrudan dönüşümünü sağlayan Endüstri 4.0'ın devlet desteği ile hayatımıza girmesi de tüm üretim ve yönetim süreçlerinin dijitalleşmesini beraberinde getirdi. Türkiye'nin önde gelen şirketleri bu dijitalleşme sürecinin lokomotifi olurken, bu sürecin tabana doğru yayılacağı kabul edildi.
Karsu; doğal konuşması, güzel sesi ve yeteneğiyle iz bırakan isimlerden biri oldu. Ailesi yıllar önce, Hatay’ın Karsu köyünden Hollanda’ya taşınmış, ismi de bu köyün adından geliyormuş. İlk öğrendiği dil olmadığı için Türkçesi akıcı değil ama bu konudaki rahatlığı kendisine ayrı bir doğallık katıyor. Karsu’nun hem içerik hem de süre kullanımı açısından konuşmasına emek verdiği ve hazırlandığı belli oluyordu. Konuşmasında; aralarında Carnegie Hall’un da yer aldığı çok sayıda sahnede konser verdiğinden ama Hollanda’daki bir konservatuarın başvurusunu reddetmesi nin içinde ukte kaldığından bahsetti. Geçmişte kabul alamamış olsa da bir gün mutlaka kendi konservatuarını kuracağını ve yeni yeteneklerin orada eğitim alacağını da ekledi.
Kolay İK, bulut tabanlı bir personel yönetimi yazılımı olarak demin altını çizdiğimiz iki çözümün kesiştiği noktada duruyor ve KOBİ'lere temas ediyor. Tüm ekibimizin mesaisi KOBİ'lerle beraber onlar için çözüm üretmeye çalışarak geçiyor. Biz de bu çalışmalarımıza katkı sağlaması ve uzmanlık alanımız olan insan kaynaklarında dijitalleşme süreçleri hakkında tarihe not düşmek için ufak bir araştırma yaptık.
Olmadık Projeler Atölyesi'nin katkıları ile hazırladığımız araştırmamızın sonuçlarını aşağıda bulabilirsiniz. Umuyoruz ki faydalı olur.
Konuşmasının ardından kendi şarkısı Bırak Beni Böyle’yi seslendirdi. Bu güzel yorumu canlı dinlemek isterseniz 4 Nisan’da Zorlu PSM’deki konserine gidebilirsiniz.
Zirve’nin diğer bir konuğu fotoğrafçı ve yönetmen Yann Arthus-Bertrand’dı. Birbirinden güzel fotoğraflarının eşliğindeki söyleşisinde, dünyamızın hikayesini anlattığı filmi Home’dan, son filmi Human’dan ve üzerinde çalıştığı yeni filmi Woman’dan bahsetti. Konuşmasını ve sonrasında filmlerini izlerken aklımdan sürekli Sapiens ve Homo Deus kitapları geçti. Bu kitapları beğendiyseniz veya ilginizi çekiyorlarsa filmleri izlemenizi öneririm.
KOBİ'lerin internet erişimi ve kullanım oranları oldukça yüksek. %93,5'inin internete erişimi varken %65,2'sinin de web sitesi bulunuyor. Kamu kurumları ile iletişimde ise KOBİ'lerin %85,9'u internet kullanıyor.
Bunun yanında ERP, CRM vb. araçlar kullanan KOBİ'lerin oranı %20'lerde seyrederken ücretli bulut tabanlı yazılım kullanan şirketlerin oranı ise sadece %10.
TÜİK'in verileri bu şekildeyken biz de KOBİ'lerin özellikle insan kaynakları ve personel yönetimi alanındaki dijitalleşmesine ve süreçlerine göz atmak istedik.
Human filminde, Uruguay’ın eski başkanı José Mujica’nın konuşmasının yer aldığı bölümden salondaki herkes etkilendi. Bu bölümü bir cümleyle özetlemem gerekirse: Bir şey satın aldığımızda harcadığımız şey para değil, o parayı kazanmak için harcadığımız zaman – yani hayatımızdır. Konuşmanın kısa versiyonu.
Benim en büyük derdin insanların yaş aldıkça merak etmeyi ve öğrenmeyi bırakmaları. Yetişkin eğitiminde yaşadığımız en büyük zorluğun merak unsurunun azalması, yetişkinlerin kendi kendilerine öğrenmek yerine hazır bilgiyi beklemeleri olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle iş dünyasının gelecekteki liderlerinin kendilerine sormaları için seçtiğim soru şu oldu: “Bugün neyi merak ettim?”
Her yıl çıtayı biraz daha yükselten MCT’nin gelecek yılki zirvesi “Now & Next”i merakla bekliyorum.
Birçok şirket çalışanı gerek insan kaynakları gerekse kurumsal iletişim organizasyonuyla sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı arzu etse de sosyal sorumluluk projeleri bütçe veya zaman engeline takılarak hüsrana uğrayabiliyor. Bu hafta İK blog da şirket içerisinde sosyal sorumluluk faaliyetlerine katılmak isteyen iş arkadaşlarınızla organize edebileceğiniz minimal sosyal sorumluluk projelerini araştırdık.
Fotoğrafçılık, tiyatro, yabancı dil vb. yeteneklerinizi insanlarla paylaşıp onların da gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Ücretsiz eğitim vererek onlara destek olabilirsiniz.
İşte iş yerinizde iş arkadaşlarınızla organize edebileceğiniz sosyal sorumluluk projesi fikirleri.