Alternatifim Cafe

Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Nasıl Uygulanır?

Discussion started on Sağlık



Tüp bebek tedavisi denince insanların aklına tüp içinde büyüyen bir bebek gelmektedir. Akıldaki yanlış bilgileri gidermek için dilerseniz tüp bebek nedir kısaca bahsedelim.

Tüp bebek nedir ve nasıl yapılır?

Aslında tüp bebek tedavisi, laboratuvar ortamında toplanan anne ve babanın yumurta hücrelerinin birleştirilerek bir embriyo oluşturulması ve bu embriyonun rahim içerisine verilmesini içermektedir. Tüp bebek tedavisi buradan basit bir yöntem gibi görünmekle birlikte oldukça kompleks işlemlerden oluşmaktadır. Çok ince ayarlamalar ve hassas çalışmaların yapıldığı uygulamalardır. Modern tüp bebek tedavisinin başlangıcı Robert G. Edwards tarafından yapılmıştır. Tüp bebek işlemi sonucu doğan ilk bebek ise Louise Brown isimli bebek olup, 1978 yılında İngiltere’de dünyaya gelen ilk başarılı tüp bebek uygulamasıdır.

Tüp bebek kimlere uygulanır?

Günümüzde bu yöntem sadece gebelik için değil, bazı genetik hastalıkları bulunan çiftlerde hastalığı taşımayan embriyoların elde edilmesi, nakil gereken durumlarda genetik olarak benzer kardeşlerin gebeliğinin sağlanmasında kullanılmaktadır. Günümüze kadar yaklaşık 6 milyon bebeğin IVF teknolojisi ile dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. Tup bebek tedavisi öncesi yapılan testlerle hastaların normal yöntemlerle gebe kalamayacağı tesbit edilmiş olmalıdır. Yine tüpbebek işlemi öncesinde aşılamadan fayda görebilecek hastalara en az 3-4 siklus aşılama yapılmış olmalıdır.

Tüp bebek tedavisi hastadan hastaya değişmekle birlikte 15-20 gün arasında tamamlanan bir tedavi sürecidir. Bu nedenle hastalar öncelikle bulundukları şehirdeki tüp bebek merkezini tercih edebilir. Ancak tüp bebek merkezi tercihinde en önemli nokta merkezin güvenilir olmasıdır. Tedavi aşamalarındaki güvenlik tedbirlerinin oldukça sıkı olması önemlidir. Yine önemli tercih nedenlerinden bir tanesi de tüp bebek merkezinin başarı oranlarıdır. Elbette tüp bebek fiyatları da bir tercih nedenidir. Ancak bu tercih nedenlerinden en önemlisi tüp bebek merkezinin güvenilir olmasıdır. Tüp bebek tedavisi yaptırırken aklınıza gelen tüm soruları tüp bebek uzmanınız ile tartışınız.

Tüp bebek tedavisi çiftler için oldukça zahmetli ve yorucu olabilmektedir. Bazı hastalarda tedavi olumlu sonuçlanırken bazı hastalarda ise olumsuz sonuçlar alınabilmektedir. En iyi şartlarda dahi tüp bebekte başarı oranı %50’ dir. Ancak hastada başarı şansını azaltabilecek rahimle, yumurtalıklarla yada eşinin spermleri ile ilgili sıkıntılar varsa bu oran aşağıya doğru iner.

Tüp bebek tedavisinde öncelikle yapılan testlerle erkekte yada kadındaki sorunlar incelenir. Yine tüp bebek yapılmasına engel bir hastalığın varlığıda araştırılır. Kısırlık nedeninin %15 i kadında, %15 i erkekte tesbit edilmektedir. Erkekte sperm tesbit edilmesi tüp bebek tedavisi için yeterlidir. Kadına adetli dönemde tüp bebek iğneleri başlanarak yumurtalar geliştirilir ve belli büyüklüğe geldiğinde çatlatma iğnesi ile yumurtanın yapıştığı duvardan ayrılması sağlanır. Çatlatma iğnesinden 36 saat sonra anestezi altında yumurta toplama işlemi yapılır. Toplanan yumurtalar embriyologlar tarafından laboratuvar ortamında erkeğin spermleri ile döllenir. Üç günlük yada 5 günlük iken annenin rahmine yerleştirilir.

Tüp bebek nedir tedavi aşamaları nelerdir?

Dilerseniz bu bölümde tüp bebek tedavisi nasıl yapılır kısaca anlatalım. Anne adayından ilaçlar yardımıyla geliştirilerek elde edilen sağlıklı yumurtalar ultrasonografi eşliğinde toplanır ve babadan alınan spermlerle laboratuar ortamında birleştirilerek döllenmesi sağlanır. Her yumurta için 50.000-100.000 sperm alınarak aynı kaba koyulur. Aynı kaptaki spermlerden 1 tanesinin yumurtanın içine girerek döllenme işleminin gerçekleştirmesi beklenir. Daha sonra döllenmiş yumurta hücreleri bölünerek embriyoyu geliştirir. Embriyolar her gün kontrol edilerek 2-5 gün laboratuar şartlarında büyümeleri sağlanır. Daha sonra gelişen embriyolar rahim içerisine yerleştirilir.
 
Tüp Bebek uygulamaları bu işin eğitimini almış ve yapmaya hak kazanmış tüp bebek uzmanları tarafından yapılır.Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları uzmanlık eğitimi sırasında kısırlık tedavisi hakkında eğitim almaktadır. Ancak tupbebek konusunda yeterli eğitim uzmanlık eğitimi sırasında verilmemektedir. Bu eğitimi uzmanlık sonrası 6 aylık bir kurs ile verilmektedir. Bu kursu başarı ile tamamlayan kadın doğum uzmanları tüp bebek uzmanı olarak görev yapmaya hak kazanırlar.

Tüp bebek tedavisi zorlu bir süreçtir. Yıllarca çocuk tedavisi ile uğraşan hastaların toplum baskısı nedeniyle psikolojik olarak yıpranmış oldukları bir gerçektir. Bu nedenle tüp bebek doktoru sadece kısırlık tedavisi veren bir doktor değildir. Aynı zamanda hastanın duygusal özelliklerini de göz önünde bulunduran hassas bir doktor olmalıdır.

Tüp bebek dünyasına baktığımız zaman zaman geçtikçe infertil hasta sayısının arttığı ve tüp bebek ihtiyacının oldukça yükseldiği görülmektedir. Ancak  tüp bebek tedavisindeki gelişmeler sayesinde hergün yeni bir yöntem hayatımıza girmektedir. Bu son teknolojik gelişmeler tüp bebek oluşumu başarı oranını etkileyen faktörler baz alınarak hayata geçirilmiştir. Bu noktada tüp bebek uzmanı olan kadın doğum doktoru ile embriyologlar bir ekip şeklinde çalışmaktadır.

Ankara tüp bebek uzmanlarından Doç. Dr. Aydın Köşüş ve Doç. Dr. Nermin Köşüş  Çankayanın Çukurambar ilçesinde kendi kliniklerinde hizmet vermektedir. Ankara tüp bebek konuları ile ilgili bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
http://www.ankaratupbebekuzmanlari.com
#1 - Ekim 25 2018, 19:51:31

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi yapılırken kadından alınan yumurta ile erkekten alınan sperm,laboratuvar ortamında döllenir ve embriyo gelişimi takip edilir. Ardından oluşan embriyo kadının rahmine yerleştirilir. İşlemi tecrübeli bir hekim, uygun bir ortamda yaparsa başarı şansı artacaktır. Tüp bebek tedavisinin temeli bu şekilde olmasına karşın gelişmeler sayesinde tedavi öncesi, tedavi sırası ve sonrasındaki işlemler detaylandırılmış ve çeşitlenmiştir.Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?Tüp bebek tedavisi temelde dört aşamadan meydana gelmektedir. Tedaviye başlamadan önce gerekli çalışmalar ve planlamalar yapılır. Tahliller ve tetkiklerden sonra ilk aşamada kadında yumurtalarının uyarılma işlemi gelmektedir. Bu amaçla kullanılan ilaçların dozu, türü tamamen kadın hastanın bilgilerine göre belirlenir.Yumurta uyarılma aşaması sona erdikten sonraki aşamada kadının rahminden yumurta toplama işlemi yapılır. Bu aşama vajinal ultrason yardımı ile yapılır ve kadın genel anestezi altındadır. Üçüncü aşamada embriyo oluşması ve embriyonun rahme yerleştirilmesinden ibarettir.Toplanan yumurtlar, erkekten alınan spermler ile laboratuvarda birleştirilir ve embriyo elde edilir. Bu süreç 5 ila 7 gün arasında sürmektedir. Embriyolar rahme bu işlem için özel üretilmiş tüplerle yerleştirilmektedir. Embriyolar yerleştirildikten sonra gebelik takibi aşamasına geçilmektedir. Üçüncü aşamadan sonra gebelik takibi için iki hafta beklenir ve kan tahlili yapılır. Kan tetkikinde gebelik oluşumu görülmezse tedavi sona erdirilir. Gebelik söz konusu ise progesteron tedavisine başlanır.Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?Tedaviye başlamadan önceki tetkik ve değerlendirme süreci yaklaşık iki hafta kadar sürmektedir. Tüp bebek tedavisinde erkeğin rolü sadece sperm vermek olduğundan erkekler için bu süreç ortalama 10 dakika olarak belirlenmiştir. Kadınlar için de tedavi süreci ise ortalama 10 gün olarak belirlenmiştir. Tüp bebek tedavisi bir bütün olarak değerlendirildiğinde tedavi sürecinin ortalama 15 gün olduğu söylenebilir.Tüp Bebek Tedavisini Etkileyen Faktörler Nelerdir?Tüp bebek tedavisinin olması gerektiği gibi ilerlemesi için bazı önemli hususlar vardır. Her şeyden önce anne adayında yeterli yumurta rezervinin, baba adayında ise spermin bulunması gerekir. Her ikisinin de olması halinde bir de döllenmenin gerçekleşebiliyor olması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinin ilerleyebilmesi için transfer işlemi sırasında sorun yaşanmaması gerekir.Gebelik testi öncesinde anne adayında kanama olursa tüp bebek tedavisinin sonlandırılmasına karar verilir. Tüp bebek tedavisinde yumurta uyarılma aşamasında aşırı uyarılma gibi bir sorun görülebilir. Genellikle polikistik over sorunu yaşayan kadınlarda görülen bu durumda tedaviye bir süre ara verilmesi gerekebilir. Buradan tüm detayları öğrenebilirsiniz: https://bilgihanem.com/tup-bebek-tedavisi-nedir-nasil-yapilir/[/font][/color]
#2 - Kasım 28 2018, 09:15:36

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.