Alternatifim Cafe

Elektro Gitar Tarihi

Discussion started on Müzik Tarihi

1950 Öncesi Elektro Gitar Tarihi
Elektrogitar üretilmeden önce akustik, folk ya da klasik gitar çalanların en büyük sorunu, bu enstrümanların sesinin yüksek seviyelere çıkamamasıydı. Bilhassa kalabalık ortamlarda ve gürültülü alanlarda çaldıklarında durum daha da zor bir hal alıyordu. Tellerin titreşimini yalnızca akustik yapılarıyla büyüten akustik gitarlarda daha fazla sese ihtiyaç duyulmasıyla birlikte değişim süreci başladı. Önce titreşimi ve dolayısıyla sesi arttırmak için yeni metotlar denendi.

Denenen yöntemler sonucu elde edilen en çarpıcı sonuç, gövdenin içine yerleştirilen ve tellerle birlikte titreşip ses miktarını iki katına kadar çıkarabilen metal diskli resonator gitarlar oldu. 1920′lerde Eddie Durham kendi yaptığı resonator gitarının gür sesi ile büyük orkestralarda gitarın sönük sesini yavaş yavaş canlandırmaya başladı. Bu yıllarda, gitarın sesini arttırmak isteyen müzisyenler için RCA firmasının ürettiği amplifikatörler bir çıkış noktası oldu. Bu amplifikatörler sayesinde daha sonra Les Paul olarak tanınacak genç Lester Polfus; fonograf iğnesi, mikrofon veya telefon manyetiklerini gitarın gövdesine yerleştirerek ilk elektrikli gitarın temellerini atmaya başlamıştı. Böylece ilk kez gitarın sesi akustik dışında bir yolla arttırılıyordu. Pikap iğnesi veya mikrofon gövdenin titreşimini amplifikatöre aktarıyor, amplifikatör ise bu sesi istenildiği kadar büyütüyordu. Fakat yine de ortaya çıkan gitar, sesi elektrik yardımıyla arttırılmış akustik bir gitar olup sesinin karakteri akustik gitarla özdeşti.

27 Haziran 1934 tarihinde Lloyd Loar isimli mühendis, günümüze dek kullanılagelen elektrogitarın çalışma ilkesini ortaya koyup uygulayarak, o tarihe kadar yaşanan sorunlara son verdi. Gitarda gövdenin değil tellerin titreşiminin önemli olduğu düşüncesinden yola çıkan Loar, bugünkü manyetiklerin basit bir örneğini yaparak tellerin altına yerleştirdi. Yine bu yıllarda, Lloyd Loar haricinde bu tekniği deneyen birbirinden habersiz Rickenbacker ve Les Paul gibi birçok araştırmacı da bulunuyordu. Çalışmalar, içinde klasik gitar sesinden de tınılar içerse de aslında bütünüyle yeni ve farklı bir enstrüman olan Elektrogitarı ortaya çıkardı. http://electrogitar.com/?cat=5Yazının tamamını okumak için linke tıklayarak sitemize uğrayabilirsiniz. Elektrogitarla ilgili bilgi vermeyi amaçlayan bi içerik sitesidir.


1950’ler ROCK’N ROLL’un Doğuşu ve Elektro Gitar
Yaptıkları müzikle 1940′lara damgasını vurmuş büyük orkestraların 50’li yıllara yaklaşırken maddi sıkıntılardan ötürü, çok fazla müzisyeni bir araya getirmeleri giderek zorlaşmaya başlamıştı. Oysa elektrogitarın ortaya çıkışı ve gençler tarafından alınabilecek fiyatı düşük modellerin de üretilmesiyle 1950′lere gelirken rock and roll için teknik altyapı hazırdı. Popüler müziğin değişim yaşayacağı bu yıllarda kendini gösteriyordu. 1945-1955 arası dönemde blues ve western müzik yaygınlaşmaya başladı ve bu müzik türlerinde elektrogitar kullanımı hızla arttı. Blues müzikte Muddy Waters ve Howlin’ Wolf gibi müzisyenler Mississippi deltasının müziğini elektrogitarlarıyla amplifike ederlerken, blues türünü Robert Johnson’ın tek sesinden, bir ‘band’ ile birlikte çalınabilecek zenginliğe ulaştırıyorlardı. Blues ve R&B müziğe büyük bir hızla hızla dahil olan elektrogitar ortamı değiştirmeye çoktan başlamıştı.

Elektrogitarın müzikte yarattığı değişimler hız kesmeden sürerken, 1951 yılında Jackie Brenston’un “Rocket 88” adlı albümünün müzik tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Yaşadıkları tesadüfî bir olay, bir buluşun önünü açar. Memphis’te kayıt yapacakları stüdyoya giderken yolda gitar amplifikatörlerini arabalarından düşüren grup elemanları, gitarlarını hasarlı amplifikatöre bağladıklarında disorted denilen kirli, bozulmuş bir ses duyarlar. Bu sesten hoşlanan grup albüm kayıtlarda bu bozuk sesi kullanmaya karar verir. Böylece tarihte ilk kez distorted gitar sesi bir albümde kullanılır. Albümün listelerde bir numaraya yükselmesi,  Heavy Metal müzik tarzının doğuşu olarak kabul edilir. Bu özel olay için bazı ülkelerde şükran günleri düzenlenmektedir.

Country Rock ve Chicago R&B, elektrogitarla birlikte yine bu yıllarda Elvis Presley, Chuck Berry gibi dev isimlerle gelişme yaşar. Buddy Holly, Fender Stratocaster gitarıyla, gitar ve vokal üzerine düzenlemeler yapar. Şarkılar genel olarak gitar ‘riff’iyle açılıp, gitarın sürekli desteklediği vokalle devam eder ve ritim enstrümanı olarak da basgitar ve davul kullanılırdı. Bu şekilde, çekirdek rock bandının temelleri ortaya çıkmaya başlamıştı. http://electrogitar.com/?p=13 Yazının tamamını okumak ve daha fazla bilgi almak için sitemize uğrayın :)



1960′ları Etkileyen Elektro Gitar ve İngiliz Müzik Dünyası

Elektrogitar ile yapılan müziğin İngiltere’de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlaması 60′lı yıllara kadar Amerika da elektrogitar ile müzik yapan başarılı müzisyenlerin etkisinden kaynaklanmıştır. Elektro gitar çalan bu isimlerden bazıları Bo Didley, Buddy Holly, Budy Guy Muddy Waters’dır . Ve daha birçok Chicago’lu blues müzik yapan elektrogitarcılar da bulunmaktadır.

Elektrogitar müziğinin İngiltere’ye taşınmasını sağlayan ve kullanımının yaygınlaşmasında ilk etkili olan isimler; babasının plaklarıyla bu müzikle tanışan John Mayall, Keith Richards ve Eric Burdon’dur. Beatles grubu bu dönemde Chukk Berry, Buddy Holy gibi müzisyenlerin etkisinde kalmış ve birçok R&B parçasını yeniden yorumlayarak, Lennon-McCartney imzalı bu bestelerle popüler müziğin önemli kırılma noktalarından (dönüm noktası) olmuşlardır. İki elektrogitar, bir basgitar ve davuldan oluşan tipik bir rock bandı niteliğindeki grup, birçok çalışması ile o döneme dek popüler olan parçaların yapısında köklü değişiklikler olmasını sağlamıştır. Gitar satışlarının artmasında etkisi büyük olan bu topluluktan George Harrison’ın anlattığına göre Ed Sullivan’daki performanslarından sonra Harrison’ın kullandığı Gretsch marka gitardan yüzlerce satıldı.

Bu dönemde, tamamen Chicago blues müziğinden etkilenen Rolling Stones adlı grubun gitaristi Keith Richards, 1965 yılında çıkan “I cant get no satisfaction” isimli parçada ilk kez fuzz box kullanan gitaristler arasına girdi.

Bu yıllarda Eric Clapton önce Yardbirds’e sonra John Mayall’s BluesBreakers’a katıldı. Gibson Les Paul gitar ve Marshall marka amfi kullanan Clapton, çalışmalarıyla çok başarılı işler çıkarıyordu ortaya. 1965 Haziran ‘ında “I’m Your Witchdoctor” parçasına yapılan kayıt esnasında, Eric Clapton’ın feedbackli ve tremololu çalışı karşısında şaşkınlık yaşayan ses teknisyeni, biraz da abartı katarak bu seslerin kayıt edilemez olduğunu söylemişti. Eric Calpton’ın gruptan ayrılışından sonra gruba dahil olan Peter Green, grupla bir albüm yaptıktan sonra ayrılarak Fleetwood Mac’i kurdu. Yetenekli gitarist “Black Magic Woman” gibi birçok güzel besteye damgasını vurdu. Kullandığı Gibson Les Paul marka gitarının kendine özgü sesinin, manyetiklerdeki bir değişiklikten ileri geldiği söylenir. Temizlenmek için çıkarılan manyetikler ters olarak takılmış ve bu özgün gitar tonu rastlantısal olarak ortaya çıkmıştır. http://electrogitar.com/?p=36   http://electrogitar.com/?p=38 Yazının tamamını okumak için sitemize uğrayınn

Yazıların tamamını okumak ve elektro gitarla ilgili diğer bilgilere ulaşmak için sitemize uğrayın. Elektro gitarla ilgili bilgi vermeyi amaçlayan bir içerik sitesidir.  http://electrogitar.com/
#1 - Mayıs 02 2012, 22:48:01

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.