Alternatifim Cafe

Klasik Müzik Beynin İlacı

Discussion started on Klasik Müzik

Çocukların zekâsını geliştirmek için neler yapılmalı? Zekâ kalıtsal mıdır?

Zekâ tam olarak anlamadığımız karmaşık bir fonksiyon. Hem kalıtsal hem de çevresel faktörlerin çok önemi var. Bildiğimiz; beyin hücreleri arasındaki iletişimin zekânın belirlenmesi konusunda önemli olduğu. Nöron dediğimiz bu beyin hücreleri arasındaki iletişimin sağladığı noktaların sayısı gökyüzündeki yıldızların sayısından daha fazla. Bu noktalar hepimizde daha farklı şekilde oluştuğu için hepimizin kişiliği ve zekâsı farklı. Bu noktalar, çocukluk döneminde gelişiyor. Gelişmesindeki en önemli unsurlardan biri; beynin ne kadar kullanıldığıyla ilgili. O yüzden çocuklarla bebeklik döneminden itibaren konuşmak, onlara klasik müzik dinletmek ve beynin değişik bölgelerini harekete geçirmek çok önemli. Bu uyarılar sayesinde beyin hücrelerinin birbirleriyle yaptıkları temaslar daha kaliteli hale gelip, zekâyı artırıyor.

İnsan beyni en çok hangi yaşlarda gelişiyor, hangi yaşlarda yaşlanmaya başlıyor?

Beyin, beş yaşına kadar hızla gelişimini devam ettiriyor. Doğuştan bir zarar görürse, sıfır - bir yaş arası çok daha kolay iyileşiyor. Ancak beş yaşından sonra ortaya çıkan beyin hasarları daha zor düzeliyor. Beş yaşından önce en önemli özellik; eğer bir beyin bölgesi hasar görürse, o bölgenin özelliklerini beynin başka bir bölgesi üstlenebiliyor. Gerek çocuklukta gerek erişkinlik döneminde rehabilitasyon, bu fonksiyonun başka bölgeye aktarılmasını ya da zarar görmeyen hücrelerin fonksiyonları üstlenmesini sağlayabiliyor.

Fiziksel yaşlanmayla beynin yaşlanması birbiriyle doğru orantılı mı?

Birbirine bağımlı. Fakat beyin yaşlanmasını hızlandıran çeşitli faktörler de var. Örneğin kullanılmayan beyin bölgelerinin aktiviteleri azalıyor. Nasıl kaslarınızı güçlü tutmak için egzersiz yapıyorsanız, beyninizi güçlü tutmak için de egzersiz yapmanız gerekli.

Beyne nasıl egzersiz yaptırılır?

Değişik bölgelerin değişik egzersizleri vardır. Örneğin; bulmaca çözmek kelimelerle ilgiliyse sol bölgeyi, daha görsel bir bulmaca ise beynin görme sinirlerinin bulunduğu arka tarafı çalıştırır. Müzik dinlemek beynin her iki tarafını güçlendirir. Klasik müzik bence bir bakıma ilaç gibidir; insan beynine hitap eder.
#1 - Şubat 06 2009, 17:30:44

Klasik müzik ve şarap

Doluca'nın sponsorluğu ile yayınlanan Bouquet dergisinde müzik eşliğinde şarap içenlerin davranışları incelenmiş. Birkaç yıl önce İngiltere'nin Leicestershire bölgesinde ilginç bir deney yapılmış. Turistlerin bolca ziyaret ettikleri Softleys adlı restoranda, Leicester Üniversitesi Sosyal Davranışlar Araştırma Ekibi 18 gün boyunca deneyden habersiz müşterilere yemek sırasında değişik müzikler dinletmişler. Yemek için iki kişinin ortalama 50-60 sterlin ödediği restoranda birinci gün pop, ikinci gün klasik müzik çalınmış, üçüncü gün ise hiç müzik çalınmamış. Deney, restoran müşterilerinin davranışları incelenerek 18 gün boyunca tekrarlanmış. Beethoven, Mahler ve Vivaldi'nin eserlerinin çalındığı geceler müşteriler başta kaliteli şaraplar olmak üzere menüdeki özel lezzetlere daha fazla ilgi göstermişler. Pop müziğin çalındığı ve müziksiz gecelerde ise müşteriler daha standart yemeklere ve genellikle "house wine"a, yani restoranın sunduğu en hesaplı şaraba yönelmişler. Araştırma sonucu, klasik müzikten alınan hazla birlikte şarap içme duygusunun paralel olarak artıyor.
#2 - Şubat 06 2009, 17:31:28

Klasik müzik ve şarap ... hiç duymamıştım galiba pek  klasik müzik dinlemediğimden şarap icmiorum :)
#3 - Mart 05 2009, 14:16:47

Şu deney çok garipmiş ki doğruluk payıda yok değil yani.
#4 - Mart 05 2009, 18:22:18
Eskiden buralar hep hayat, yaşamdı.

evt biz<im okulun sitesindede yazmılmış o beynin ilacı die rehber hocası yazmışşn böööevt bizim okulun sitesindede yazıo rehber hocası yazmış klasşk müzik çocukların zihnini açar die  :öffevt bizim okulun sitesindeevt bizim okulun sitesinde rehber hocası da yazmış
#5 - Mayıs 17 2009, 17:04:31
« Son Düzenleme: Mayıs 17 2009, 17:05:41 Gönderen: pesimist_csk »

yanlış yazdım bea
#6 - Mayıs 17 2009, 18:48:44

yanlış yazdım bea

sen bence yazma daha, çık dışarı çimenlerin üzerinde koş (6)
#7 - Mayıs 17 2009, 18:50:08
Bazı çocuklar hiç uslanmazlar
Onlar hep oyunbozan olurlar
Durmadan üzdüler diğer çocukları
Hep bozuldu oyunun kuralları

evt biz<im okulun sitesindede yazmılmış o beynin ilacı die rehber hocası yazmışşn böööevt bizim okulun sitesindede yazıo rehber hocası yazmış klasşk müzik çocukların zihnini açar die  :öffevt bizim okulun sitesindeevt bizim okulun sitesinde rehber hocası da yazmış

(6) klavyeye bakmadan yazmayı falan mı deniyordun ? (6)
#8 - Haziran 12 2009, 18:41:50
Göründüğü gibi mutlu değildir hiçbir şey.

Zeitgeist

Onu bilemem de, Air on the G String'i dinlediğimde bana bir şeyler oluyor. Hiçbir şey yapasım gelmiyor, öyle sabit bir şekilde oturuyorum.
#9 - Ekim 13 2010, 12:25:25

Bu şarap ve klasik müzik olayının nesi deney anlamadım.Klasik müzik daha "elit" bir estetik anlayışa hjitab eder. Çok sesli bir müziktir ve bu müzikten zevk almak için bile çaba gerektirir. Oysa pop müzik basitliğin, bilinçsizliğin ve aptallığın gürültüsüdür. Sanat adına hiç bir *** yoktur.
...
İnsanlar klasik müziği "elit" görece varlıklı insanların müziği olarak görürken, pop'u "ayak takımının" formatında görürler. Restoranın profilini belirleyen şeylerden biri de budur. Burada olay restoranda ne çaldığı değil, oraya giden insanların iki yüzlülüğündedir.
...
Bu arada şunu da eklememde yarar var. Klasik müzik eserlerini satın almak popüler gürültülerden çok daha ucuzdur. Sahnede hoplayıp sıçrayan bir soytarının böğürmesine vereceğiniz 20 liraya Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasın'da 4 kere en önde gerçek sanatçıları izleyebilirsiniz.
#10 - Ekim 14 2010, 11:32:16

günün delisi gönlümün perisi
zaman senidemi alıcaktı benden
yarınlarım oluşmuştu sadece senden
vazgeçmedim hala senden
gelirsin diye beklerken

Yanlış kişiyi aldın ecell ecell
bana bıraktın acı bir bedel
şimdi günlerim hep keder

zaman senidemi alıcaktı benden
yarınlarım oluşmuştu sadece senden
vazgeçmedim hala senden
gelirsin diye beklerken

bak yaşlandım ağırlaştım
ben kalbimi ayırmamıştım
hep gittiğin o günde kaldım
önümdeki resmine titrek ellerimle sarıldım

AŞKIMM....
#11 - Kasım 11 2011, 21:20:07

Klasik müziğin beyne iyi geldiğine bende katılyorum.Dinlemekten hoşlanıyorum ,ama toplumsal olarak
pek dinlemiyoruz.
#12 - Aralık 26 2011, 15:05:18

klasik müzik benim mideme hitap ediyor sanırım. klasik müzik dinleyince acıkıyorum sanki :)
#13 - Aralık 26 2011, 16:40:49

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.