Alternatifim Cafe

Bosna Hersek

Discussion started on Ülkeler Tarihi

Yeni!
Ülke tarihinin kuşkusuz en önemli ve aynı zamanda hüzünlü kısmını oluşturan Srebrenica Katliamı'nı "Avrupa'nın Ortasında Bir Katliam Yaşandı" başlığı altında incelemiştik. Ve ayrıca frekanss isimli üyenin açmış olduğu "Bosna Savaşı" konusu mevcut. Ve Can Dündar ağzından dinlemek isterseniz efendisiz isimli üyenin açmış olduğu "11 temmuz Srebrenica Katliamı ..." konusu var. Ve ayrıca Bosna Savaşı'nda büyük emekler vermiş yüce insan  "Aliya İzzetbegoviç" in de konusu bulunuyor.
Ee bu kadar şeyden sonra bugün ne mi oldu dersiniz. frozen isimli üyenin açmış olduğu konuda gördüğümüz gibi "Faili Meçhul Soykırım" olarak nitelendirildi. Yani Adalet Divanı Lahey, yapılan katliamı soykırım olarak nitelendiriyorlar fakat kimin yaptığını bilmiyorlar. Bak sen şu işe.  "Adaletin bu mu ulan Adalet Divanı ?" demek geliyor içinizden değil mi ?  Daha fazlasıdır elbet ama forum ortamında bu kadar. (: Dönemin Sırp lideri Karaciç "Srebrenitsa efsaneden ibaret" diye nitelendiriyorsa şu dönemde. İnsanda hiç hayâ olmayabiliyormuş demek ki. Ve ayrıca  "Gönlümün kanayan gülü: Bosna" isimli belgeseli de seyredebilirsiniz.
~

Bosna Hersek


1878 yılında Bosna için kullanılan bayrak


Bosna-Hersek'in eski bayrağı (1992-1998)


Günümüzdeki şekli
   

Resmi adı: Bosna Hersek
Konumu: Güneydoğu Avrupa, Balkan Yarımadası
Yüzölçümü: 51.129 km²
Başkenti: Saraybosna
Bağımsızlık Tarihi: 19 Aralik 1990 Yugoslavya'dan
Ulusal Tatiller: Bosna Hersek Cumhuriyet Günü, 25 Kasım; Bagımsızlık Günü, 1 Mart; Sırp Bağımsızlık Günü, 9 Ocak
Anayasa: 14 aralik 1995
Nüfus: 3.922.205 (2001, tahmini)
Oy Verme: 18 yaş ve üzeri Bosna Hersek vatandaşları
Etnik Dağılım: Sırp %31, Boşnak %44, Hırvat %17, Yugoslav %5,5, diğer %2,5 (1991)
Diller: Boşnakça, Sırpça, Hırvatça
Dinler: Müslüman %40, Ortodoks %31, Romen Katolik %15, Protestan %4, diğer


Akdeniz  kıyısındaki diğer şehirler gibi Bosna'da tarih sahnesindeki yerini Roma İmparatorluğu içerisinde almıştır. Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra Bosna'nın yönetimi 1200'lü yıllarda bağımsızlığını elde edene kadar çeşitli kereler el değiştirmiştir. Bağımsızlığını 260 yılı aşkın bir süre koruyan Bosna Krallığı bu süre boyunca Macarlar  ve Sırplar'a karşı topraklarını savunmak zorunda kalmıştır.

1463 yılında Osmanlı idaresi altına geçen Boşnaklar aynı zamanda Müslümanlığı da benimsemiştir. Müslümanlığı benimsemeyen Boşnakların dini vecibelerini yerine getirmesine izin veren Osmanlı idaresi Bosna topraklarında inşa ettiği yapılar ve camilerle aynı zamanda Boşnakların gelenekleri ile kültürüne de etki etmiştir. 1878 yılına kadar devam edecek olan Osmanlı idaresi altındaki dönemde pek çok Boşnak Osmanlı idaresinde, devlet yönetiminde önemli görevlere getirilmiştir. Zayıflayan Osmanlı İmparatorluğu'nu parçalamaya karar veren müttefiklerin finansal sıkıntılar içerisindeki İstanbul'a baskısı sonucu Bosna'daki Osmanlı idaresi savaşılmadan, masa başında son bularak Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun kontrolüne geçmiştir.

1918 - 1941 yılları arasındaki dönem Yugoslavya'nın iç karışıklıkları ve savaşla geçmiştir. 1941 - 1945 yılları arasındaki II. Dünya Savaşı sırasında Naziler Yugoslavya'yı işgal ederek Slovenya'yı Almanya'ya, Hırvatistan'ı İtalya'ya ve Makedonya'yı Bulgaristan'a bağlayarak özellikle Yahudi ve çingenelere karşı bir etnik temizlik hareketine girişerek toplama kamplarında binlerce insanı öldürdüler.

1945 - 1990 yılları arasındaki soğuk savaş döneminin 35 yıllı Tito'nın liderligi altında geçti. Bu dönemde Bosna - Hersek'in sınırları 1918 öncesi döndü ve Boşnak'lar kültürel kimliklerine yeniden kavuştular. Batı'nın desteği ile Yugoslavya'da savaşın izleri çabuk silindi. Batılı ülkeler Yugoslavya'yı sadece ekonomik değil aynı zamanda askeri ve siyasi alanda da destekledi. 1970'li yıllarda Sovyet müdahelesi riski ile karşılaşıldığında Amerika Birleşik Devletleri Yugoslavya'yı savunmak için nükleer güce başvurabileceğini açıkladı. Soğuk savaşın son bulması ve sona eren komünist rejimle birlikte parçalanan Sovyetler Birliği'nden Yugoslavya'da etkilendi.



Coğrafya

Konumu: Güneydoğu Avrupa, Adriyatik Denizi ve Hırvatistan arasında
Coğrafi koordinatları: 44 00 Kuzey, 18 00 Doğu
Yüzölçümü: toplam: 51.129 km² kara ile kaplı alan: 51.129 km² su ile kaplı alan: 0 km²
Kıyaslamalı yüzölçüm: West Virginia'dan biraz daha küçük
Ülke sınırları: Toplam: 1.459 km
Sınırdaş ülkeler: Hırvatistan 932 km, Sırbistan ve Dağlık Karadağ 527 km (312 km Sırbistan ile, 215 km Dağlık Karadağ ile)
Kıyı şeridi uzunluğu: 20 km
Deniz Bilgileri: - İklim: yazlar sıcak, kışlar soğuk; yüksek yerlerde kısa, serin yazlar ve uzun sert kışlar ; kıyıya yakin yerlerde yumuşak, yağışlı kışlar Arazi: dağlar ve vadiler Belli başlı yükseklikler: en alçak nokta: Adriyatik Denizi 0 m en yüksek nokta: Maglic 2.386 m
Doğal kaynaklar: Kömür, demir, b.oksit, manganez, ormanlar, bakir, krom, kursun, çinko, hidroelektrik potansiyeli olan sular


Siyasi Sistem
Bosna Hersek yasalar güvencesinde, serbest ve demokratik seçimlerle yönetilen demokratik bir devlettir.
Ülke iki yönetim bölümünden oluşur - Boşnak Müslümanlardan ve Hırvatlardan oluşan Bosna Hersek Federasyonu ile Bosna Hersekli Sırplardan oluşan Bosna Sırp Cumhuriyeti. Bosna Hersek'in kuzeydoğusunda yer alan Brcko Bosna Hersek Devleti'nin egemenliğinde özerk bir yönetimdir ve ne Bosna Hersek Federasyonu'na ne de Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne bağlı değildir.



Devlet Düzeyinde
Cumhurbaşkanı

Bosna Hersek'in üç üyeli (Boşnak, Hırvat ve Sırp) doğrudan halkoylaması ile dört yılda bir yenilenen bir cumhurbaşkanlığı sistemi vardır. Üçlü başkanlık sisteminin başkanlığı sekiz ayda bir değişir. Bu üçlünün başkanı devletin de başıdır. Cumhurbaşkanlığı’nın görevleri daha çok diş politika ile ilgilenmek, büyükelçileri atamak, uluslar arası antlaşmalarda devleti temsil etmek, uluslararası örgütler ve sivil toplum örgütleri ile eşgüdüm sağlamak gibi işlerden ibarettir.

Cumhurbaşkanı: Nebojsa Radmanovic (Ekim 2006’dan beri başkan; Kasım 2006’dan beri cumhurbaşkanlığı üyesi - Sırp); üç üyeli dönüşümlü (sekiz ayda bir) cumhurbaşkanlığının diğer üyeleri: Üç üyeli dönemsel (her 8 ayda bir) cumhurbaşkanlığının diğer üyeleri Haris Silayciç (Ekim 2006’dan beri - Boşnak) ve Zeljko Komsiç (Ekim 2006’dan beri - Hırvat)



Yasama
Ülkenin yasama gücü iki bölümden oluşan ve oturumlarını başkent Saraybosna'da gerçekleştiren Bosna Hersek Parlamenter Meclisi’nin elindedir. Her bir bölümün bir başkanı ve iki başkan yardımcısı bulunur (bir Sırp, bir Hırvat ve bir Boşnak).
Temsilciler Kurulu[Predstavnicki dom] iki yıllık bir dönem için yönetim bölümlerindeki parti listelerinden seçilen 42 üyeden (28 üye Bosna Hersek Federasyonu'ndan, 14 üye Sırp Cumhuriyeti'nden) oluşur.
Halklar Kurulu[Dom Naroda] ise Bosna Hersek Federasyonu'nun Halklar Kurulu ile Sırp Cumhuriyeti'nin Ulusal Meclisi tarafından iki yıllığına seçilen 15 üyeden (5 Sırp, 5 Boşnak ve 5 Hırvat) oluşur.



Yürütme
Dışişleri, ekonomik isler ve mali politikalardan sorumlu bir bakanlar kurulu ulusal hükümeti temsil eder. Bu kurulun başkanı (bu kişiye başbakan da denir) cumhurbaşkanı tarafından atanır ve bu atamanın temsilciler kurulu tarafından onaylanması gerekir. Bakanlar ve yardımcıları bakanlar kurulu başkanı tarafından belirlenir ve bu atamaların da temsilciler kurulu tarafından onaylanması gerekir. Anayasaya göre, bütün bakanların 2/3'ünden daha fazlası Bosna Hersek Federasyonu'ndan olamaz. Her bakanın iki yardımcısı vardır, yardımcılar bakanla ayni federasyon ya da cumhuriyetten olamaz. Bakanlar kurulu başkanı, bakanlar ve bakanların yardımcıları - hâlen 6 bakan ve 12 bakan yardımcısından oluşan - kabineyi meydana getirir.

Yönetim Bölümleri Düzeyinde
Cumhurbaşkanı

Her bir yönetim bölümünün yürütme erkine mensup bir başkanı ve baksan yardımcısı vardır.
Bosna-Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı: Bosna-Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı Borjana Kristo (22 Şubat 2007’den beri)
*not - Altı ayda bir görev değiştirirler

Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milan Jeliç (9 Kasım 2006’dan beri)

Yasama
Bosna Hersek Federasyonu Parlamentosu Federasyon'un iki bölümden oluşan yasama organıdır. Her bir bölümün bir başkanı ve bir baksan yardımcısı bulunur. Bu bölümlerden biri olan Temsilciler Kurulu 140 üyeden oluşurken, diğer bölüm olan Halklar Kurulu 80 üyeden (30 Hırvat, 30 Boşnak ve 20 diğer). Parlamento üyeleri iki yıllığına seçilirler.
Sırp Ulusal Meclisi Sırp Cumhuriyeti'nde yapılan halkoylaması ile nispi temsile göre iki yıllığına seçilen 83 üyeden meydana gelir.


Yürütme
Bosna Hersek Federasyonu Hükümeti'ne başbakan ve yardımcısı başkanlık eder. Hükümet, 12 bakan ile bu bakanların yardımcıları ve yanı sıra iki sandalyesiz bakandan oluşur.
Başbakan (Bosna Hersek Federasyonu): Mustafa Mujezinovic
Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti'ne başbakan başkanlık eder. Hükümet, başbakanın dört yardımcısı ile 17 bakandan oluşur.
Başbakan (Sırbistan Cumhuriyeti): Milorad Dodik


Yargı
Anayasa Mahkemesi dokuz üyeden oluşur: dört üye Bosna Hersek Federasyonu temsilciler kurulunca, iki üye Sırp Cumhuriyeti'nin ulusal meclisince, Bosna Hersek'li olmayan üç üye ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı’nca seçilir.
1999 yılının Kasım ayında kurulan yeni bir devlet mahkemesi devlet düzeyindeki davalara ve yönetim birimlerinde görülen davalara iliksin yapılan temyiz başvurularına bakar.
Her yönetim biriminde bir yüksek mahkeme bulunur. Bosna Hersek Federasyonu'nda kanton mahkemelerine ek olarak bölgesel mahkemeler de bulunurken Sırp Cumhuriyeti'nde beş bölgesel mahkeme mevcuttur.


Uluslararası Yönetim
Yüksek Temsilcilik OfisiDayton Antlaşması’nın medeni alanda uygulanışını denetler. Bu ofisin geniş müdahale yetkisi mevcuttur ve örneğin siyasetçileri Dayton hükümlerine aykırı davrandıkları gerekçesi ile görevlerinden uzaklaştırma yetkisine sahiptir. Yüksek Temsilcilik Ofisi'nin temsilcisi Barısı Yeniden Kurma Konseyi’nin Kurulu tarafından belirlenir ve belirlenen kişi BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanır.
AGİK’İN Bosna Hersek'teki görevi1995 yılının Aralık ayında başlamıştır; konsey demokratik değerleri, insan haklarında denetim ve ilerleme sağlanmasını, seçimlerin düzenli bir biçimde örgütlenip gerçekleştirilmesini ve silah denetimi ile güvenlik sağlayıcı önlemler getirilmesini amaçlamaktadır.

İletişim Düzenleme Odası: Yöneticileri yüksek temsilciler kurulunca atatan bağımsız ve yerel bir örgüttür.
İşlevi: TV, radyo, mobil telefon vb. iletişim alanlarında lisans düzenlemeleri ve dağıtımını gerçekleştirir.

BM Uluslar arası Polis Gücü (UNIPTF) silahlı bir güç değildir ve yerel polisi denetlemekle görevlidir.


Siyasi Partiler
    * Bosna Hersek Partisi
    * Demokratik Eylem Partisi
    * Bosna Hersek Liberalleri
    * Hırvat Çiftçi Partisi
    * Bosna Hersek Hırvat Demokratik Partisi
    * Bosna Hersek Yurtsever Partisi Demokratik Halk Topluluğu Uyum Yeni Hırvat
    * İnisiyatifi Bağımsız Sosyal Demokrat Parti Barış için Halkların Birliği Cumhuriyetçi
    * Parti Sırp Demokrat Partisi Sırp Radikal Partisi Sırbistan Halk İttifakı Sosyal
    * Demokrat Parti Bosna Hersek Sosyal Demokratları Sosyalist Demokrasi Partisi Sırp
    * Cumhuriyeti Sosyalist Partisi
    * Koalisyonlar
    * Birleşik ve Demokratik bir Bosna Hersek için Koalisyon SDS-SRS Koalisyonu Bosna Hersek Birleşik Listesi



Şimdi iki resim vereceğim sizlere, biri Bursa'dan diğeri ise Sarajevo'dan. İki resim arasındaki farkları sormayacağım elbette size, çünkü benzerliğe dikkatinizi çekmek istiyorum. (:

Sarajevo

Bursa

Ne kadar da bizdenler değil mi ? Belki bize bizden daha yakınlar da...
Hangisinin sonradan yapıldığını biliyorum, maksat başka. (6)
#1 - Mart 13 2010, 22:01:30
« Son Düzenleme: Mart 14 2010, 11:05:44 Gönderen: Armoni »
Bat dünya bat.
Kör ol da, piyango bileti sat.

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.