Öğretmenler sergisinde kriz
Uşak'ta yapılan sergide Kuran-ı Kerim'den sureler ve çıplak kadının yer aldığı tabloların yan yana konulması krize sebep oldu.
Uşak'ta 6 resim öğretmeninin açtığı sergide, cami ve Kuran-ı Kerim'deki surelerin aynadaki yansımasının yazılışının yer aldığı tablo ile çıplak kadın figürünün yer aldığı başka bir tablonun yan yana konulması, krize neden oldu. Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir- Sen) bu durumu ‘manevi değerlere aykırı’ görüp İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayette bulunurken, serginin belirlenen süreden bir gün önce kaldırılmasına karar verildi. Eğitim- İş ve Eğitim- Sen ise yasakçı yaklaşımı eleştirirken, İl Müftüsü Osman Akdemir “Sergide Kuran- ı Kerim açısından bir sakınca yok. Olsa önce ben müdahale ederdim. Resim gayet güzeldi” dedi.
Uşak'ta Öğretmenler Günü nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'nde resim sergisi açıldı. Uşak Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmenlerinden Seyfi Yıldırım, Şener Öztop, Dilşat Kaya, Emine Sider, Fevzi Yıldırım ve Özgür Yörük'ün hazırladığı 25 tablonun yer aldığı sergiyi, Vali Özdemir Çakacak, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Oktay Akarca, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün ve İl Müftüsü Osman Akdemir'in de aralarında bulunduğu birçok bürokrat gezdi.
Sergide Dilşat Kaya'nın hazırladığı ve Arap, Kürt, Süryani, Yezidi, Hıristiyan, Müslümanlar'ı barındıran Mardin'i konu alan tablosu dikkati çekti. Kentteki, aralarında caminin de yer aldığı ibadethanelerin de yer aldığı eserde, bir kadının yüzü ve Fatiha ile Bakara surelerinden kesitlerin aynadaki izdüşümüne yer verildi. İlk bakışta Kuran-ı Kerim'i tersten yazılmış gibi gösteren bu tablo ile aynı öğretmene ait hemen yan taraftaki çıplak kadın figürünün yer aldığı eser, Eğitim Bir- Sen Şube Başkanı Şanlı Sarıhan’ın tepkisini çekti.
Söz konusu tablo ile hemen bitişiğine çıplak kadın figürü bulunan başka bir tablonun konulmasının manevi değerlerle bağdaşmadığını öne süren Sarıhan, durumu İl Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün'e iletti. Ardından, bu tabloların da yer aldığı sergi, 26 Kasım'a kadar açık kalması gerekirken, sanatseverler tarafından sadece 2 gün gezildikten sonra dün kapatıldı.
Uşak Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Faik Gündüz serginin bir fotoğraf sanatçısının çalışmasıyla aynı güne ve arife gününe denk geldiği için kaldırıldığını savundu. Ancak, uygulama diğer eğitim sendikalarının tepkisini çekti.
Eğitim- İş Şube Başkanı Aydın Pazarcı, sanata yasakçı yaklaşımın şık olmadığını belirterek, “Eğitimcilerin bu tip konulara vakit ayırmaması gerek. Burada bir sanat eseri var ve dini anlamda hiçbir sakınca olmadığı söyleniyor. İl Müftüsü'nün sakınca bulmadığı eseri bir sendika başkanın uygun görmemesi biraz tuhaf. Sanat özgürlüktür ve bu şekilde değerlendirilemez” dedi.
Eğitim- Sen Uşak Şube Başkanı Hüseyin Aydın da “Sonuçta bir sanat eserine bu şekilde yaklaşılması yanlış. İlin önde gelenlerinin gördüğü ve beğendiği bir eseri bu şekilde kamuoyuna sunmak art niyetli davranmaktır. Bu tip açıklamalar, öküzün altında buzağı arandığını gösteriyor” görüşünü dile getirdi.
Sergiyi gezen İl Müftüsü Osman Akdemir de “Eserde bahane aramamak lazım. Kur'an-ı Kerim burada zarar görüyorsa önce ben müdahale ederdim. Sergiyi bizzat gezdim ve hiçbir sakınca görmedim. Resim gayet güzel. Önemli olan her zaman için kişinin niyetidir. Ameller niyete göredir. Ressamın kötü niyeti olmadığını ve konunun abartılmaması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Serginin kapatılması yönünde şikayette bulunan Eğitim Bir- Sen Şube Başkanı Şanlı Sarıhan ise ısrarla tablonun manevi değerlerle bağdaşmadığını savundu. Sarıhan, “Öğretmenlerin açtığı sergide Kur'an-ı Kerim'in ters çevrilerek verilmesi doğru değil. Sergiyi dolaşan yöneticilerimiz bu durumu fark edip gerekli müdahaleyi yapmalıydı. Burada manevi değerlere karşı bir saygısızlık var. Ayrıca Kuran-ı Kerim'in bulunduğu bir tablonun yanında çıplak kadın figürlerinin yer alması da tuhaf” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, serginin neden erken kaldırıldığına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı, konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.