Alternatifim Cafe

Strese, Depresyona Karşı Şan Dersi

Discussion started on Yararlı Bilgiler

Stres atmak, rahatlamak, depresyonun üstesinden gelmek isteyenler artık şan dersleri alıyor. Opera sanatçısı Coşkun Nehir, ev kadınlarından üst düzey yöneticilere kadar toplumun her kesiminden öğrencisi olduğunu söylüyor.

Türk filmlerinden alışkın olduğumuz bir sahne vardır. Assolist olarak sahneye çıkacak genç kadın, evindeki piyanonun başında şan hocasından ders alarak işe koyulur. Bugün ise bu sahneyi artık bir doktor, bankacı veya ev kadınının evinde görmek mümkün. Stres atmak, rahatlamak, boş zamanını geçirmek, hatta depresyonunu yenmek isteyenler şan derslerinin yeni öğrencileri olarak karşımıza çıkıyor. Amaçları sahneye çıkmak olmasa da, şan dersine her ne kadar iddiasız başlasalar da, bir CD çıkarmak için repertuar hazırlayanlar, en azından küçük bir konser vermek isteyenler var. Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Coşkun Nehir, son yıllarda farklı nedenlerle şan dersine yönelen amatörlerin hızla arttığını doğruluyor. Nehir, doktorlardan üst düzey yöneticilere, mimarlardan üniversite öğrencilerine kadar sırf stres atmak için şan dersi alanlar olduğunu belirtiyor. Gelenler arasında ev kadınlarının olduğuna işaret eden Nehir, "Hatta psikolojik bozukluğu olan, depresyon geçiren ve psikologlar tarafından yönlendirilenler var. Ses teli hastalıkları veya sesin yanlış kullanılmasından kaynaklanan ses bozukluklarını da şan dersiyle düzeltiyoruz" diyor.
   
    Caz için başladı, türkü söyleyecek
    Tekfenbank Genel Müdür Yardımcısı Berrin Korkmaz, Coşkun Nehir'den şan dersi alanlardan. Ankaralı Korkmaz, dört yıl önce ailesinden uzak olmasının verdiği psikolojiyle kendini boşlukta hissetmiş, bir arkadaşının teşvikiyle şan dersine başlamış.
    "İlk önce bir dershaneye devam ettim" diyor Korkmaz. "Orada Coşkun beyle tanıştım. Ancak işten çıkıp gitmek çok yorucu oluyordu, bunun üzerine Coşkun beyle evde çalışmaya başladım. Çok yoğun işleri olan, kafası sürekli dolu bir insanım. Bunlar bir infial yaratıyor. Şan dersi ise çok müthiş bir rahatlama getiriyor. Elemanlarıma örnek olduğumu düşünüyorum. Çünkü performansımı daha iyiye götürüyor, yükseltiyor. Derslerden sonra mutlu oluyorum."
   
    "Sabretmeyi öğrendim"
    Korkmaz yapı olarak, başladığı işten çabuk sıkılan biri olduğunu vurguluyor. Ancak şan dersleriyle farklı bir heyecan yaşadığını belirterek şöyle devam ediyor:
    "İlk kez şan dersiyle, hocanın da sabrıyla heyecanımı kaybetmedim. Herkese, işime, aileme, arkadaşlarıma zaman ayırıyorum ama kendime çok az zaman ayırabiliyorum. Ama müzikte böyle olmadı. Süreklilik kazandı. Şan dersi diş fırçalamak gibi sürekli yaptığınız zaman bir işe yarıyor. Yapmayınca eksikliğini hissediyorum. Hayatımın bir parçası, yaşam stilim artık."
    Korkmaz dersler ilerledikçe sesin önemini daha iyi anladığını ifade ederek, yararlarına dikkat çekiyor: "Telefonla konuşurken, bir sunum yaparken sesi iyi kullanmak bir etkileme sanatı. Sesimi kullanmak çok işime yarıyor. Telefonla iş halledebiliyorum, karşımdaki kişi beni reddetmiyor."
    15 türküden oluşan bir repertuar hazırladıklarını ve altı-yedi ay içinde bir CD yapmayı planladıklarını anlatan Korkmaz tavsiyelerini de şöyle sıralıyor:
    "İnsanlar kendilerini boşlukta hissediyor, 'Ben ne yapacağım; çok yoğun çalışıyorum, bunu telafi etmem lazım' diyorlarsa ve çevresi sesinin iyi olduğunu söylüyorsa, ilaçlarla terapi yerine şan dersi alsınlar. Passiflora alıp kendilerini rahatlamalarına hiç gerek yok. Şan dersi hem çok iyi bir motivasyon verecek hem de bir şeyi başardığınızı hissettirecek."
 

"Ders ve konferans verirken sesi doğru kullanmak gerek"

İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden Prof. Dr. Serpil Uğur Baysal da Coşkun Nehir'in yeni öğrencilerinden. Beş ay önce şan eğitimine başlayan Baysal, yılardır düşlediği bir amacı gerçekleştirme fırsatını bu sayede bulduğunu söylüyor.
    Sesin mesleği için çok önemli olduğunu vurgulayan Baysal, özellikle ders, konferans verirken sesin doğru kullanılmadığında yorulmaya neden olduğunu belirtiyor. "Yoğun tıp eğitimi sırasında ne yazık ki nasıl nefes almamız gerektiği bize öğretilmiyor" diyen Baysal'a göre "Doğru nefes almayı şan dersleriyle öğrendim. Sadece bunu öğrenmek için bile ders almaya değer."

#1 - Şubat 07 2009, 02:35:49

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.