Alternatifim Cafe

Hafıza ve Zekayı Geliştiren Frekanslar

Discussion started on Yararlı Bilgiler

Etkisiyle bizi oynatan ve canlandıran, bazen de duygusallaştırarak hüzünlendiren müzik parçalarını hepimiz biliriz. Peki bazı müzik parçalarının da hafıza ve zekayı geliştirebileceğini hiç düşündünüz mü? Yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre bazı özel müzik parçaları bizi daha da zeki yapıyor. Bu özel müzik parçaları ritimleriyle insanın zihinsel potansiyelini çeşitli şekillerde etkiliyor. Bu özel ritimler, sağladığı birçok avantajların yanında, en çok aşağıda belirtilen hususlardaki pozitif katkıları ile dikkati çekiyor


 Konsantrasyonu artırıyor
 
 

 Öğrenmeyi hızlandırıyor
 

 Hafıza gücünü geliştiriyor
 

 İmtihanlardaki başarıyı artırıyor
 

 Hata yapma oranını azaltıyor
 

 Stresi yok ediyor
 

 Yaratıcı düşünme yeteneğini geliştiriyor
 

 Beyin loplarının dengeli kullanılmasını sağlıyor
 

 Zeka (i.q.) puanında "9" puana kadar ilave artış sağlıyor
 

 Hiperaktif çocukları ve yetişkinleri sakinleştiriyor
 

 Vücudun daha hızlı iyileşmesini sağlıyor
 

1996 yılında A.B.D.'de üniversite giriş sınavlarıyla ilgili yapılan bir araştırma, müzikle ilgilenen ve bir müzik aleti çalan öğrencilerin genel ortalamaya göre daha başarılı olduklarını göstermiştir. Bu öğrencilerin SAT adı verilen üniversite giriş imtihanlarında ortalamaya göre sözelde 51 puan, sayısalda da 39 puan daha yüksek puan aldıkları ortaya çıkmıştır.

Müzik beynin tamamını öğrenmenin içine katmaktadır. Geleneksel olarak, okullardaki öğrenme metotları ezbere dayanmakta ve beynin sadece sol lobunu işin içine katmaktadır. Halbuki sayısal ve mantıksal konularda beynin sağ lobuna göre üstün olan sol lop, hafıza gücü ve yaratıcı düşünme gibi konularda beynin sağ lobuna göre zayıftır. Beynin her iki lobunu da öğrenmenin içine katan çok özel tempo ve frekanslar içeren hızlı öğrenme müzikleri bilgilerin hem kolay öğrenilmesini, hem de bilgilerin kolay bir şekilde kalıcı hafızada tutulmasını sağlamaktadır.

Shell, IBM ve Dupont gibi şirketler ve batıdaki birçok okul yüksek özel frekanslar içeren klasik müzik parçaları ile belli tempo aralıklarında olan barok (baroque) müzik eserlerini kullanarak yeni konuların hem öğrenme zamanlarını kısaltmayı, hem de öğrenilenlerin uzun süre hafızalarda tutmasını sağlamaktadırlar.

Araştırmacı yazar Terry Wyler Webb'e göre yüksek frekanslar içeren klasik müzik parçaları ile "largo" hızdaki barok müzik eserleri (beynin sağ ve sol loplarının dengeli kullanılmasını sağlayarak) insanın bellek ve zeka (iq) gücünü geliştiren doğru kombinasyonları içermektedirler.

Bu bilgiler ve araştırma bulguları, müziğin hızlı ve kalıcı öğrenme konusunda çok iyi bir katalizör olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye'de bu tekniğin öncülüğünü yapan "Mega Hafıza" bir ilke daha imza atarak, "hızlı öğrenme ve konsantrasyon" için "Bio-Ritmik Largo" adında altı kasetlik bir albüm hazırlamıştır. "Bio-Ritmik Largo" seti, hafıza gücü, hızlı öğrenme ve konsantrasyon gerektiren her türlü öğrenme faaliyetinde kullanılmak üzere hazırlanmıştır.

MOZART ZEKAYI ARTIRIYOR

14 Ekim 1993 'de , A.B.D.'de "USA Today"de çıkan "Mozart 'ın Müzikleri Zekayı Geliştiriyor" başlıklı haber tüm Dünyada sansasyon yaratmıştır. Bu habere göre, California Üniversitesi'nin Irvine'deki Öğrenme ve Hafıza Nörobiyoloji Merkezi bilim adamlarının yaptıkları bir araştırma, bazı müziklerle IQ arasında bir ilişki olduğunu açıkça ortaya koymuştur.

Bu araştırmada otuzaltı üniversite öğrencisi, önce I.Q. testinin sağ beyin yeteneklerini ölçen sorularıyla test edilmiştir. Testten sonra öğrencilere Mozart'ın "Re Majör, K 448 iki Piyanoluk Sonat"ı 10 dakika boyunca dinlettirilmiştir. Daha sonra öğrenciler hemen tekrar test edildiklerinde, I.Q. skorlarının önceki değerlere göre 8 veya 9 puan daha yükselmiş olduğu gözlenmiştir.

Mozart-Beyin İlişkisi

Fransız Tıp ve Bilim Akademileri üyesi Dr. Alfred Tomatis'e göre beynin elektriksel olarak şarj olmasında kulaklar anahtar bir rol oynamaktadır. Tomatis'e göre, beyin hücrelerindeki elektriksel enerjinin azalması konsantrasyonun bozulmasına ve yorgunluğa sebep olmaktadır. Bu durumda beynin de , piller gibi şarj edilmesi gerekiyor.

Tomatis beyin hücrelerinin enerjiyle şarj edilmesi yollarından biri olarak, 5000 ile 8000 Hz. arasında yüksek frekanslar ihtiva eden müziklerin dinlenmesini keşfetmiştir. Yıllar süren analizlerden sonra Tomatis, bu frekans aralığındaki seslerin Mozart'ın müziklerinde çok sayıda mevcut olduğunu tespit etmiştir. Tomatis'e göre, kulak salyangozunu dolduran, "corti" hücrelerinin titreşmesi jeneratör vasıtası görerek beynin yeniden şarj edilmesini sağlamaktadır.

Tomatis ayrıca beynin şarj edilmesi için etkili olan diğer bir yakın müzik çeşidi olarak "largo barok (baroque) müzik" parçalarına da dikkat çekmiştir. Iowa Eyalet Üniversitesinde yapılan testler de, öğrenme faaliyeti sırasında barok müziğin kullanılmasının öğrenme ve hafıza gücünü yaklaşık yüzde 24 artırdığını göstermiştir.

#1 - Şubat 02 2009, 02:45:16

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.