Alternatifim Cafe

Tabla

Discussion started on Müzik Enstrümanları

Kucugu ahsaptan buyugu ise metalden yapilma iki ayri calgidan olusur. iki calginin da derisinin ortasinda (tam ortasinda degil de biraz dairenin kenarina yakinca) bir tur metal alisimi bi maddeden yapilma siyah bir yuvarlak vardir bu alete kendine ozlu metalik sesi verir. buyuk olaninin kenarina dogru (siyah yuvarlagin hemen ustune) parmak ucuyla vurulduktan sonra elde edilen bas sesin elin ayasi ile deriye baski uygulamak suretiyle perdesi degistirilebilir. bu da tablanin karekteristik bas sesini verir. kucuk olanin ise daha metalik bir sesi vardir, cogunlukla parmaklar ile derinin ayri yerlerine vurularak calinir. tablanin yine hindistan ve guney asya'da genel olarak kullanilan mridang tipi silindir seklinde iki tarafinda deri bulunan bir vurmali bir calgi olan pakhawajdan turedigi varsayilir.


iki parçadan oluşan vurmalı hint çalgısıdır. küçügüne (genellikle sag elle çalınır) dayan, büyügüne bayan denir. ortasındaki siyah daire, demir tozu, is ve zamkın biarada karıştırılmasıyla ve derinin bir iki milim içinde yer alacak şekilde yapılır. çalgı kendine has seslerin (ta, te, da, digida v.d.) notalaştırılması sonucu belli bir metotla çalınır. bu sesler kullanılan herbir parmagın vuruş biçimlerine göre tablada yer alır. gerçek anlamda ögrenilmesi bir usta - çırak ilişkisini getirdigi gibi, küçük yaşlarda başlamayı gerektirir. yaşayan en ünlü icracıları arasında zakir hussein başı çeker.


Genel Bilgi

İlk olarak Kuzey Hindistan' da çalınmaya başlanan Tabla; bass davulu ve treble davulu olarak iki set davuldan oluşmaktadır. Büyük olan davul (bass) metalden, küçük olan ise (treble) ahşaptan yapılır. Davulların derisinin üzerindeki siyah bölge demir tozu, is ve zamk karışımıdır ve derinin 2 milim içinde yer alır. Her iki davulda elin ve parmakların değişik vuruşları ile çalınmaktadır. İki elin tek davulda görülmesi çok nadirdir. Müzisyen bağdaş kurup oturur ve tabla davullarını önüne alarak çalar. Bu çalgının genel olarak Hindistan ve Güney Afrika' da çalınan Pakhawaj çalgısından türediği varsayılır.

 

Tabla Nota Sistemi

Hindistan' da Tabla çalan müzisyenler, bu enstruman ile ilgili olarak çok farklı bir nota sistemi geliştirmiştir. Bu nota sistemi "heceleme" ve "harfler" den oluşan bir sistemdir. Bu nota sistemi diğer vurmalı çalgılardan farklı olarak kompozisyonlara ve varyasyonlara bağlı kalınarak oluşur. Bu enstrumanı yeni çalmaya başlayan müzisyenler genellikle basit kompozisyonlar üzerinde çalışmak zorundadır. Yani basit hecelerle kurulu kompozisyonlar üzerinde... Gerçek anlamda öğrenilmesi bir usta-çırak ilişkisi gerektirmektedir.

GE Notası
Bass davul üzerinde 3 veya 1 parmak, tınlayan vuruş

KE Notası
Bass davul üzerinde avuç içinin bilekle birleşim yeri, ardından kapalı vuruş

TE Notası
Treble davul üzerinde 3 veya 1 parmak, kapalı vuruş

TA Notası
Treble davul üzerinde TE notasına benzer biçimde. Fakat 4 parmakla

NA Notası
Treble davul üzerinde yüzük parmağı ile ilk vuruş ardından işaret parmağı ve serçe parmak vuruşu

TI Notası
NA notasında olduğu gibi Treble davul üzerinde yüzük parmağı ile ilk vuruş, ardından takiben orta parmak ve işaret parmağı ile ve son olarak sadece işaret parmağı ile tek vuruş

VARYASYONLU NOTALAR


Tabla Nota Sisteminde sabit notalar dışında aşağıdaki gibi varyasyonlu notalar bulunmaktdır.


DHA = NA + GE
DHE = TE + GE
THUN = TI + KE
DHIN = THUN + GE

#1 - Aralık 29 2008, 15:29:54

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.