Alternatifim Cafe

Nietzsche' ye Göre Nihilizm, Hristiyanlık ve İslam..

Discussion started on Felsefe

poison_black!!

Yeni!
Nihilizm ; Varlığı ve gerçekliği yadsıyan felsefi yaklaşım , dünya görüşü..

Nietzsche'ye göre nihilizm , bir köle hastalığıdır."Tanı öldü" sloganıyla kitlelere duyurduğu bu insanlık belası dünya görüşünün temeli , "varlığı her yönden -hiç-e indirgemek"tir..Nietzsche'ye göre insanlık , aydınlanma çağından sonra adeta Tanrı'yı öldürerek , amaçsız ve anlamsız kalmıştır.Bu öyle bir katlediştirki , geri dönüşü olamaz.

Bu sebeple Tanrı'tı öldüren insanoğlu , yeniden bir değerlendirişle kendine kutsal bir amaç edinmelidir. Nietzsche , bu amacı ÜSTİNSAN olarak koyar.

Varoluşun zincirinin her halkasında beliren bu hastalıklı durum (nihilizm) , Nietzsche'ye göre aşılabilinecek bir durumdur. Tüm değerleri yeniden değerlendirmekle ve hayata temel / genel bir anlam yüklemekle birey kendini iyileştirebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus , yeniden değerlendirişteki gizli nihilistik tutumdur.Önemli nokta , yeniden anlamlandırmalar sürecindeki bireyin , yeni yarattığı anlam ve değerlere nihilizmin gizlenmiş olmamasıdır.

Varlık ve gerçekliği yadsımak , olumsuzlamak veya reddetmek , sadece geçici bir huzur verir. Aslolan varlık acısını dindirmez.Zaten varlığın acısının tek sebebi , varlık tanımını yapamayıştaki isyan , başkaldırıdır. Bu başkaldırı , yerini , amacı mutluluk olan bir dünya görüşüne bırakırsa , muhakkaki birey , çıkışı varlığı reddetmekte bulacaktır.

Anlık ve dönemlik olarak bireyin kendine enjekte ettiği bu zehir , hayatın ve varoluşun amansız sertliğine karşı geçici huzur dalgalanmaları yaratsa da , insanı dirhem dirhem çürütecektir.

Bu sebeple Nietzsche , eserlerinde nihilistik dünya görüşlerini , nihilistik dinleri topyekün reddedip kendini Deccal olarak adlandırır.Lakin unutulmaması gereken nokta , Nietzsche'nin sadece nihilistik , yani varlığı hiçe indiren dinleri reddetmesidir.

Her ne kadar Nietzsche Tanrıtanımaz olarak bilinse de , gerçekte Nietzsche hiçbiryerde ve hiçbir zamanda ateist olduğunu dile getirmemiştir. "Tanrı'yı yadsıyoruz" ve benzeri sözleri , ateist ekolün savunucuları tarafından yanlış yorumlanmıştır.

Nietzsche , Tanrı'yı yadsıyoruz derken , öğreti bazında Tanrı'nın yadsınması gerektiğini ima etmez. Tersine Nietzsche , Tanrı'nın ölümü hususunda insanları katil ilan eder...ve yeniden kutsal bir amacın , anlam olarak yüceleştirilmesi gerektiğini savunur.

Ayrıca Nietzsche , sadece ve sadece nihilistik dinlerin Tanrı anlayışlarını eleştirir ve bu duygunun kökenine inmeye çalışır.

Örnek vermek gerekirse , Nietzsche , Deccal adlı eserinde Hristiyanlık ve İslamiyet hakkında ilginç bir yorumda bulunur ;

"Eğer müslümanlık , hristiyanlığı küçümsüyorsa bunu yapmakla binlerce kez haklıdır.Çünkü müslümanlık insana değer verir" (Aforizma 59)

Kısacası Nietzsche'de , özelde hristiyanlık , genel de diğer tüm nihilistik dünya görüşleri hastalıktır ve aşılması gerekir. İnsana ve amacına değer veren tüm düşünceler "erkekçe"dir ve yüceleştirilmesi gerekir.

Lakin Nietzsche , İslamın günümüzdeki yorumunu kastedmemiştir.Özü itibariyle islamı erkekçe bulur sadece..Çünkü günümüzde ve ülkemizde yaşanan İslam'ın , Nietzsche'nin Hrsitiyanlıktan ayrı tuttuğu İslam'la çok farkları vardır.Çünkü günümüzde , özellikle de ülkemizde İslam neredeyse "Hristiyanlaşmış"tır.

İnsana değer vermek, genel anlamda bir hümanizma ile karıştırılmamalıdır. Çünkü Nietzsche, genel anlamıyla Hümanizmi, nihilizmin bir kolu olarak görmektedir.
#1 - Temmuz 18 2008, 18:10:25
« Son Düzenleme: Temmuz 18 2008, 18:11:29 Gönderen: Çâh-ı Zemzem »

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.