Alternatifim Cafe

12 günde 60 gösteri “Genç Günler”

Discussion started on Tiyatro, Gösteri

sürmeli çocuk

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın 8 Mayıs’ta Tarihi Galata Köprüsü’nde başlayan “Genç Günler” buluşması 19 Mayıs 2008 Pazartesi gene aynı mekanda Can Doğan’ın hazırlayıp yönettiği Şehir Tiyatroları'nın kuruluşu ile Darülbedai'den bugüne uzanan hikâyesini işleyen "Geçmişten Yarına" müzikli gösterisi ile son buldu. 
 
 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bu yıl "24. Genç Günler" etkinliği kapsamında 08-19 Mayıs tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner, Üsküdar Kerem Yılmazer, Ümraniye, Kağıthane Sadabad, Fatih Reşat Nuri Sahnelerinde, Tarihi Galata Köprüsü'nde, Genel Sanat Yönetmenliği Binası, Sakman Kulüp, Dans Buluşma (Galata/Kuledibi), Roxy ve Çatı Dans Tiyatrosu olmak üzere 11 mekanda 24 oyun, 25 çağdaş dans gösterisi, 3 atölye çalışması, 3 konser, 1 dinleti, 2 sergi ve 2 söyleşi olmak üzere toplam 60 etkinlikle İstanbul seyircisiyle buluştu.
 
24. Genç Günler "Açılış" ve Kapanış Programı
"24. Genç Günler" in açılışı 08.05.2008 Perşembe akşamı saat 19:00'da Tarihi Galata Köprüsü'nde gerçekleşti. 19:00'da başlayan kokteylin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı, Santral İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Academié Fratellini (Fransa) işbirliğiyle gerçekleşen "Sokak Sanatları Çağdaş Sirk Projesi" konuklarla buluştu. Sonrasında "Ziya Azazi" ve "Çıplak Ayaklar Kumpanyası"nın dans gösterileriyle başlayan “24. Genç Günler”in kapanışı da 19.05.2008 Pazartesi akşamı saat 21:00'de Tarihi Galata Köprüsü'nde yapıldı. Bu özel gecenin başlığıysa "Geçmişten Yarına". Oyuncu ve yönetmen "Can Doğan"ın hazırladığı "Geçmişten Yarına"; Şehir Tiyatroları'nın kuruluşunu, Darülbedayi'den bugüne kadar uzanan hikayesini renkli bir belgesel niteliğinde görsel ve müzikli bir gösteriyle sahneye taşıdı.
 
“24. GENÇ GÜNLER”DE YER ALAN TİYATRO TOPLULUKLARI VE OYUNLARI
"24. Genç Günler" bu yıl hem kendi içerisindeki "Genç Birim" in gerçekleştirdiği prodüksiyonlara; hem de konservatuvarlar, üniversite toplulukları ve diğer konuk grupların birbirinden farklı yorumlarına ev sahipliği yaptı. "William Shakespeare, Moliére, Bertolt Brecht..." gibi tiyatro yazarlarının klasik oyunlarıyla "Georg Büchner, Woody Allen, Eugéne Ionesco"...gibi çağdaş tiyatronun önemli yazarlarının oyunlarını bambaşka bir dinamik ve enerjiyle bu renkli mozaiğin içinde yer aldı.
 
Şehir Tiyatroları ilk kez bu yıl kendi bünyesindeki genç oyuncularla oluşturduğu "Genç Birim" başlığı altında 4 ayrı prodüksiyona imza attı... "Leonce ile Lena, İnek, Yeditepeli Aşk ve Gece O Kadar Kirliydi ki İkisi de Kayboldular" bu başlık altında "24. Genç Günler" de "Genç Birim"in sergilediği oyunlar.
"24. Genç Günler"de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı "Moskova Geceleri ve Fesleğen Çıkmazı " adlı oyunlarla katılırken, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı da "Ayaktakımı Arasında" adlı oyunla katıldı...
 
"24. Genç Günler" de yer alan üniversite toplulukları ve diğer konuk grupların oyunları ise şöyle: Boğaziçi Oyuncuları "Biz, Siz, Onlar", Yeditepe Üniversitesi Gösteri Sanatları Fakültesi "Zengin Mutfağı", Mimar Sinan Gösteri Sanatları Kulübü "Otobüs", Timis Oyuncuları "Babil'e Bir Melek İniyor", Bilgi Sahnesi Tiyatro Kulübü "Küskün Aşıklar", Beylikdüzü Belediyesi Tiyatro Kulübü "Yaşam Çığlıkları", Taşkışla Sahnesi "Kadınlar Savaşı", Magusa Sanat Tiyatrosu "Dışarısı İçeriden Karanlık", Bahçeşehir Üniversitesi Müzikal Topluluğu "Venedik Taciri", İstanbul Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi Kısa Dalga Gençlik Merkezi "Sokak Ve Biz", Mim Komedi "Tanrı", Gösteri Sanatları "Sezuan'ın İyi İnsanı", Semaver Kumpanya Ve Çırakları "Baba Ve Oğul", Boğaziçi Üniversitesi "At", İstanbul Teknik Üniversitesi "Gergedanlar" ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi "Gergedanlar". 


“24. GENÇ GÜNLER”DE YER ALAN MÜZİKAL VE ÇAĞDAŞ DANS GÖSTERİLERİ
"24. Genç Günler"de "Genç Birim" in gerçekleştirdiği bir diğer dikkat çekici proje olarak sahnedeki yerini alan Orhan Kemal" in "Tersine Dünya" adlı eserini müzikal bir yorumla sahneye taşıdı. Günümüzde tiyatronun alternatif ve önemli kollarından biri haline gelmiş olan "Çağdaş Dans"da "24. Genç Günler" etkinliği kapsamında geniş bir alan oluşturdu.  Şehir Tiyatroları "Genç Birim"i "Kad-Er, Kül, Şiir ve Dans Gösterisi" adlı 3 ayrı dans projesine imzasını attı.
 
"24. Genç Günler" in "Çağdaş Dans Gösterileri"nin heyecan uyandıran bir diğer önemli ayağınıysa "Dans Maratonu" oluşturdu. Kadıköy Haldun Taner Sahnesi ve Tarihi Galata Köprüsü yurtdışından grupların da katılımıyla gerçekleşen bu uzun soluklu ve geniş kapsamlı etkinliklere ev sahipliği yaptı.
Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı'nın birlikte yaptıkları dans gösterisi "Sek Sek"; Vertex Pro "Çıkış"; Yıldız Teknik Üniversitesi Dans Laboratuvarı'nın hazırladığı "Mesafe - Sek i- Yazar mı? - Beş"; Uluslararası Sahne Sanatları alanında birçok ödüle layık görülmüş, geleneksel “sufi dansını”, zihinsel ve fiziksel sınırları zorlayıcı yönünü muhafaza ederek kişisel tarihçesi ile estetik ve kinetik bir dile dönüştüren Ziya Azazi'nin "Derviş" adlı eseri; beden-hafıza ilişkisi üzerinde duran ve bedeni kendi hafızası ile sınayan "Eko" isimli projeleriyle RemDans Proje Topluluğu , Handan Ergiydiren Özer yönetimindeki  "Bana Islak Mayonuzu Gösterir misiniz?", Çıplak Ayaklar Kumpanyası'nın "Şehirde" isimli gösterisi, Ufuk Şenel yönetiminde Devletin, vatandaşlığın, özneliğin her şeyden önce birer fantezi olarak üretildiği tezinden yola çıkarak Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli siyasetçilerinin sözlerinin izini süren metniyle Türk olmanın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın, bu topraklarda yaşamanın ne olduğunu anlamaya çalışan "Ateşli Fanteziler", "Emre Koyuncuoğlu" nun gerçekleştirdiği Anton Çehov' un ünlü oyunu "Üç Kız Kardeş"e "buradan ve yaşadıklarımızdan" göndermeler yapan "Fiction as Reality 2", Talin Büyükkürciyan yönetiminde "Tepetaklak", yine Talin Büyükkürkciyan'ın 7 yıl önce Hollanda'daki çalışmaları sırasında ortaya çıkan, ismini ünlü Fransız yazar Charles Perrault'nun 1697'de yayınladığı soylu ve meraklı karısını anlattığı "Mavi Sakal" isimli masaldan alan "40. Kapıyı Açarsan" adlı projesi; "Korhan Başaran'dan Çorba", Boran Alataş'ın ‘Tahammülsüzlüğe Tahammül Etme’ manifestosundan yola çıkılarak oluşturduğu gösteri "Biz" ; İlyas Odman ın kaçan adamın kırılgan adımları üzerine bir dans tiyatrosu işi "Camadamlar" ; Bedirhan Dehmen ve Şafak Uysal 'ın erkekler arası dostluğu mercek altına yatırırken, dostluğu neyin tayin ettiğine ilişkin sorular sordukları "Güneşli Pazartesi"; Hareket Atölyesi'nin "İnsan(lık) Hali" ve Fırat Kuşçu 'dan "FK" ; çağdaş dans gösterileri "Dans Maratonu" nda yer aldı.
 

 
“24. GENÇ GÜNLER”DE YER ALAN SÖYLEŞİLER
"24. Genç Günler"le birlikte yönetmen "Çağan Irmak"la sinema sohbeti. Ayrıca "24. Genç Günler" in söyleşileri içerisinde yer alan "Tiyatroda Bir Yaşam" başlıklı ustalara saygı bölümünde ise "Tülin Oral, Erol Keskin ve Duygu Sağıroğlu" yaşamlarını ve deneyimlerini genç kuşaklara aktardılar.
   
“24. GENÇ GÜNLER”DE YER ALAN WORKSHOPLAR
3 ayrı atöyle çalışmasıyla "24. Genç Günler" hem tiyatro mutfağının kapılarını; hem de göz önünde olan oyunculuğun kapısını araladı. Yazar ve yönetmen "Özen Yula" "Oyun Yazım Atölyesi"ni gerçekleştirirken , "Kemal Yiğitcan" "Uygulamalı Işık Atölyesi"yle tiyatronun başka bir dünyasına ışık tuttu. "24. Genç Günler" in bir diğer atölyesindeyse oyuncu ve yönetmen "Engin Alkan" "Oyunculukta Yöntem" ile ilgili çalışmaları dikkat çekti.
 
“24. GENÇ GÜNLER”DE YER ALAN  SERGİLER
"24. Genç Günler" süresince Kağıthane Sadabat Sahnesi fuayesinde Natuk Birkan Pratik Kız Sanat Okulu'nun Mürşit Arıkan yönetimindeki "Başlangıçlar" isimli resim sergisi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi ve Fatih Reşat Nuri Sahnesi fuayelerinde de hem tiyatro hem de tüm dünya meselelerine dokunduran "Çığlık Çığlığa Homur'dananlar" karikatür sergisi seyirciyle buluştu. Ayrıca "Çığlık Çığlığa Homur'dananlar" çizerlerinden "Asuman Küçükkantarcılar" "24. Genç Günler"de Genç Birim'in oyunu olan "İnek" için özel ve ayrı bir çalışma yaptı. Bu çalışma da "İnek" adlı oyunun oynandığı tarihlerde oyun öncesi fuayede sergilendi.
 
“24. GENÇ GÜNLER”DE YER ALAN DİNLETİ
 "24. Genç Günler" de şiir ve müzik, romantizmle dolu bir dinletiyle seyirciye ulaştı. "Aşkım Kırmızı Bir Gül"  Türk müziğimizin değerli müzisyeni "Vedat Sakman" ın ev sahipliği yaptığı Cezayir Çıkmazı Sokağı (Eski Fransız Sokağı) içinde yer alan "Sakman Kulüp"de  "Hakan Gerçek, Hümay Güldağ ve Metin Belgin" yazar "Atilla Birkiye" nin hazırladığı aşk şiirlerinden seçmeler okurken, "Uğur Akyürek" kemanda, "Saki Çimen" piyanoda,"Vedat Sakman" da gitarı ve vokaliyle onlara eşlik etti.
 
“24. GENÇ GÜNLER”DE YER ALAN KONSERLER
Film müzikleri, jazz ve senfonik eserlerin keyfini sürdürmek isteyen müzikseverler için "Pera Gençlik Orkestrası" "24. Genç Günler"de müzisyen ve solistlerden oluşan 42 kişilik kadrosuyla Ümraniye Sahnesi'nde yer alırken, Tarihi Galata Köprüsü üzerinde usta söz yazarı, besteci ve yorumcu “Bülent ORTAÇGİL” sevenleriyle buluştu.
 
#1 - Haziran 19 2008, 14:58:44

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.