Alternatifim Cafe

İlk Yardımda Yapılan 10 Önemli Hata

Discussion started on Yararlı Bilgiler



İlk yardım yapılması gerekli bir durumda kurtarıcı, aşağıdaki faktörlere dikkat etmelidir...

Kimsenin başına gelmesini istemeyiz. Ancak ufak yaralanmalara yol açacak kazalar evinizde, işyerinizde ve sokakta sizin veya bir yakınınızın başına gelebilir.

Uzman bir doktor olaya el koyuncaya kadar geçecek sürede nelerin yapılması veya nelerin yapılmaması gerektiği konusunda bazı ipuçlarını akılda tutmakta fayda var. Amerikan Acil Tıp Akademisi başkanı Dr.Tom Scaletta ve Acil Durum Hemşireleri Derneği başkanı Denise King, on önemli noktayı belirtiyor:

Parmak kopması: Bir insanın parmağını koparması maalesef çok kolay olabilmektedir. Sebzeleri doğrarken veya elektrikli testereyle iş yaparken başınıza gelebilir. Kopan parçayı doğrudan buz torbasına koymayın. Kopan parçayı ıslak beze sarın. Bunu su geçirmez bir torbaya yerleştirin. Ve BU torbayı buzun içine koyun. Hastaneye vardığında hastayı derhal ameliyata alacakları için, midesinin boş olması en iyisidir. Eldeki veya vücuttaki yaraya gelince, kanamayı durdurmak için önce buz bastırın ve sonra kuru ve temiz bir bezle bağlayın.

Kopmuş diş: Kirli bile olsa kopan dişi temizlemeye kalkmayın. Dişi süt içine koyun ve acil servise gidin. Şanslıysanız, dişinizi yerine takabilirler.

Yanıklar: Yanıklara buz, tereyağı veya yağlı başka bir şey sürmeyin. Yanık yeri havlu veya battaniyeyle sarmayın çünkü iplik parçaları deriye yapışabilir. Ciddi yanıklarda su toplamış torbaları patlatmayın ve deriye yapışmış kumaş parçasını çekmeyin. Hafif yanıklarda yanan yeri yıkayın ve harici antibiyotik sürün. Gözlerde, ağızda, genital organlarda oluşan her türlü yanıkta -hafif bir yanık olsa bile- mutlaka hastaneye gidin. Avuç içinizden daha büyük bir alanın yandığı, su toplama oluşan veya ateş yükselmesine neden olan her türlü yanık için hastanaye gitmelisiniz.

Elektrik çarpmaları: Gözle görünür bir hasar olmasa bile, elektrik çarpması durumunda hastaneye gitmelisiniz. Elektrik çarpması, etkisi gözle görülmese bile vücut içinde ciddi hasarlara yol açabilir.

Ayak burkulmaları: Sıcak kompres yapmayın. Buzla ovun. Ayağınızı basarken acıyorsa mutlaka hastaneye gidin, ayağınızda kırık veya çatlak olabilir.

Burun kanaması: Arkaya yaslanmayın. Kanama durduktan sonra sümkürmeyin veya öne eğilmeyin. Dik durumda oturun, öne doğru eğilerek burnunuzu (burun kemiğinin hemen altından) 10 dakika kadar sıkıca tutun. 15 dakika sonra kanama hala devam ediyorsa (veya kan yuttuğunuzu hissediyorsanız) acil servise gitmeniz gerekmektedir.

Kanamalar: Turnike yapmayın, kalıcı hasar verebilirsiniz. Temiz bir havluyla veya gazlı bezle sürekli kompres yapın.ve yarayı sıkı bir şekilde sarın. Kanama durmuyorsa, yara derinse veya bir hayvanın ısırması sonucu oluşmuşsa, acil servise gidin. Şoka engel olmak için hastayı sıcak tutun.

Zehirlenmeler: Acil servis yetkilisi size başka türlü söylemedikçe, hastayı kusturmaya çalışmayın. Zehirlenmeye neden olan materyeli de (eğer mümkünse) sıkıca paketleyerek acvil servise götürmeyi unutmayın.

Kesici cisim saplanması: Vücuda saplanan / batan objeyi kendinizi çıkarmaya kalkmayın. Kanamayı artırabilirsiniz. Mümkünse objeyi sabitlemeye çalışın ve acil servise gidin.

Epilepsi krizi: Hastanın ağzına bir şey koymayın. Mümkünse açık bir alanda hastayı yere yatırın ve yan çevirin. Derhal ambulans çağırın.

Şu durumlarda da acil servise gitmeniz veya telefonla yarcım istemeniz gerekir:

Göğüs ağrısı, bayılma, göz kararması, kontrol edilemeyen kanama veya nefes alamama durumları.

Güncel
#1 - Mayıs 05 2008, 19:14:04
Gidişim biraz suskun ama ''Dönüşüm'' böcek olucak.

Gregor Samsa

gayet önemLi bi konu
te$ekkürLer..
#2 - Haziran 13 2008, 01:38:48
>>TIKLA>>
<<TIKLA<<

insanlara nasıl yardı edeceğimizi bilmeliyiz dimi
#3 - Temmuz 30 2008, 00:39:55
I'M NOT TPH.I'M THE MELON LORD! MUHAHAHA
                                                      BY TOPH:D

bencede tşk
#4 - Ağustos 28 2008, 11:49:44
İmza kural dışı.

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.