Alternatifim Cafe

Kemalist Devrimcilik

Discussion started on Devrimcilik

Devrim sözcüğünün anlamı; kısa sürede meydana gelen köklü değişiklikler demektir. Bu sözcük anlamından esinlenerek devrimi; Devlet eliyle ülkenin sosyal hayatının ve kurumlarının akla yakın ve ölçülü yöntemlerle köklü bir şekilde yenileştirilmesidir, şeklinde tanımlayabiliriz.

Kemalist Devrimcilik İlkesi, Halkçılıkla ve hatta demokrasi anlayışı ile iç içe bir anlam taşır. Mustafa Kemal'in 1923'te Konya'daki bir konuşmasında yer alan şu cümleler, O'nun nasıl bir devrimcilik anlayışından hareket ettiğini, göstermektedir:
"    Bozuk zihniyetli milletlerde büyük çoğunluk başka başka hedefe, aydın denen sınıf başka zihniyete sahiptir. Aydın sınıf telkinle, aydınlatma ile büyük çoğunluğu kendi amacına göre ikna etmeyi başaramayınca, başka yollara başvurur. Halka zorbalık etmeye başlar. Başarıya ulaşmak için, aydın sınıfla halkın zihniyet ve hedefi arasında tabii bir uyum olması gerekir. Yani aydın sınıfın halka telkin edeceği ilkeler, halkın ruh ve vicdanından alınmış olmalı. Bu halk bir defa karşısındakinin samimiyetle kendilerine yardımcı olacaklarına inanırsa her türlü hareketi derhal kabule hazırdır. Bunun için gençlerin herşeyden evvel millete güven vermesi gereklidir.    "

Bu, seçkinciliği açıkça yadsıyan, halkla bütünleşmeye ve dolayısıyla demokratik yöntemlere büyük önem veren bir devrimcilik anlayışıdır.

Kemalist Devrimcilik anlayışının iki yanı bulunur. Birinci yanı, eski düzenin geçerliliğini yitirmiş kurumlarını yıkıp, yerlerine çağın gereksinmelerini karşılayacak kurumları koymakla ilgilidir. Ama Kemalizm, bununla yetinmemekte, devrimciliği aynı zamanda sürekli olarak yeniliklere, değişimlere açıklık biçiminde anlatmakta ve kalıplaşmaya karşı çıkmaktadır.

Atatürk, Devrimcilik İlkesinin birinci ögesini şöyle tanımlıyordu:
"        Devrim, Türk Milleti'ni son yüzyıllarda geri bırakmış olan kurumları yıkarak yerlerine, ulusun en yüksek medeni gereklere göre ilerlemesini temin edecek yeni kurumları koymuş olmaktır.       "

Atatürk, yaptığı devrimin ülkeye kazandırdıklarının korunmasını devrimcilik ilkesinin bir gereği sayıyordu. Ama O'nun açısından sorun o noktada bitmiyordu. Koşulların değişeceğinin, değişen koşulların yeni kurumları, yeni atılımları gerektireceğinin bilincindeydi. Bu nedenledir ki, Kemalist ideolojinin kalıplaşmasına, bir anlamda devrimin dondurulmasına karşıydı. Koşullara koşut olarak sadece kurumların değil, düşüncelerin de değişmesinin gerekliliğini biliyordu. İşte bu nedenledir ki, Kemalizm'in Devrimcilik ilkesi, aynı zamanda bir "Sürekli Devrimcilik" anlayışını da yansıtmaktadır.

En ilerici kurumlar bile, koşullar içinde eskir. En ileri bir devrimin bekçiliği ile yetinenler, günün birinde değişen koşulların gerisinde kalmaktan, tutuculaşmaktan kurtulamazlar. Kemalizm'in sürekli devrimcilik anlayışının temel sebebi budur.
#1 - Ocak 20 2008, 16:05:40
Piyasadaki tek adam gibi adam, maymun Çarli'ydi...

mg

  Kemalizm? Devrimcilik? Başka bir paralel evrene ışınladım galiba yanlışlıkla...
#2 - Temmuz 23 2009, 18:55:57
« Son Düzenleme: Temmuz 23 2009, 19:01:58 Gönderen: mg »

Kemalist devrimcilik olsa olsa burjuvazinin ekmeğine sürülen nutelladır.
#3 - Mart 05 2011, 19:51:28

ilk adımı omuza ya da bileklere ''k. atatürk'' imzalı dövme yaptırmak herhalde.

gücünü ordudan alan bir düşüncenin devriminden bahsediyoruz lan, örneği yok olm dünyada. halkı değil orduyu merkez edinmiş bir düşünce yapısı en tepeye çıktığı zaman halkına ne kadar özgürlük getirebilir sizce? bir lider çıkar, diktatör kesilir başımıza ve 60 yıl sonra malum diktatörün yediği naneleri tartışırız anca. ''biz zamanında böyle bi b.k yedik. evet. o zaman büyüklerimiz doğru olan bu diyodu, bilemedik'' gibi ifadelerle bir de hak veririz sorumlulara.

gelsin gelsin. çekirdek çitler izlerim valla. iyi olur.
#4 - Mart 21 2011, 04:20:47
Gidişim biraz suskun ama ''Dönüşüm'' böcek olucak.

Gregor Samsa

Kemalist devrimcilik olsa olsa burjuvazinin ekmeğine sürülen nutelladır.

bu benzersiz lezzete asla hayır diyemiyorum. ımm.
#5 - Mayıs 08 2011, 00:06:13

Ben ''Tayyip''izm'i Seviyorum, bu gun   yazanelerinin onunde tavuk doner dagıtıyolardı... yedim karnım doydu Allah razı olsun.. amin.
#6 - Mayıs 08 2011, 01:46:16
Özlemişim buraları =)

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.