Alternatifim Cafe

Klasik kova sorusu (Çözüldü)

Discussion started on Zeka Oyunları

Yeni!
Elimizde iki adet kovamız var başka da kovayı tam doldurabileceğimiz çeşmemiz var...
Kovalardan biri 37 litrelik diğeri de 11 litrelik amacımız da 1. kovada 2 litre kalması
bunu kaç hamlede ve nasıl yapabiliriz?

Başlangıç durumları iki kovada boş

Örnek oyun:
0 - 0
37- 0 (ilk kovayı doldurduk)
26 - 11 (ilk kovada ki suyu 2. ye aktardık)
26 - 0 (2. yi boşalttık)
gibi... örnek olsun diye verdim çözümle alakası olmayabilir...
#1 - Mayıs 09 2006, 02:50:15
« Son Düzenleme: Mayıs 10 2006, 03:11:24 Gönderen: Site Sahibi »
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır
Sizin katkılarınızla büyüyoruz: //www.alternatifim.com

Forum Kullanımıyla İlgili Genel Yardım, Forum Kuralları, İmza Kuralları, Rütbeler, Sıkça Sorulan Sorular
Özel mesajla yardım etmiyorum, sorununuzu forumda belirtebilirsiniz.

pratik bir cevabı mı var bunun yoksa baya uzun mu?

kovayı istediğimiz zaman doldurabiliyor muyuz?

bunu şunun için sordum

ben 2 litreyi buldum ama baya bi uzun yoldan :alala
#2 - Mayıs 09 2006, 03:03:55
İki sevgiyle Seni sevdm: Biri nimetinden dolayı;  Diğeri aşkın Sana yakışmasından dolayı.
     Nimetinden dolayı Sana aşıkolmaklığım;  Seni zikretmemin ğayrinden alıkoymasından dolayı.
     Sana yakışan sevgiye gelince ben; Seni görünceye kadar engelleri açtığından dolayı.
     Ondanda bundanda bana övgü hiç!   Lakin üstün övgüye Sen layık olduğundan dolayı..
                            (Râbiat-ül Adeviyye) :agla   :pes

Bayağı bi uzun sürüyor doldur boşalt aktarma sınırsız ve serbest...
Kaç hamle peki? bi kovayı doldurmak boşaltmak ve aktarmak 1 er hamle sayılıyor
#3 - Mayıs 09 2006, 03:05:45

Forum Kullanımıyla İlgili Genel Yardım, Forum Kuralları, İmza Kuralları, Rütbeler, Sıkça Sorulan Sorular

sinerji

16 hamlede :hih :hih
#4 - Mayıs 09 2006, 03:23:52

37 litrelik kova yı doldurur 11 litrelik kovaya aktarırız 11 litrelik kovayı boşaltırız = 3 hamle
37 litreden tekrar 11 litreliğe suyu aktarır ve kovayı tekrar boşaltırız                  = 2 hamle
37 litreden tekrar 11 litreliğe suyu aktarır ve kovayı tekrar boşaltırız                  = 2 hamle

37 litrelik kovada kaldı 4 litre
bu suyu 11litrelik kovaya aktarıp 37 litreliği tekrar doldururuz                             =2 hamle
37 litrelikten tekrar 11 litreliğe aktarırız ve 11 litreliği boşaltırız                           = 2 hamle
37 litrelikten tekrar 11 litreliğe aktarırız ve 11 litreliği boşaltırız                           = 2 hamle

37 litrelik kovada kaldı 8 litre
bu suyu 11litrelik kovaya aktarıp 37 litreliği tekrar doldururuz                             =2 hamle

37 litrelik kovada kaldı 1 litre

37 literlik kapta kaldı 5 litre

37 litrelik kovada kaldı 9 litre
37 litrelikten tekrar 11 litreliğe aktarırız                                                               = 1 hamle

37 litrede kaldı 2 litre

toplam 38 hamle ben böyle çıkarttım daha pratiği varsa siz söyleyin

gece gece benden bu kadar :.dost
#5 - Mayıs 09 2006, 03:28:20
İki sevgiyle Seni sevdm: Biri nimetinden dolayı;  Diğeri aşkın Sana yakışmasından dolayı.
     Nimetinden dolayı Sana aşıkolmaklığım;  Seni zikretmemin ğayrinden alıkoymasından dolayı.
     Sana yakışan sevgiye gelince ben; Seni görünceye kadar engelleri açtığından dolayı.
     Ondanda bundanda bana övgü hiç!   Lakin üstün övgüye Sen layık olduğundan dolayı..

Alıntı
37 litrelikten tekrar 11 litreliğe aktarırız ve 11 litreliği boşaltırız                           = 2 hamle

37 litrelik kovada kaldı 1 litre
bu suyu 11litrelik kovaya aktarıp 37 litreliği tekrar doldururuz                             =2 hamle
37 litrelikten tekrar 11 litreliğe aktarırız ve 11 litreliği boşaltırız                           = 2 hamle

1-0 (Başlangıç durumu)
0-1 (hamle 1)
37-1 (hamle 2)
27-11 (hamle 3)
27-0 (hamle 4)
16-11 (hamle 5)
16-0 (hamle 6)
5-11(hamle 7) *
5-0 (hamle 8) * Bu son 2 hamleyi düşünmüş ama yazmamışsın diğer adımlarda da olması lazım bu hatanın.

6 başlığa bölmüşsün çözümü 6*2=12 dersek 38+12=50 hamle çıkıyor benim bulduğum çözümde 50 hamleden oluşuyordu...

Çözümün doğru gibi gözüküyor ama hamleleri eksik yazmışsın mesela yukarıda ki duruma göre uygulayınca 5 litre kalmıyor kalması için
"37 litrelikten tekrar 11 litreliğe aktarırız ve 11 litreliği boşaltırız " işlemi yapmak lazım.
#6 - Mayıs 09 2006, 11:37:27

gece  gece bu kadar oldu.. ;)

çözümü buldum ya sen ona bak... :hih

soru güzeldi teşekkürler :))

#7 - Mayıs 09 2006, 22:59:34

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.