Alternatifim Cafe

Dünya Dönüyor => Sağlık => Konuyu başlatan: suluyemek - Ağustos 29 2016, 10:18:06

Başlık: Bu Ürünler Geliştiriyor
Gönderen: suluyemek - Ağustos 29 2016, 10:18:06
Kreatin dünya üzerinde en çok satılan ürünlerden biridir. Sadece geçtiğimiz yıl kreatin satışları 100 milyon doların üzerinde rakamlara ulaştı ve besin destek piyasasında yeni bir rekora imza attı. Peki bu nasıl oldu? Cevap çok basit, çünkü gerçekten işe yarıyor. Ancak kreatin hakkında yerli yersiz bir çok söylenti, dedikodu, yanlış bilgilendirmeler bu kadar kanıta rağmen hala ortalıkta dolanıyor. Bu makalede kreatin (https://www.vitamin.com.tr/kategori/kreatin_87/) nedir ? Kreatin zararlı mıdır? Kreatin ne zaman kullanılmalıdır? sorularına cevap vereceğiz.

Yükleme yapmak gerekli değildir ama yapıldığı takdirde daha hızlı sonuçlar elde etmenize neden olabilmektedir. Kreatinden en yüksek oranda yararlanabilmek için, kas hücrelerinizi onunla doyurmanız gerekmektedir.Düşük günlük tüketim oranı ile (5 gram), bu doyurma süreci 30 gün kadar sürebilmektedir. Tabii ki bu süreç kişinin yağsız vücut kütlesi oranına göre değişebilmektedir. Ancak, kişi 5 gün boyunca her gün 15-25 gram arası gibi yüksek oranlarda kreatin tüketirse, kas hücrelerini hızlıca doyurabilmektedir ve bu süreçten sonra her gün 3-5 gram arası kreatin kullanmaya devam edebilmektedir.

Makalenin bu bölümünde, biyolojik ve kimyasal açıklamalarda biraz artış görülebilir ancak ben yine de bu açıklamaları basit tutmaya çalışacağım. Kreatin vücuda girdikten yada vücut tarafından üretildikten sonra ilk olarak bir fosfat molekülü ile birleşerek Kreatin Fosfatı oluşturmaktadır. ATP ( Adenin Tri-Fosfat) insan vücudunun enerji kaynağıdır. Vücudunuz karbonhidratlerı, yağları ve proteini, ATP üretmek amacıyla oksidize etmektedir. ATP neredeyse vücutsal süreçlerin tümünden sorumludur. Hatta ATP, ATP üretimine bile katılmaktadır. ATP şu şekilde etki göstermektedir… Vücutsal süreci gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyulur ve ATP bir fosfat grubunu hidrolize ederek bu enerjiyi sağlar.

Bir başka anabolik özelliği de kas hücrelerini hidratlaması yani onlara su toplamasıdır. Kas hücreleri hidratlandığında gerçekleşen birkaç şey vardır. En çok göze çarpan değişim protein sentezlenmesinde olan artıştır. İkinci olarak, hücrelere giriş yapan iyonların sayısında da artış meydana gelir. Hücre daha çok su içerdiğinden dolayı aynı zamanda da daha çok iyonu içeriğinde tutabilme özelliği kazanır. Kas hücrelerindeki iyonların sayısı arttığında, protein sentezinde de otomatik olarak artış meydana gelir. Protein sentezininde artması sonucu kas haciminde büyüme meydana gelir.

Bir fosfat grubu hidrolize edildiğinde, ısı formundaki enerji açığa çıkar ve bu enerji o an hangi vücutsal süreç gerçekleşiyorsa o süreç için kullanılır. Bu sürece örnek olarak kas kasılması verilebilir. Bu enerji kullanıldıktan sonra bir fosfat grubu ATP`den eklilir ve bu nedenden dolayı ATP, ADP`ye dönüşür ( Adenin Di- fosfat). Bu süreç özetle şu şekildedir, ATP (hidrolize süreci)=ADP + Enerji. Bu süreç bittikten sonra elimizde ATP hidrolizlenmesinden kalma serbest bir ADP kalmaktadır.ADP`nin, eğer tekrardan ATP`ye dönüştürülmediği takdirde vücutta hiç bir fonksiyonu yoktur. İşte Kreatin tam bu evrede devreye girmektedir. Fosfat ile birleşmiş olmasından dolayı, kendisine bağlı olan Fosfat grubunu ADP`ye bağışlayarak ADP`nin tekrardan ATP`ye dönüştürülmesini sağlamaktadır. Bu sayede ATP depolarını arttırır, daha uzun ve verimli antremanlar yapmanızı sağlamaktadır.

Bugüne kadar kreatinin zararlı bir etkisi görülmemiştir. Tekrar ediyorum, bugüne kadar yapılan hiçbir bilimsel araştırma kreatinin zararlı yan etkileri olduğunu kanıtlayamamıştır. Bende aktif bir sporcu olarak, hayatımın belirli dönemlerinde kreatin ürünleri kullandım ve hiçbir yan etki gözlemlemedim. Kişisel olarak sigara ve alkol tüketen çoğu insanın kreatin hakkında yerli yersiz konuşarak, bu maddeyi kötülemesini ironik ve komik bulmaktayım.

Kreatin Arjinin, Metiyonin ve Glisin amino asitlerinin kombinasyonu olan bir bileşimdir. İçeriği sadece budur, 3 adet amino asit. Çevrenizde bir çok insanın kreatini aşırı karmaşık formüle sahip bir madde olarak tanıttığını görebilirsiniz.Hatta bazen streoid olarak adlandıranlar bile çıkabilir. Eğer whey protein (https://www.vitamin.com.tr/kategori/whey-protein_31) bir steroid olsaydı emin olun ki çevrenizde 100 kilonun üzerinde kas kütlesine sahip olan daha çok insan olurdu. Hayır, bir steroid değildir ve steroidlerden daha farklı şekilde etki göstermektedir. İnsan vücudu tarafından üretilen ve aynı zamanda da balık ve kırmızı et gibi yüksek protein içeren gıdalarda da bulunmaktadır.