Alternatifim Cafe

Her Telden => Yararlı Bilgiler => Lüzumsuz Bilgiler => Konuyu başlatan: Mercey - Eylül 24 2009, 15:23:52

Başlık: Hangi Birayla Hangi Yemek Gider?
Gönderen: Mercey - Eylül 24 2009, 15:23:52
(http://askmen.mynet.com/images/saglik-ve-spor/diyet/bira2.jpg)

Yemek için dışarı çıktığınızda canınız bira içmek isterse bu isteğinizi bastırmayın ve bu kez şarap yerine bira sipariş edin. Birileri, hangi yemekle hangi biranın iyi uyum gösterdiğini çoktan keşfetti bile.

Food and Travel dergisinden Chris Orr hangi bira hangi yemekle gider sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor ve işte sonuçları.

Belçika'ya yaptığım bir seyahatte restoranın birinde garsona "Bira menünüzü görebilir miyim lütfen?" diye sordum. Bütün haftasonumuz her şeyi ti'ye alarak geçtiği için sorunun absürtlüğü ne beni ne de arkadaşlarımı rahatsız etti. Garsonun soruma aynı absürtlükte bir yanıt vermesini bekliyorduk, ama öyle olmadı. Hayatından bezmiş garson, donuk bir ifadeyle yanımızdan ayrıldı ve bir menü kapıp geldi. Menüde 200'ün üzerinde bira çeşidi vardı ve her birinin yanında, uyumlu olduğu yemekler sıralanmıştı, itiraf etmeliyim, utançtan yüzüm kıpkırmızı oldu.

Gecenin sonunda en lezzetlisinin buğday birası olduğu konusunda hepimiz hemfikirdik ama o kadar sarhoş olmuştuk ki bizi yerimizden ancak bir buldozer kazıyabilirdi, ingiliz gazetelerinde Britanya Bira ve Pub Bırliği'nin (BBPA-British Beerand Pub Association) bira tadımı konusunda "someliyeler yetiştirme ve onları, tıpkı şarapta olduğu gibi, bira menüsü oluşturmaları konusunda teşvik etme" kararı aldığını okuduğumda, o geceki anılarım birer birer gözümün önünden geçiverdi.

Bütün bunlar, ingiltere'de son beş yılda hızla şaraba kayan cıraseverleri tekrar biraya döndürmek için hazırlanan bir milyon Sterlin bütçeli bir projenin parçasıydı, BBPA, someliyeleri eğitmekle kalmayıp. Güzel Bira (Beautiful Beer) kampanyasıyla kadınları da normal bira çardağının üçte biri hacminde, süslü bardaklarla bira içmeye teşvik etmeyi planlıyordu.

Birliğin temsilcisi Mark Hastings, ingiltere'de son 10 yılda bira satışında yaşanan yüzde 18'lik gerilemeden dert yanıyordu: Kadınların içki tercihlerini gözle görünür oranda değiştirebilmek bizim için önemli. Önemli bir diğer husus da biranın her zevke uygun birçok çeşidinin üretilmesi." Başka bir deyişle, Belçikalı benzerleri gibi. Britanyalı bira üreticileri de insanların Fransız şatobrian (chateaubriand, bifteğinin yanında nazik bir şekilde bira içtiğini görmek ve mahalle barlarında fıçılar dolusu bira içilen günlere geri dönmek istiyordu. Makul bir istek miydi bu? Evet, fazlasıyla! Sadece Belçika'da 600'den fazla bira çeşidi var.

(Evde yapılan kaliteli biraları saymak olanak olmadığından sadece 600 diyoruz; aslında rakam çok daha fazla Belçika kadar cesur olmasa da, Almanya da bu sayıya yakın bir yerde duruyor. (Editörün notu; Türkiye'de Çeklerin Budvveiser;

Almanların Lövvenbrau, Franziskaner ve Erdinger biraları ithal ediliyor. Türkiye'nin ilk butik bira üreticisi Taps iddialı dünya biralarının benzerlerini üretiyor Efes'in piyasaya çıkardığı Türkiye'nin ilk buğday birası Gusta, Brooklyn Lager ve Belhaven Scottish Ale son yıllarda Türkiye'deki menülere zenginlik katan biralar arasında. Gusta geçtiğimiz günlerde Türkiye'nir ilk dark buğday birasını da çıkardı.)

Belçika'da 600'den fazla bira çeşidi üretiliyor, Belçika kadar cesur olmasa da Almanya da bu sayıya yakın bir yerde duruyor.

Yoksa yemekle bira mı içeceksiniz?

Asıl problem, insanların keyifli ve uzun bir yemek için bir restorana oturduklarında hiç düşünmeden şarap sipariş etmeleri. Bira içmek istediklerindeyse genellikle bir birayla yetinme eğilimindeler çünkü yola koyulmadan önce içilen son içki bira oluyor. Aslında yemek ve içki uyumu göz önünde bulundurulduğunda, bira da şarap gibi uygun bir seçenek, iyi bir yemekle uyumlu biraları seçmek için de belirlenmiş altın kurallar mevcut. Yani yemekle bira içmeye karar verdiyseniz, söyleyecek çok sözümüz var: Etli hamur işleriyle bira içecekseniz, biranın biraz köpüklü olması uygun düşer ama yemeğin tadına iyi bir bira eşliğinde varmak istiyorsanız, köpüklü bira size biraz sorun yaşatabilir. Aperatif bir şeyler yedikten sonra bira içmek, yapabileceğiniz en iyi şey. Örneğin sert bir Belçika Kriek birası. Tayland'ın dünyaca ünlü markası Singha gibi arpa biraları limon, çiçek ve tarçın notları içerdiği için füzyon mutfaklar ve baharatlı Asya mutfaklarıyla uyum gösteriyor. Alman birası Schlenkerla ile füme somon, Brooklyn Lager ile dana biftek, Budvvelser ile karides ve deniztarağı iy gidiyor.

İşinizi kolaylaştırmak için başvurabileceğiniz bir başka yol da damak tadınıza uygun bir başlangıç yemeği seçtikten sonra birayı belirlemeniz. Nispeten hafif, lezzetli ama fazla baharatlı olmayan başlangıçlardan seçerseniz, yemekle birlikte bira içmek daha keyifli bir hale gelir. Buğday biraları deniz ürünleri, füme balık, salatalar ve soğuk mezelerle iyi gider Daha ağır yemekler tercih ederseniz pale ale, özellikle de Avustralya'nın filtre edilmemiş

Cooper's Pale Ale'i mükemmel bir tercih olur. Bu birayı ouz gibi ikram ederseniz, balıklarla çok iyi uyum göstereceğinden emin olabilirsiniz.

Her damak tadına göre farklı tercihler olacağı kesin. Guinness birasıyla karides yemek, neredeyse gelenekselleşmiş bir bira ritüeli, Dark biralarla daha yoğun aramalı ve etli yemekleri tercih edebilirsiniz. Daha malt, cevizimsi ve bitkisel aromalı biralar da kuzu budu ve sığır eti gibi fırında pişirilmiş etlerle, aynı
zamanda kümes hayvanlarıyla iyi gider Biranın kendi aramasını ve yemekle uyumunu öne çıkarmak isterseniz, şarap gibi onu da oda sıcaklığında servis edebilirsiniz.

Biranın tatlılarla uyumu konusunda biraz zorluk çekeceğinizi söylemeliyim, Cheesecake ve turta ile hafif acımsı biraların uyumu dışında diğer tatlılarla bir tat dengesizliği olabiliyor Bunun yanında meyve biraları tatlılarla iyi gidiyor Nefis bir peynir tabağının yanındaysa bira nası iyi gider bilemezsiniz. Yüzde 5.5-11 arasında bir oranda alkol içeren bazı biraları, eski kaşar ve rokfor peyniriyle denemenizi öneririm.

Şarapta olduğu gibi biranın yanında yiyeceğiniz yemek konusunda da en iyi tercihi damak tadınız yapacaktır Siz yine de büyük bardak yerine az miktarda birayla başlayın. Evinizdeki şık şarap kadehlerinde bira içebilirsiniz, neden olmasın? Böylece biraya başka bir gözle bakmaya başlarsınız. Bu arada aklınıza, "bira mı yoksa şarap mı daha sağlıklıdır?" sorusu gelirse unutmayın ki bira, kendisiyle aynı miktardaki şaraptan daha az kalori içerir, Bu yemeğin yanında bira içmek için yeterince ikna edici bir sebep değil mi?

Bira cinsleriyle yemek önerileri

Lager

Arpa, buğday ya da çavdar gibi tahılların, şerbetçiotu ve suyla fermente edilmesiyle yapılan biranın alt fermantasyon yöntemiyle yapılanlarına lager bira deniyor. Açık renkli ve içimi kolay olan lager biralarla, karides, deniz tarağı ve tabii ki kızarmış patates iyi gidiyor. Dünyada en çok içilen bira türü lager.

Ale

Üst fermantasyon yöntemiyle üretilen ale, koyu renkli bir dizi ingiliz birasına verilen ortak ad. Lager'dan daha koyu renkli olan ale, biftek, kuzu incik, limonlu tatlılarla, ızgara etler ve balıklarla iyi gidiye

Aromalı biralar

Tekilanın ana maddesi agav ve limon gibi aramalar karıştırılarak yapılan biraların, yüksek alkol oranına rağmen içimi kolay. Füme somon, deniztarağı ve taze kuşkonmazla iyi gidiyor.

Buğday biraları

Üst fermantasyon yöntemiyle üretilen buğday biraları ince belli geniş ağızlı özel bardaklarda içiliyor. Siz de özel bir bardak edin -ve köpük sevmeseniz de köpüğüyle için. (Buğday biralarını köpük içmek adettendir.) Kremamsı beyaz bir köpüğü olan buğday bira deniz ürünleri, füme balık, salatalar ve soğuk mezelerle iyi gidiyor.