Alternatifim Cafe

Dershanelere özel okul piyangosu!

Discussion started on Eğitim

Hükûmet, 2014 yılına kadar dershanelerin yüzde 70'ini özel okullara dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda özel okula dönüşmek isteyen dershanelere devlet 'arsa tahsisi' yapacak ve vergiden de muaf tutacak. Binası olmayan dershanelere ise, sivil toplum kuruluşlarıyla finans desteği sağlanacak.

Dershanelere özel okula dönüşmeleri halinde 'arsa tahsisi' ve 'vergi muafiyeti' gibi kolaylıklar geliyor.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bakanlığının önümüzdeki 4 yıllık icraatlarını içeren Milli Eğitim Bakanlığı 2010-2014 Stratejik Planı'nı onayladı.

MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlanan planın, "Özel Öğretim" başlıklı bölümünde stratejik hedef olarak, "Ortaöğretim ve yükseköğretime hazırlık dershanelerinden özel okula dönüştürülebileceklerin tespit edilerek, 2014 yılı sonuna kadar yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesinin teşvikini sağlamak" denildi.

ARSA DEVLETTEN, VERGİ DE YOK

Dünyadaki dershaneleri özel okula dönüştürmeye yönelik devlet politikalarından yararlanılan planda, "Diğer kamu kuruluşlarıyla işbirliği içinde dershanelerin okula dönüşümüyle ilgili teşvikleri (arsa tahsisi, vergi muafiyeti vb.) içeren yeni mevzuat geliştirilecektir" ifadesine yer verildi. Planda yer verilen vergi muafiyetinin hangi oranlarda olacağının ise, daha sonra açıklanacağı öğrenildi. Yeni mevzuat düzenlemesiyle özel okula dönüştürülecek ve kendilerine ait bağımsız bir binada faaliyet gösteren dershanelerin çalışanlarının da bu dönüşümden olumsuz etkilenmemesinin sağlanacağı kaydedildi.

BİNASI OLMAYANA FİNANS DESTEĞİ

Bağımsız bir binaya sahip olmayan dershaneler ile personeli de planda unutulmadı. Bu dershanelerin de okula dönüşümünde uzlaşmacı yöntemler oluşturulacağı planda yer buldu. Bu kapsamda kapsamlı araştırmalar yapılarak, dershane ve sivil toplum temsilcileriyle işbirliğine gidilecek. Bakanlık, özel sektörün finansal gücünden faydalanarak halen yüzde 5.21 olan örgün özel öğretim kurum oranını, 4 yıllık plan dönemi sonuna kadar yüzde 9'a çıkartmayı amaçlıyor.


Teşvik olumlu bir gelişme

Ankara'da faaliyet gösteren Özel Tunalı Dershanesi Kurucu Müdürü Himmet Taşçı, planlanan teşvik uygulamasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. Taşçı, "Bakanlığın dershaneleri eğitim sisteminin bir parçası olarak kabul edip, dershane öğretmenlerinin geleceği adına hazırlık yapması sevindirici. Öğrenci sayısı ile kontenjanlar arasındaki dengesizlik sürdükçe dershanelere ihtiyaç olacaktır. Ancak sağlanacak teşviklerle dershanelerde çalışan öğretmen ve diğer personel mağdur edilmemiş olur" diye konuştu.


Bu kamburdan kurtulmalıyız

Sendika olarak yaptıkları araştırmada 9, 10, 11 ve 12. sınıflardaki öğrencilerin yüzde 40.27'sinin dershaneye gittiğini belirlediklerini kaydeden Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, "Öğrenciler, dershanelere mecbur bırakılmamalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda acil tedbirler almalıdır. Mevcut eğitim sistemi gözden geçirilmeli, ortaöğretim programları nitelikli hale getiril-   melidir. Eğitim, dershane kamburundan kurtarılmalıdır" şeklinde konuştu.


Sayıları 4 bin 83'ü buluyor

Resmi kayıtlara göre, dershanelere, seviye belirleme sınavları ve öğrenci seçme sınavı için devam eden öğrenci sayısı yaklaşık 1 milyon 200 bin. Yaklaşık 50 bin öğretmen ile 20 bin personelin çalıştığı dershane sektöründe yıllık 1.5 milyar dolar para döndüğü belirtiliyor. Türkiye'de ise toplam 4 bin 83 dershane faaliyet gösteriyor.
#1 - Ocak 18 2010, 11:29:55
‎ Unutma! Kendine yarattığın dünyada, içine aldığın tüm vatandaşlar arasında en 'solcu' benim!
Mercey.


Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.