Alternatifim Cafe

Çocuğunuzu yaz aylarının tehlikelerinden koruyun!

Discussion started on Sağlık

Yaz, uzun bir kışın ardından kendini sokağa, havuza, denize atan çocuklar için tehlike mevsimi demek. Aşırı sıcak hava, ishal ve besin zehirlenmesi gibi tehlikelere karşı çocukları korumak, alınacak bazı önlemlerle mümkün. ASM Ataşehir Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Ketenci Altıkardeşler yaz mevsiminde çocukları ne gibi tehlikelere karşı, nasıl koruyabileceğimiz hakkında bilgiler verdi.

23 Haziran 2009, İstanbul; Havaların ısınması ile birlikte çocuklar parkta, bahçede, denizde, havuzda daha çok zaman geçiriyor. Yaz mevsiminin, güneşin etkisi ile vücutta D vitamini sentezi de arttığı için çocukların sağlıklı gelişimi üzerine olumlu etkisi var. Ancak sıcak havaların çocukların sağlığı açısından bazı tehditler yarattığı da malum. ASM Ataşehir Tıp Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Ketenci Altıkardeşler, çocuk sağlığı açısından yaz mevsimi hakkında şunları söyledi:

“Özellikle yoğun güneşle beraber ortaya çıkabilecek güneş yanıkları ve sıcak çarpması, ısı artışına bağlı olarak vücutta artan terleme ile gelişen su ve mineral kaybı, ciltte sıcağa bağlı gelişen döküntüler (isilik), ishaller ve besin zehirlenmesi sıcağa bağlı gelişebilecek sorunlar arasında yer alıyor. Bu sorunları karşı önlem almak ise anne babaların elinde.”

Yaz aylarında ishaller ve besin zehirlenmeleri daha sık görülüyor. Sinek, kene, böcek gibi canlılar tarafından ısırık ve sokma vakaları da çoğalıyor. Havuz ve deniz suları kirli ise havuza girme ile beraber ishal, hepatit A ve E, göz, kulak, deri enfeksiyonlarının gelişme riski beliriyor. Polenlerin ortaya çıkması, allerjik hastalığı olan çocuklarda astım krizi ve saman nezlesi riskini de artırıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Ketenci Altıkardeşler ayrıca  yaz sıcağına karşı çocukların korunması için alınabilecek bazı önlemleri hakkında bilgi verdi.
 
Aşırı sıcaklarda çocuklara öncelikle daha serin bir ortam hazırlamak gerekiyor. Birinci kural olarak mutlaka hijyene dikkat edilmeli. Kaynağı bilinmeyen suların tüketilmemesi, ellerin tuvaletten çıktıktan sonra yemek öncesinde ve sonrasında yıkanması, şüpheli suların içilmemesi veya kaynatılarak kullanılması, çiğ sebze ve meyvelerin temiz sularla yıkanarak tüketilmesi ishal için alınacak önlemler. Et, süt ve süt içeren tatlı, dondurma gibi yiyeceklerin  güvenli yerlerden alınarak tüketilmesi her zaman buzdolabında saklanması gerekiyor.

Çocuklarla yolculuğa çıkarken yanınıza beden derecesi, burun tıkanıklığı  için serum fizyolojik damla, parasetamol içeren ilaç, antiseptik kremler, antihistaminik (allerji giderici) ilaçlar, yanık merhemi, böcek ve sinek ısırığı için kullanılabilecek jel, yara bandı alınması gerekir.

Yaz tatili sırasında çocukları saat 10.00-16.00 arasında güneşten korumak gerekiyor. Bu saatler haricinde de güneşe çıkarken mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalı, güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş kremi sürülmeli, iki saat aralıklarla tekrarlanmalı, terleme, denizden çıkma, duş sonrasında yeniden sürülmeli, uygulanırken cilde eşit miktarda yedirilerek, ince bir tabaka olarak sürülmelidir.

Vücuttan su kaybı olacağı için bol sıvı verilmeli, deniz veya havuzda gelişebilecek boğulma ve kazalara karşı çok dikkatli olunmalıdır. Yüzme bilmeyen çocuklar can yeleği eşliğinde ve ebeveynleri gözetiminde suya sokulmalıdır. Yaz aylarında terleme ile paralel artan sıvı kaybı nedeniyle çocuklar su, meyve suları, ayran gibi içeceklerle bol sıvı tüketmeli.
#1 - Haziran 27 2009, 20:18:23

Havuz bakımları düzenli yapıldıgında havuz kimyasal kullanımları düzenli periyodik olarak yapıldığı zamanlarda havuz da herhangi bir tehlika bulunmaz havuz ile ilgili tüm sorularınızın yanıtları için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.https://www.e-havuzmarket.com/blog/kategori/havuz-malzemeleri
#2 - Ocak 19 2020, 16:49:35
.e-havuz market

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.