Alternatifim Cafe

Şizofreni

Discussion started on Psikoloji

ŞİZOFRENİ NEDİR?

Şizofreni İçe kapanma, gerçeklere kayıtsızlık ve şahsiyet ikileşmesi, zihin bölünmesi, İçe yönelik düşünce yapısının yerleşmesi şeklinde beliren bir psikozdur. Şizofren kendine Özgü bir Dünya da yaşamakta, ilksel ve benmergezci (egosantrik) bir düşünce yapısına sahip bulunmaktadır. Kendi iç dünyasına yerleşmiş olan Şizofren Bir düşler aleminde yaşamaktadır. Bu hastalığa yakalanma yaşı genellikle 15-35 yaşları arasındadır. Vakaların büyük bir kısmında kalıtsal anıklık söz konusudur.

ŞİZOFRENİ TANISI NASIL KONUR ?

          Şizofrenide görülen belirtiler başka psikiyatrik hastalıklarda da görülebilir.
Hiçbir belirti tek başına tanı koydurucu değildir. Tanı psikiyatri uzmanı tarafından hastanın ruhsal muayenesi, hasta yakınları ile görüşme ve çoğu zaman hastanın klinik izlenmesi sonucu konur.
      Şizotipal kişilik bozukluğu, şizoaffektif bozukluk, bipolar duygulanım bozukluğu şizofreni ile sıklıkla karışan bozukluklardır.
Bazı bedensel hastalıkların seyri sırasında da benzer belirtiler görülebilir, bu nedenle ayırıcı tanıyı yapabilmek için fizik muayene ve kan tahlillerinin yapılması gerekir.
Alkol ve madde bağımlılığı olan veya bazı ilaçları kullanan kişilerde de benzer belirtiler olabilir. Hastanın öyküsünün alınması sırasında buna dikkat edilmeli ve öyküde bu durumlardan bahsediliyorsa buna yönelik tetkiklerin yapılması gerekmektedir.


ŞİZOFRENİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR

      Şizofreni hastaları dünyayı değişik algılar. Normalde çevrede varolan uyaranlar dışında olmayan sesler, hayaller, garip kokularla dış dünya karışık ve anlaşılmazdır.
Bu ortamda hastalarda anksiyete artışı, heyecan ve korku sıktır. Bu duygular genelde normal olmayan davranışlar sergilerler.
      Şizofreninin ortaya çıkışı değişik şekillerde olabilir. Bazı hastalarda aniden ortaya çıkabileceği gibi çoğu hastada sinsice yavaş yavaş gelişir. Yavaş seyir gösteren şizofrenide başlangıçta dikkat toplama güçlüğü, toplumsal ilgiyi kaybetme, içine kapanma, kendine bakımda azalma, dini uğraşılarda artma veya kara sevdaya tutulma gibi belirgin olmayan ve ilk bakışta şizofreniyi düşündürmeyen belirtiler görülebilir ve sıklıkla başka psikiyatrik hastalıklarla karıştırılır. Bu başlangıç belirtilerinin ardından birkaç ay veya yıl içinde de tüm belirtileri ile hastalık ortaya çıkar. Hastalar sıklıkla garip davranışlar ve konuşmalar sergilerler.Gerçekte olmayan sesler işitmeye ve hayaller görmeye başlarlar. Bazı hastalarda garip pozisyonlarda uzun süre durma, bazılarında hiç hareket etmeksizin uzun süre sessiz kalma veya aşırı hareketlilik görülebilir. Yavaş seyir gösteren şizofreninin yanında hızlı seyir gösteren şizofreni de olabilir. Bu hastalarda ise belirtilerin çoğu bir arada aniden ortaya çıkar.Bazı hastalarda belirtiler hafif seyrederken bazılarında şiddetli semptomlar olabilir ve bu durumda hastaları kontrol etmek güçleşebilir. Şizofrenide görülen belirtiler iki başlık altında toplanır: pozitif belirtiler ve negatif belirtiler. Her hastada bu belirtilerin tümü bir arada görülmez.
Şizofreninin tipine göre belirti kümeleri de değişir. Örneğin paranoid şizofrenide şüphecilikle ilgili belirtiler baskındır. Paranoid şizofrenlerde sık görülen temalardan bazıları şunlardır: kendisine kötülük yapmak isteyen kişiler veya güçler vardır, bununla ilgili sesler işitmektedir, bu nedenle evde perdeleri kapatıp oturmakta, yemek yerken zehirlenme riski olduğunu düşünerek yemeği kendi önünde hazırlatmakta veya kendi yaptığı yemeği yemektedir. Odasına dinleme cihazları yerleştirilmiştir, bu nedenle odasında temkinli konuşmaktadır, eşi kendisini aldatmaktadır, v.b. Basit şizofrenide ise toplumsal çekilme, içine kapanma, sosyal aktivitelerde azalma, kendine bakımın düşmesi gibi belirtiler dışında fazla bulgu olmayabilir. Pozitif belirtilerde; şüphecilik, işitme varsanılar ve garip davranışlar sıktır.Hastalarda düşünce ve konuşmada kopukluk görülebilir. Konuşurken konudan konuya atlama, içerik olarak bir anlam ifade etmeyen sözcükleri birbiri ardına sıralama sonucu dinleyenler tarafından bir anlam ifade etmeyen sözcük salatası dediğimiz içeriği boş, anlamsız ve karmaşık konuşma biçimi görülebilir.   
             Bazen de hastalar kendileri kelime uydururlar, bu kelimeler kendilerince bir anlam ifade etmektedir.Aslında anlamsız gibi görülen konuşmaya dikkat edilirse çokta anlamsız olmadığı içeriğinin olduğu görülebilir. Bu konuşma biçimi kişinin çağrışımlarının hızlanması ile ilgilidir. Düşüncede bu hızlanmanın yanında duraklamalar da görülebilir.
Hastalar konuşurken ani duraklamalar, bloklar genelde buna bağlıdır. Düşünceler genelde çocuksu ve büyüseldir. Hastalarda gerçekle bağlantısı olmayan inanışlar görülebilir. Bu hastalarda görülen bazı düşüncelere şu örnekler verilebilir; telefonları dinlemekte, insanlar kendisini takip etmekte, herkes düşüncelerini bilmektedir, kötülük yapmak isteyen kişiler vardır, hatta ev içindeki yakınları bile kötülüğünü istemekte ve kendisine zarar vermek için planlar yapmaktadır,televizyondan mesajlar almakta, herkes kendisine manalı manalı bakmaktadır, iç organları parçalanmış ve yok olmuştur, telepatik güçleri vardır, uzaylılar kendisi ile bağlantı kurmaktadır v.b.
          Gerçekle bağlantısı olmayan sesler işitilebilir. Bazen bu sesler bazı komutlar vermekte, alay etmekte veya kötü sözler söylemektedir. Yine gerçekte olmayan hayaller görülür.
          Garip şekiller, korkunç yaratıklar olabilir. Hastalar bu ses ve görüntülerin gerçekte olup olmadığını ayırt edemez. Çoğu zaman bunlardan rahatsız olurlar ve korkarlar. Bunları kendi beyinlerinin bir ürünü olarak kabul etmez ve genelde dışarıdan birileri tarafından yapıldığını düşünürler. Bazen bu seslere yanıt verir, konuşmaya başlarlar veya görüntüleri takip ederler.Hastaların bu hareketleri dışarıdan gözlendiğinde kendi kendine konuşuyormuş veya sabit bir noktaya bakıyormuş gibi gelir.
Negatif belirtilerde; toplumsal çekilme, içine kapanma, ilgi ve istek azlığı,kendine bakımda azalma, konuşma ve hareketlerde azalma gibi belirtiler görülür.

            Duygulanımda azalma görülür. Hastaların jest ve mimiklerinin azaldığı görülür.Olaylara uygun tepkiler veremezler. Çoğu zaman yüzlerine maske giymiş gibi tepkisiz bir görünüm sergilerler. Bazen de uygunsuz tepkiler verdikleri görülür, ağlanacak
yerde güler veya gülünecek yerde ağlayabilirler. Genelde hareketler azalmıştır.
Harekete başlama güçlüğü görülür. İleri evrelerde hareketsiz uzun süre durdukları görülebilir. Bu hareketsizliğin nedeni sıklıkla ileri derecede kararsız kalmakla ilgilidir. Bazen bu uzun süreli hareketsizliğin ardından ani beklenmeyen bir hareketlilik olabilir, hasta yaydan fırlamış ok gibi eyleme geçebilir. Hastalar toplumsal olaylara ilgi ve isteklerini genelde kaybederler. Toplumsal çekilme, okul ve işe devam edememe, arkadaşlardan uzaklaşma, yalnız kalmayı tercih etme sık görülür. Dikkat toplama güçlüğü vardır, hastalar bir konuya odaklanamazlar.

         Şizofreni hastalarında saldırganlık sık görülen belirti değildir. Ancak şizofreni belirtileri ortaya çıkmadan önce saldırgan kişiliği olanlarda hastalık ortaya çıktıktan sonra saldırganlık görülebilmektedir. Bunun dışındaki hastalar genelde içine kapanıktır. Şüpheciliği olan hastalar ilaç kullanmıyorlarsa saldırgan olabilirler. Genelde aile içinde veya arkadaş ortamında saldırgan davranışlar gösterirler. Yine alkol ve madde bağımlılığı olan şizofrenlerde saldırganlık görülebilir. Şizofrenide intihar riski normal topluma göre fazladır. Hastaların %10unda intihar girişimi görülebilmektedir. Hangi hastanın intihar edeceğini önceden kestirmek genelde güçtür.

#1 - Ağustos 26 2006, 23:22:41
« Son Düzenleme: Ağustos 26 2006, 23:23:41 Gönderen: hayalperest »

Yaşamayan, o paranoyaları görmeyen duymayan bilemez! Felaket bir hastalık. Allah belasını versin bunun ya. Kimseye anlama fırsatı vermesin tattırdığı acıyı..
#2 - Eylül 06 2006, 20:45:46
Uçacakmışım gibi hissediyorum, ama ne zaman denesem hiçbir şey olmuyor..

T!Z!C!K

herzaman çok ilgimi çekmiştir gerek hakkında yapılan filmler gerkse okuduğum duyduğum şeyler :4 kötü bişey tabii :Ç bu arada yaşayan varsa(allah korusunda...) yada daha fazla bilgisi olan varsa bana biraz bilgi verebilmi gerçekten çok merak ettiğim ilgimi çeken bi konu :4
#3 - Eylül 07 2006, 00:12:06

Anaam çok korkunç bişiymiş yaa bu şizofreni ???
#4 - Eylül 07 2006, 03:15:56

Teyzem, amcam, annemin 1 kuzeni, eniştesi hasta-hastaydi. Annemin diğer kuzeninde de belirtiler var. Fazlasıyla yakınım bu allahın cezası hastalığa. Ne anlatılabilir ki? Kardeşlerinin, annelerinin yaptığı yemeği yapana 'içine zehir koydun' diye yemezler, ellerini tam yıkandığından emin olmadıkları için en az 15 dk yıkarlar.. Ne merak ediyorsan sor..
#5 - Eylül 07 2006, 18:34:11
Uçacakmışım gibi hissediyorum, ama ne zaman denesem hiçbir şey olmuyor..

essgi

bu hastalıkta ya çok içine kapanık olurlarmış yada herşeye karşı gelrlermiş.

benimde babamın kuzeni bu hastalığa yakalanmıştı...  baya içine kapanıktı.. ama tedaviyle geçiyomuş..

şu an normal yaşamına devam ediyo gibi..

ama günde 1 paketten çok sigara içiyo.. sanırım çoğu şizofreni hastasıda böle.. :hönk
#6 - Eylül 07 2006, 20:13:37

İlk safhalarında içlerine kapanık diğer safhalarda çok saldırganlaşabiliyorlar.
Son safhasını belirtmeye gerek yok..
#7 - Eylül 07 2006, 20:40:55
Uçacakmışım gibi hissediyorum, ama ne zaman denesem hiçbir şey olmuyor..

ya cidden çok kötü bişey benm amcam  şizofreni hastası çok kötü bi durum allah kimsenin başına vermesin yaa adam yemeden içmeden kesildi off  X(
#8 - Eylül 10 2006, 18:33:21
bir ilişkide araya özlem girsin iyidir, ilişki kuvvetlenir falan diye düşünülür ama araya sadece özlem girmez! buse girer, selin girer, melis girer, ece girer... girerde girer =)

evet yaa çok kötü bi hastalık
bazen komiklik olsun diye şizofren oldum fln diyoruz ama
ciddi ciddi düşünce çok kötü bi hastalık oldugu eydana çıkıyo
bizimde alt katta ki komşumuzda var ellerini 10 kere yıkıyolar
silkedekleri bişeyi tekrar tekrar silkeliyolar
kötü yaa :(
#9 - Eylül 14 2006, 16:34:02
...Senin aydınlığındır ay'a ışığını veren geceleyin.
Ben bir geceyim, sen bir ay'sın madem,
Gökyüzünde bensiz gitme, istemem...

gerçekten zor ve ürkütücü bir hastalık

ayrıca bir şey merak ediyorum tedavisi varmı nasıl uygulanıyor

ve ne kadar etkili oluyor?

bileninz varsa rica ediyorum..

tskLer..
#10 - Ekim 02 2006, 15:50:50
๒єภเ รєש๓єк เçเภ קг๏ﻮгค๓lคภ๓ค ๔єשгєlєгเภเ אคкคгı๓!!

UYARILDIM : ))) İMZA YOK: )) Üstad Kafamı Bozma :sopa Yap Bi İmza En Şekilinden :urfa By TrAiToR :artis

Tedavisi hastalık ileri dereceyse sadece sakinleştirici uyku hapları gibi ilaçlarla bi nevi avutuluyor hasta..bi arkadaşım vardı şizofrendi az biraz :P ailesi gerçekten çok iyi eğitimli (babası tanınan bi yazar) ve varlıklı olmalarına rağmen artık bıkmışlardı çocuklarından...evden kaçmalar, acayip sanrılar,intiharlar fln gerçekten çok kötü olmuştu durumu..günden güne daha bi kötü oldu..ama konuşmaları ve anlattıkları bazen çok mantıklı olabiliyordu.. ne bilim bazen diyordum benmiyim deli yoksa omu :P

Allah hiç birimize öyle bir hastalık ve ailemizede öyle bir yük vermesin inşallah..amin
#11 - Ekim 07 2006, 11:04:51
~уeяle уeкѕαη..

heee biz bu ruh sağlığı dersinde işlemiştik ayyy bir tane annemin anneannesi vardı ondada bu hastalıktan varmış ayyy..........
#12 - Ekim 10 2006, 20:26:39
"Kücük seylere gereginden cok önem verenler, elinden büyük is gelmeyenlerdir."

bnim iki tanıdıımda wardı bu hastalık.gerçekten çoq kötü bişe yaa.ztn birisi kendini attı dersaneden aşağı öldü dieri de başka bi şehre taşındı :ohmygodçoq kötü bi durum allah kimsenini başına wermesin :pes
#13 - Ocak 05 2007, 19:21:55

Şizofreni hastaları dünyayı değişik algılar. Normalde çevrede varolan uyaranlar dışında olmayan sesler, hayaller, garip kokularla dış dünya karışık ve anlaşılmazdır.
Bu ortamda hastalarda anksiyete artışı, heyecan ve korku sıktır. Bu duygular genelde normal olmayan davranışlar sergilerler.
şizofrenide başlangıçta dikkat toplama güçlüğü, toplumsal ilgiyi kaybetme, içine kapanma, kendine bakımda azalma, dini uğraşılarda artma veya kara sevdaya tutulma gibi belirgin olmayan ve ilk bakışta şizofreniyi düşündürmeyen belirtiler görülebilir ve sıklıkla başka psikiyatrik hastalıklarla karıştırılır
Gerçekle bağlantısı olmayan sesler işitilebilir. Bazen bu sesler bazı komutlar vermekte, alay etmekte veya kötü sözler söylemektedir. Yine gerçekte olmayan hayaller görülür. Duygulanımda azalma görülür. Hastaların jest ve mimiklerinin azaldığı görülür.Olaylara uygun tepkiler veremezler. Çoğu zaman yüzlerine maske giymiş gibi tepkisiz bir görünüm sergilerler. Bazen de uygunsuz tepkiler verdikleri görülür, ağlanacak
yerde güler veya gülünecek yerde ağlayabilirler. Genelde hareketler azalmıştır
manyak olduğumu biliyodum ama şizofren olduğumu bilmiyodum acilen bi psikoloa gitmem lazım  :ıslık
#14 - Haziran 20 2007, 18:03:38

feci ilgimi çeken konulardan biridir.
böyle birini tanımayı onu anlamayı çok isterim.
#15 - Temmuz 06 2007, 18:40:46

Allah bu hastalkta olanlara şifa yaknlarına sbır vrsin n diim... zor olmalıı... :(
#16 - Temmuz 07 2007, 12:48:24
Ne SeNi KaYBeDeCeK KaDaR CeSuRuM Ne De SeNi GeRi KaZaNaCaK KaDaR GüÇLü....

benim düşünceme saçma diyebilirsiniz ama kimin şizofreni oldugunu kim bilicek ya biz şizofren isek ???
#17 - Temmuz 24 2007, 14:52:26
herkesin ağzında bir  fanilik dırıltısı
Sonunda tek bir şarkı tabutun gıcırtısı

paylaşımın için sağol şizofreniye daha önce deyinilmedimi bilmiyorum ama bu tip konuları okunmasada paylaşım harekete geçiriyor hiç olmassa yarım yamalak konu üstündeki bilgilerini paylaşıyorlar
#18 - Temmuz 24 2007, 15:06:46

depresif

benim düşünceme saçma diyebilirsiniz ama kimin şizofreni oldugunu kim bilicek ya biz şizofren isek ???

Sen farkedemezsin. Ama şizofren olsaydın sendeki aşırı anormal davranışlardan anlardı yakınların.


gerçekten zor ve ürkütücü bir hastalık

ayrıca bir şey merak ediyorum tedavisi varmı nasıl uygulanıyor

ve ne kadar etkili oluyor?

bileninz varsa rica ediyorum..

tskLer..

İlaç tedavisiyle hastalığın tamamen geçirilme olasılığı var. Ama ilaçlar daha çok yazıda bahsedilen halüsinasyon, hezeyan, sanrı gibi pozitif semptomlar üzerinde etkili olur. Ajitasyon, saldırganlık, isteksizlik gibi belirtileri de hafifletir. Kullanılan ilaçların duygu ifadesinde donukluk ( olaylara tepkisiz kalma ), kendini toplumdan soyutlama, motive güçlüğü, düşünce yoksulluğu gibi negatif semptomlar üzerindeki etkisi, pozitif semptomlara olan etkisinden daha azdır.


Şizofreni hastaları dünyayı değişik algılar. Normalde çevrede varolan uyaranlar dışında olmayan sesler, hayaller, garip kokularla dış dünya karışık ve anlaşılmazdır.
Bu ortamda hastalarda anksiyete artışı, heyecan ve korku sıktır. Bu duygular genelde normal olmayan davranışlar sergilerler.
şizofrenide başlangıçta dikkat toplama güçlüğü, toplumsal ilgiyi kaybetme, içine kapanma, kendine bakımda azalma, dini uğraşılarda artma veya kara sevdaya tutulma gibi belirgin olmayan ve ilk bakışta şizofreniyi düşündürmeyen belirtiler görülebilir ve sıklıkla başka psikiyatrik hastalıklarla karıştırılır
Gerçekle bağlantısı olmayan sesler işitilebilir. Bazen bu sesler bazı komutlar vermekte, alay etmekte veya kötü sözler söylemektedir. Yine gerçekte olmayan hayaller görülür.
manyak olduğumu biliyodum ama şizofren olduğumu bilmiyodum acilen bi psikoloa gitmem lazım  :ıslık

Şizofren olma olasılığın yok. Çünkü şizofrenler halüsinasyonlarının halüsinasyon olduğunu bilmezler. Gerçek sanarlar. Duydukları var olmayan seslerin var olduğunu düşünürler. Sen var olmayan sesler duyduğunun farkındaysan şizofren değilsindir. Ki farkında olduğunu söylemişsin yazında. O yüzden psikiyatriste gitmene lüzum yok. :)

Çok ama çok kötü bir hastalık gerçekten. Teenage kesimin ağzında sakız olması üzücü bir durum. ;) Bu da bir hastalık ve hiçbir hastalıkla dalga geçilmez. Ne yazıkki ve nedense ''deli''lik ve şizofreni gibi hastalıklar özellikle ergenler için gurur ve mutluluk kaynağı. Çok garip.. :S
#19 - Temmuz 24 2007, 15:46:30

hangi sıfatla yazıyorsun bunları?
#20 - Temmuz 24 2007, 15:49:01

depresif

hangi sıfatla yazıyorsun bunları?

Nasıl bir soru bu ?

Anlayamadım sorunu.
#21 - Temmuz 24 2007, 15:52:16


_DaRkdreams_

Benim annemin arkadaşının akrabası şizofreniydi..Cleopatra sanıyormuş kendisini bazen  :hönk
#23 - Temmuz 24 2007, 15:57:44

depresif

akedemik olarak

Ablam psikiyatri'de uzmanlık yapıyordu önceden. Ondan çok fazla dinlemişliğim var. Ve bu hastalıkla ilgili [ uzmanların yazdığı ] çok kitap okudum.
#24 - Temmuz 24 2007, 16:01:33


Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.