Alternatifim Cafe

Giovanni Boccaccio

Discussion started on Yazarlar

Giovanni Boccaccio (16 Haziran 1313 - 21 Aralık 1375)
İtalyan dilinde düzyazının temelini atan yazardır. Yazı dili olarak Latincenin kullanıldığı on dördüncü yüzyıl İtalya’sında, Boccaccio başyapıtı “Decameron”u halk ağzıyla (İtalyanca) yazmış, bu kitabında hem bir çağın günlük yaşama biçiminden gerçekçi gözlemler aktarmış, hem de İtalyan dilinin daha sonraki gelişme aşamalarına kaynak oluşturacak bir düzyazı düzeni kurmuştur.
İtalyan bir yazar ve şairdi. Rönesans hümanizmi için oldukça önemliydi; eserleri arasında Decameron en fazla tanınanıydı. Döneminde realizmi, hisleri ve zekasıyla kullandığı için önemli olmuştur.


Boccaccio’nun ilk yapıtlarının esin kaynağı, Fiametta (Küçük Alev) adını yakıştırdığı sevgilisidir. Boccaccio, Fiammetta’yı 1336 yılında Napoli’nin San Lorenzo kilisesinde tanır. Soylu ve evli bir kadın olan Fiammetta’yı sever. “Caccia di Diana”, “Filostrato”, “Teseida” gibi şiirleri, kimliğini arayan bir yazarın, güçlü bir sevginin yönlendirdiği denemeleridir. Fiammetta’nın isteği üzerine yazdığı ve bugün eleştirmenlerin küçük bir başyapıt olarak değerlendirdikleri “Filocolo” eski bir Fransız romanı olan “Floire et Blanchefleur’den yola çıkar. Klasik dünya ile hümanizmayı birleştiren çeşitli motifler içeren bu anlatı, yazarın özyaşamından da esintiler taşıyan gerçekçi ve duygusal dokuz bölümlük “Filastato” ise Troya Savaşı sırasında geçen bir sevda şiiridir.
Fiammetta aralarındaki ilişkiye son verince duyduğu üzüntüyü Decameron’un önsözünde vurgulayan Boccaccio, dostlarının desteğiyle kendini toparlar. Duygusal sarsıntıya, çok geçmeden geçim sıkıntısı da eklenir. İşleri bozulduğu için daha önce Floransa’ya dönmüş olan Boccaccio, oğlunu da Floransa’ya çağırınca, Boccaccio 1349 dolaylarında Floransa’ya döner. Burada, karısı ve öbür çocukları ölmüş olan, ama bir süre sonra yeniden evlenecek olan babasıyla birlikte yaşar. Siyasal çalkantıların yaşandığı, ticaretin büyük önem taşıdığı Floransa’ya ayak uydurmada zorlanır. Dante şiirinin egemen olduğu, siyasal akımların edebiyatı da etkilediği bir kültür ortamında, Boccaccio’nun politikaya ve ahlaka sırt çeviren yazılarının ilgi görmesi kolay olmaz. Dante’nin ve Petrarca’nın şiiriyle yarış edemeyeceğini anlayınca şiiri bırakır. Napoli’de başladığı birçok yapıtını burada bitirir. Bu arada, sevgilisiyle arasının açılmasını anlatan ve ilk ruhbilimsel roman örneği sayılan “Elegia di madonna Fiammetta”yı tamamlar. Geçim sıkıntısı Boccaccio’yu devlet kapısında görev almak zorunda bırakır (1345). Görevli olarak Avignon’a, Roma’ya gider. Daha iyi bir iş bulabilmek amacıyal iki kez Nopoli’ye döner.
1348’de Avrupa’da büyük bir veba salgını olur. Salgın boyunca tanık olduğu olaylardan etkilenen Boccaccio, 1348’de başlayıp bitirdiği “Decameron”da salgın günlerinin Floransa’sını ele alır. “Decameron” biçimsel yönleriyle “ortaçağ” temalarına bağlı kalsa da, hümanizmanın tohumlarını taşıyan bir kültürün habercisidir. Bu özelliğiyle Petrarca’ya yaklaşır. Boccaccio’nun 1350’de tanıştığı Petrarca ile dostluğu Petrarca’nın ölümüne dek (1374) sürer. Dönemin bu iki büyük yazarı görüş alış verişi, kitap değiş tokuşu yaparlar sürekli olarak. Boccaccio’nun, yaşlılığın eşiğine ulaştığında bir din adamının artık öbür dünyaya hazırlanması, halk ağzıyla yazmaktan vazgeçmesi gerektiği söylendiğinde girdiği bunalımı atlatmasında da, Petrarca yardımcı olur. Petrarca, halk ağzıyla yazdığı yapıtlarını yok etmeye kalkışan Boccaccio’yu engeller, edebiyatın da Tanrı’ya hizmet anlamına geldiğine inandırır onu, Boccaccio olaydan sonra hep Latince yapıtlar verir.
Decameron’un ardından Boccaccio’nun yaratıcılığı bir iniş eğrisi çizer. Yaşamı olduğu gibi kabullenen iç dünyası da kırgınlıkların, sıkıntıların ağır bastığı bir kötümserliğe yönelir. Yaklaşan yaşlılığın eşiğinde kendini Latin klasiklerini incelemeye, filoloji çalışmalarına, ahlaksal dinsel spekülasyonlara verir. Bir yanda da Dante’nin yapıtlarını değerlendirir. “Tanrısal Komedya’yı yorumladığı (yarım kalmış) “Commento alla Commedia”da (1373-1374) ise, İtalyan dilinin temel taşı saydığı Dante şiirine Sevgisinin son örneğini verir. 21 Aralık 1375’te Certaldo’daki evinde ölür.
Floransalı bir bankacının; evlilik dışı bir ilişkisinden doğan Boccaccio, önceki bir biyografisinde annesinin Parisli bir kadın olduğu ileri sürülmüştür. Floransa'da büyümüş; ve Dante'den esinlenmiştir. Babasının Napoli'ye taşınması üzerine; O da taşınır ve 6 yıl burada yaşar. Studium'da hukuk eğitimi aldıktan sonra; bankacılık yerine hukuka yönelir. 1330 yılında Mario ve Giulio isminde iki de evlilik dışı çocuğu olur.

Bu dönemde Filostrato ve Teseida şiir çalışmalarına da başlar ve Fransız edebiyatından esinlenir. Floransa'ya veba salgını sonrasında 1341'de geri döndükten sonra; Ameto'yu yazar. 1344'de tekrar evlilik dışı bir çocuğu Violante doğar.

1348'deki Siyah Ölüm Floransa'yı da oldukça etkiler ve bu daha sonra Decameron'da kullanılacaktır. Bu salgında nüfusun %75'i ölür.Decameron'u yazmaya 1349 yılında başlayan Boccaccio, 1352'de eserini bitir4mesine rağmen, 1370-1371 yıllarında da eserini tekrar yazar. Yazıtları hala günümüzde mecvuttur.

Giovanni Boccaccio dünya edebiyatının ilk hikayecisi olarak sayılmaktadır.
#1 - Şubat 28 2009, 00:24:56

PosiTive

Decameron'u alın,baş ucunuza koyun derim. 'Cantebury tales'' gibi iç içe geçmiş -frame story- toplam 100 öykünün anlatıldığı eserdir.Sevgili ***çiyo'yu rahmetle anıyorum şu an.
Jovanni ***çiyo.
p.s Hayır yani,telaffuzu çok hoşuma gidiyor durduramıyorum kendimi.
#2 - Nisan 19 2009, 23:55:01

Elimde Decameron gören pek sevdiğim, canım felsefe öğretmenimin yorumundan sonra daha bir severek okumuştum kitabı. Hatırlamak kötü oldu, bir kere daha okuyabilirim alaycı bir gülümsemeyle yaptığı şu yorum için.

"Ne okuyorsun, Decameron mu? Boşa vakit harcama bence"

#3 - Nisan 04 2010, 03:10:30
Suskun bir tutkuyum ben.
Evde ocaksızım, savaşta kılıçsız.
Ve de hastayım kendi gücümden.

Zeitgeist

'Bohçacı' derim kendisine.

- yorum yapmış olmak için yorum yapmak.
#4 - Nisan 04 2010, 10:42:10
« Son Düzenleme: Nisan 04 2010, 10:42:29 Gönderen: Fıstıkçı Şahap »

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.