Alternatifim Cafe

Sık Sık Girip Çıktığımız Şey : Depresyon!

Discussion started on Psikoloji

tR!gonometR!k

Depresyon Nedir?

Kişide kalıtımsal, çevresel ya da hormonal bozukluklar sonrasında gelişen çökkünlük halidir. Aşağıdaki dokuz belirtiden en az beşinin (ilk iki belirtiden en az biri bulunmak üzere), en az iki hafta süresince var olması durumuna "major depresyon" denir.

Belirtiler

1-Hemen her gün ve günün büyük bir kısmında gözlenen çökkün bir duygu-durum hali ( kendini mutsuz,ağlamaklı,kederli hissetme hali).
2-Hemen her gün yaklaşık gün boyu süren tüm ya da çoğu etkinliğe karşı ilgi ve zevk almada azalma (daha önce keyif alınan işler,hobiler ve alışkanlıklardan artık hoşlanmama,mecburen yapma hali,(dünyayı verseler umurumda değil şeklinde bıkkınlık hisleri,bazı kişilerde cinsel isteksizlik ).

3-Diyet uygulanılmamasına karşın önemli derecede kilo kaybı ya da alımı ( bir ay içinde vücut ağırlığının %5 'inden fazlasının artması ya da azalması) ya da hemen her gün iştahta artma yada azalmanın olması.

4-Hemen her gün uykusuzluk ya da aşırır uyku hali.

5-Hemen her gün olağan beyinsel ve vücutsal işlevsellik,hareketlilik halinde azalma ya da huzursuzluk (oturmayı veya yatmayı yeğleme ya da sıkıntıdan yerinde duramama)

6-Hemen her gün halsizlik ,yorgunluk hisleri,daha önceki günler kadar enerjik hissetmeme.

7-Hemen her gün kendini değersiz hissetme,küçük görme,kendini beğenmeme,suçlu ya da günahkar hissetme hali.

8-Hemen her gün düşünme ya da konsantrasyon yeteneğinde azalma olması (konuşulanlara,okunan şeylere,izlenilen tv programlarına dikkatini verememe, söylenilenlerin bir kulaktan girip diğerinden çıkması gibi) ya da kararsızlık hali.

9-Tekrarlayan ölüm düşünceleri,intihar planları veya eylemlerinin varlığı.

Depresyonu Anlamak

Çoğu araştırmada % 8-20 oranında major depresyon düzeyinde depresif şikayete rastlanmıştır. Kalıtımsal eğilimin olduğu major depresyon vakalarının 30 lu yaşlarda en yüksek düzeyde olduğu gözlenmiştir.

Major depresyon ayrılmış ve boşanmış kişilerde en çok;bekar ya da evlilerde ise önceki gruba oranla daha az gözlenmiştir. Eşini yeni kaybetmiş kişilerde ise gene yüksek oranda major depresyona rastlanmıştır. Gene bir çalışmanın sonuçlarına göre bekar kadınlarda evlilere göre daha az oranda depresyona rastlanmış ; erkeklerde ise evlilik, depresyon riskini bekarlığa göre azaltmıştır. Bu kişilerin ailelerinde intihar ve alkolizme yüksek oranda rastlanmıştır.

Yapılan bir çalışmada son beş yıl içinde en az altı ay süre ile işsiz kalan kişilerde 3 kat daha fazla major depresyona rastlanmıştır.

Major depresyonun erkekler için hayat boyu görülme olasılığı % 2-12 ; kadınlar için % 5-26 arasında bulunmuştur. Araştırmalara göre her yıl major depresyon hastalarına yüz bin kişide 247-598 kadın; 82-201 erkek yeni vakanın eklendiği saptanmıştır.

Depresyonun oluşumunda etkili olan kişisel özellikler:

-Öfke ve nefretin, çevresindeki kişilerin kaybına yol açacağı düşüncesiyle onlara yönlendirilemeyip, kendisine yönlendirilmesi (bu yapıdaki bir kişilik hayatın ilk 1-2 yıllık döneminde düzenli ve yeterli bir anne-çocuk ilişkisi yaşamamıştır.Kişinin yaşadığı depresyon gerçek ya da farz edilen bir kayıp ile bağlantılıdır).
- Kişinin kendisi,çevresi ve gelecekten beklentileri,idealleri ile kendi gerçek durumu o kadar farklı, gerçekdışı ve orantısızdır ki , bu yüksek standartlara ulaşamamak kişide güçsüzlük ve yalnızlık düşünceleri ile depresyona yol açabilir.

-Kişinin süper egosu ( üst benlik) o kadar kuvvetli ve baskındır ki sürekli kişiyi kısıtlayıp, suçlar, zevk verici ,rahatlatıcı etkinliklerden ala koyup, adeta işkence eder.

-Kişinin çevresindekiler ondan o kadar çok şey beklemektedir ki ,kişinin bu beklentileri karşılaması olanaksızdır. Bu da zayıflık ve çaresizlik düşüncelerinin gelişip, depresyona gidişe yol açabilir.

-Kişinin küçüklüğünden itibaren sevip, saygı ve gurur duyacağı, ondan da destek ve sıcaklık göreceği, benzemek istediği, imrendiği, idealize ettiği düzeyde bir kişi (baba, anne, öğretmen ,akraba vs) yoktur. Bu da kişiliğin gelişimini olumsuz yönde etkiler ve kendine güven kaybı ve depresyona yol açabilir.

-Çocuklukta anne-baba ayrılığı ya da kaybı, stresli koşullar karşısında yeterli desteği bulamayıp, yanlış ya da yetersiz başa çıkma mekanizmaları geliştirmesine, bu da ileri dönemde depresyona zemin hazırlayabilir.

- Sahip olunan kişilik yapıları da depresyon gelişiminde etkilidir. Obsesif-kompulsif ,bağımlı, histrionik ve sınırda (borderline) kişilik bozukluğu gösterenlerde depresyona eğilim daha yüksektir.

psikiyatrist.net
#1 - Temmuz 30 2007, 15:22:48

tR!gonometR!k

Atlattığım kötü bir dönemdir.Hele ki ergenlik dönemimdeyken neler çektim neler.Aşırı asabi ve asiydim.Ki hala öyleyim, atlatamadım galiba ; p Güven duygum öyle azaldı ki bu dönemde.Depresyona girince hayat öyle basit geliyor ki tüm saçmalıkları göze aalbiliyorsunuz.Ailenizle tüm bağınız kopuk oluyor zaten.Geriye arkadaş ortamı kalıyor ve kendinizi bu ortama bırakıyorsunuz.Atlatması kimi için kolay kimi için zor bir dönem.Mutlaka bir yandaşınız olmalı ki elinizden tutup sizi bunalımdan kurtarsın.Depresyon  halindeyken kesinlikle mantıklı şeyler düşünmüyor insan.Hele ki bir maddi ve manevi sorunlar ardalanırsa öyle bir çöküntü yaşanıyor ki kurtulması illet bir şeye dönüşüveriyor.Umarım böyle bir dönemdeyseniz hemen atlatırsınız, benden söylemesi en az 1 yıl sürer ; p
#2 - Temmuz 30 2007, 15:28:21

aynen atlattığım kötü bi dönem.ben yaşadığım şeyin depresyon olduğunu bile bilmiyordum gerçi.
belirtileri okuyuna hatırladım yine o zamanımı.hayat hepten boş.ot gibi yaşa şeklindeydi.nasılsa bi gün biteceğini düşünmek tek teselliydi heralde benim için.
#3 - Temmuz 31 2007, 18:13:06

tR!gonometR!k

Herkes üstüne üstüne geliyordur bu dönemde daha doğrusu biz öyle sanarız.Her konuda bir egositlik, bir agresiflik ön plandadır.Gerçi ben hala egoistim ama.. : p Bir de çevre baskısı.. Ona hiç katlanılmaz işte.Ailen yetmiyor gibi başkaları da koca burunlarını sokuyormuş gibi hissedersin. Sanki her şey sana odaklanmış da herkes senin kötülüğünü istiyor gibi.. Off ne günlerdi be.  ; p
#4 - Temmuz 31 2007, 21:54:14
« Son Düzenleme: Temmuz 31 2007, 22:58:02 Gönderen: poisOFsoul »

ne biçim bir illettir bu depresyon bir yıl geçti ama o hala geçmedi
Herkes üstüne üstüne geliyordur bu dönemde daha doğrusu biz öyle sanarız.Her konuda bir egositlik, bir agresiflik ön plandadır.Gerçi ben hala egoistim ama.. : p Bir de çevre baskısı.. Ona hiç katlanılmaz işte.Ailen yetmiyor gibi başkları da koca burunlarını sokuyormuş gibi hissedersin. Sanki her şey sana odaklanmış da herkes senin kötülüğünü istiyor gibi.. Off ne günlerdi be.  ; p
[/b]
#5 - Temmuz 31 2007, 22:46:34
cem bey biz öyle çok telefonla konuşmak istiyoruz ki şöyle bi konuşsak da telefon kulağımıza yapışsa :Ç

faitHleSs

Okuduklarımdan anladığıma göre galiba ben son 2 yıldır depresyondayım ..  :öff
Anam babam saolsunlar baskı yapa yapa depresyona soktular beni :öff
Yazık bana ama nese bn biLiyorum ilacımı ..  (6) 
#6 - Temmuz 31 2007, 23:17:25

kelis

insan hayatının en zor zamanlarından biriside işte bu depresyon..Kalabalığın çinde yalnızlık, herkesin senin kötülüğünü istiyormuş gibi düşünmek, kendine güvensizlik falan filan... en kötüsü de bu zamanlarda aileler hiçbi anlayış göstermez işte bu daha da can sıkıcı bi durum...
#7 - Ağustos 01 2007, 12:43:11

yasamis olanlara gecmis olsnn_____ :pes
#8 - Ağustos 02 2007, 13:33:31

Depresyondayım :S
#9 - Ağustos 03 2007, 15:14:38
İnsan insan olmalı ki, insanlarla insanca yaşayabilsin.

Başbakanlık Aile Araştırma Kurumunun araştırması, internetin onlarca yararının dışında, bazı ailelerde "psikososyal" bir soruna dönüştüğünü ortaya koydu.

4 bin 819 kişi üzerinde yapılan araştırmada, vatandaşlar "MSNim açık olmadığı zaman kendimi kötü hissediyorum" derken, aileler en çok çocuklarının porno, şiddet, terör ve kumar sitelerine girmesinden endişe ettiklerini kaydetti. Bu arada, internet kafelerde öğretmen gibi sosyal uzmanlar bulunması istendi

#10 - Haziran 29 2022, 22:30:56

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.