Alternatifim Cafe

Laiklik-Sekülerlik

Discussion started on Lâiklik

Türkiye'de çoğu zaman yanlış olarak aynı algılanan bu kavramlardan ilki (laiklik) devlete, ikincisi (sekülerlik) ise topluma ilişkindir. Birincisi bir devlet politikası, ikincisi ise toplumun niteliğidir.

İlk tipe örnek ülke Türkiye'dir. Burada devlet, batıcıların anayasadaki laiklik ilkesine yansıyan iradesi gereği , dini denetim altında tutarak ülkenin şeriata göre değil, akla dayalı rasyonel ilkelere göre yönetilmesini  sağlamaya çalışır.

İkinci tip ülkelerde ise devletin laiklik politikası izlemesine gerek yoktur çünkü devletin dine göre yönetilmesini isteyen feodalizmden kalma düşünceler uzun zaman önce burjuva devrimleri ile yok edilmiştir. Bu toplumlar artık sekülerleşmişlerdir. İngiltere ve Fransa gibi..

ABD ise sekülerlikte türünün tek örneğidir çünkü feodal dönemi hiç yaşamadan kabile sisteminden direkt kapitalizme geçiş yapmıştır. Dolayısıyla din ve inanç konusunda tamamen nötrdür. ABD'de devlet anayasanın bir no.lu değişikliği gereğince ne bir dinsel inanca müdahale edebilir ne de en ufak bir destek verebilir.

Son olarak laikliğin amacı seküler bir toplum yaratmaktır. Bu süreçte demokrasi zarar görebilir çünkü toplumun çoğu feodal kafa yapısı gereği din kavramını kullananlara oy verme eğilimindedir. O yüzden demokrasinin zarar görmemesi için yavaş ve kendiliğinden bir sekülerleşme beklenir. Bu arada da temel insan hakları zarar görebilir.

Özetle sekülerizm demokrasi için gereklidir. Dolayısıyla Türkiye gibi ülkelerde onu ortaya çıkaracak olan  laiklik politikası da öyledir. Ama laiklik politikası hassasiyetle uygulanmadığında demokrasiye zarar verebilir. Bunu engellemenin çaresi de din'in bir ülkede siyasi iktidara istekli olmaktan vazgeçerek sistem'e uyum sağladığı ölçüde laiklik politikasını yumuşatmaktır.
#1 - Kasım 25 2006, 17:57:00

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.