Alternatifim Cafe

Vorkink: Türkiye, doğru değişiklikleri yaparsa daha fazla istihdam yaratabilir

Discussion started on Ekonomi Haberleri

adige_cale60

Vorkink: Türkiye, doğru değişiklikleri yaparsa daha fazla istihdam yaratabilir


ANKARA - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, doğru politika değişiklikleri yapılması halinde, Türkiye'nin, kısa vadede ve gelecek 5 ile 10 yıl içinde daha fazla istihdam yaratmasının mümkün olacağını söyledi.

Vorkink, Hazine Müsteşarlığı, Dünya Bankası, Devlet Planlama Teşkilatı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen ''Türkiye'de İşgücü Piyasaları ve İstihdam Yaratılması'' konulu konferansta bir konuşma yapatı. Vorkink konuşmasında, Türkiye'nin önemli bir ekonomik büyüme gerçekleştirmesine rağmen, istihdamın yeterli düzeyde artmadığını, ekonomik büyüme gibi, istihdam yaratımının da kazara ortaya çıkmadığını, hem devlet hem de işveren ve işçilerin bilinçli kararları sonucunda gerçekleştiğini kaydetti.


"İşsizlik aynı seviyede kaldı"

Vorkink, Türkiye'de, ekonominin birbirini izleyen dört yıl boyunca önemli ölçüde büyümesine ve sanayi, inşaat ve hizmet sektörleri gibi önemli alanlarda yeni iş imkanları yaratılmış olmasına rağmen, 2005 yılı sonundaki işsizlik oranının, 2002 yılındaki işsizlik oranıyla aynı seviyede kaldığına dikkat çekti.


Vorkink, ''Ekonomik büyüme, emek piyasası aracılığıyla istihdama dönüşür ve iyi işlemeyen bir emek piyasası istihdam yaratımını engelleyebilir'' şeklinde konuştu. Türkiye'de, halen mevcut olan piyasa ekonomisinde istihdam yaratımının sınırlandığını, ayrıca mevcut düzenlemelerin işçiler açısından yeterli koruma sağlamadığının da altını çizen Vorkink, işçilerin kayıtdışı sektöre itilmeleri nedeniyle, bu sektörde bulunmayan sürekli eğitim ve işsizlik sigortası gibi, kanunların şart koştuğu korunmaya sahip olmadıklarını söyledi.



Kayıtdışılık

Çalışan kesimin yarısından fazlasının kayıtdışı sektörde çalıştığını belirten Andrew Vorkink, Türkiye'deki işçilerin yarısının hiçbir sosyal güvenlik ya da iş korumasına sahip olmadığını, işçilerin yarısının daha az üretken kayıtdışı sektörde çalıştığını ve çalışma çağındaki nüfusun tamamı içinde sadece yüzde 22'sinin, bütçenin kişisel gelir vergisi ve sosyal güvenlik katkılarından elde edilen bölümüne katkı sağlayabildiğine işaret etti.


Vorkink, Türkiye'de, kayıtlı işgücü sektöründe çalışmayan kişilerin, kayıtlı işgücü piyasasına çekilebilmesi halinde, bunun, Türkiye için muazzam bir potansiyel oluşturacağına dikkat çekti. Türkiye'de emek piyasasında yer alan erkeklerin oranının AB'ye eşit olduğunu ifad eden Vorkink, kadınların sadece yüzde 25'inin emek piyasasına katkıda bulunduğunu ve bu oranın da AB'deki rakamın yarısına denk geldiğini söyledi.



Vorkink, Türkiye'de, ''yatırım ortamı'', ''mali piyasalar'', ''işgücü piyasaları'' ve ''eğitim reformu'' gibi dört kapsamlı alanda reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Bunlardan yatırım ortamı alanındaki reforma değinen Vorkink, bu alanda yararlı ilerlemelerin kaydedildiğini, ancak bir işletmenin tescil edilmesi ya da kapatılması ile ilgili masraflar, küçük firmaların uyum yüklerinin azaltılması, vergi rejiminde değişiklikler, Rekabet Kurumu'nun sorumluluklarının açıklığa kavuşturulması ve yargı usullerinin iyileştirilmesi gibi alanlarda halen iyileştirmeler yapılması gerektiğini kaydetti.


"Türkiye'de özel sektöre sağlanan krediler uluslararası standartlara göre düşük"

Mali piyasalar alanında ise firmaların finansman bulma imkanlarını artmak için mali piyasaların işlerliğinin iyileştirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Vorkink, bunun istihdamı da artıracağını ifade etti. Andrew Workink, Türkiye'de özel sektöre sağlanan kredilerin uluslararası standartlara göre düşük seviyede bulunduğunu söyleyerek, hem mesken hem de ticari ipotek rejimleri, bankaların kendi risklerini yönetebilmelerine imkan tanıyacak daha iyi kredi büroları, kredi sağlamanın kolaylaştırılması için taşınır teminat rejimi, sigorta sektörünün büyütülmesi ve en küçük borçluları hedefleyecek daha iyi bir mikro finans çerçevesinin önemi belirtti.


Vorkink, eğitim reformu konusunda ise uluslararası testlerin, Türk öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun temel yeterlilikler konusunda en düşük beceri seviyesinde olduklarını gösterdiğini, matematik, okuma ve fen konularında problem çözme kapasitelerinin, AB'nin çok altında bulunduğuna dikkat çekti.


 
#1 - Nisan 14 2006, 18:10:44

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.