Alternatifim Cafe

Türk-Ermeni İlişkilerine kısaca bakış

Discussion started on Ermeni Sorunu

Ermeniler; Pers, Makedon, Selefkit, Roma,Part, Sasani, Bizans, Arap ve Türklerin hakimiyeti altında yaşamışlardır. ErmenileriBizans'ın zulüm idaresinden kurtaran ve onlara insanca yaşama hakkını bahşeden,Selçuklu Türkleri olmuştur. Fatih döneminde ise, Ermenilere din ve vicdan hürriyetien üst düzeyde verilmiş, Ermeni cemaati için dini ve sosyal faaliyetlerini yönetmeküzere Ermeni Patrikliği kurulmuştur.

        Tarih boyunca Romalılar, Persler veBizanslılar tarafından Anadolu'nun bir yerinden diğerine sürülen, savaşlara itilenve çoğu kez üçüncü sınıf vatandaş muamelesi gören Ermeniler, TürklerinAnadolu'ya girişlerinden sonra; Türklüğün adil, insani, hoşgörülü, birleştiricitöre ve inancından yararlanmışlardır. Bu ilişkilerin gelişme ve doruğa ulaşmaçağı olan 19. Yüzyıl sonlarına kadar süren devir, "Ermenilerin altınçağı" olmuştur.

        Osmanlı Devleti'nin çalışan, liyakatli,dürüst ve üretken her teb'asına sağladığı imkanlardan Gayr-i Müslimler içinde ençok faydalananlar; Ermeniler olmuştur. Askerlikten, kısmen de vergiden muaf tutulurken,ticarette, zanaatta, çiftçilikte ve idari işlerde yükselme fırsatını elde etmişlerve devlete bağlı, milletle kaynaşmış ve anlaşmış olduklarından dolayı"millet-i sadıka" olarak kabul edilmişlerdir.

        İstanbul Ermeni Patrikliği'nin kuruluşutarihte eşine zor rastlanır bir olaydır: Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethindensekiz yıl sonra, 1461'de Batı Anadolu'daki Ermeni episkoposluğunu, çıkardığı birfermanla İstanbul Patrikliği'ne dönüştürmesi, Fatih'in ve Osmanlı Sultanlarınıngelecek vizyonu ve diğer dinlere gösterdiği hoşgörünün çok açık bir örneğidir.Tarihte bir dine mensup bir hükümdarın, başka bir dinin üyeleri için ruhani riyasetmakamı tesis etmesi, ne Fatih'ten önce, ne de sonra görülmüştür.

        "Yeni bir bin yıla girerken dünyadayaşanan gerginlikleri, özellikle yakın çevremizdeki savaş ortamını göz önündebulunduracak olursak, 538 yıl önce gerçekleşen bu olayın değerini, dinler vekültürler arası hoşgörünün önemini, sanıyorum daha iyi kavrayabiliriz."diyen günümüzün Ermeni Patriği II. Mesrob'un sözleri de bu olayın öneminidoğrulmaktadır.

        Nitekim, Türkçe konuşan, ayinlerini bileTürkçe yapan bu topluluktan devlet kademelerinde önemli görevlere yükselenler,Bayındırlık, Bahriye, Hariciye, Maliye, Hazine, Posta-Telgraf, Darphane Bakanlıkları,Müsteşarlıkları yapanlar ve hatta Osmanlı Devleti'nin meseleleri üzerinde Türkçeve yabancı dillerde eserler yazanlar bile olmuştur.

        Ancak Osmanlı Devleti'nin zayıflamayabaşladığı dönemlerde, bazı devletlerin vaatlerine kanan Ermeniler, on binlerce Türkve Ermeni'nin ölümüyle sonuçlanan isyan ve katliamlara başlamışlardır ve bin yılrefah içinde yaşadıkları ülkeyi parçalamaya çalışmışlardır.

 
#1 - Eylül 15 2006, 00:36:47
« Son Düzenleme: Eylül 16 2006, 10:25:40 Gönderen: _TrAiToR_ »

barbie9138

millet-i sadıkaya bak. maşallah çok sadıklar...
#2 - Eylül 16 2006, 11:00:30

Sitede aslında bütün yazıları okudunuzda bu tür yazı cıkıo ortaya.Bu kısa bi özet herkesin okuması ve bilgi ediinmesi kısacık not gectim.

Okuyanlar ilginize tşkler  :okey
#3 - Eylül 16 2006, 13:44:44

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.