Alternatifim Cafe

Edvard Grieg (1843-1907)

Discussion started on Yabancı Sanatçılar -Gruplar

Norveç'te ulusal müziğin temel bestecisi Edvard Hagerup Grieg, 15 Haziran 1843'te Bergen'de dünyaya gelir. Zamanın ünlü kemancısı Öle Bull'un tavsiyesi ile Leipzig Konservatuvarı'na gönderilir. 1863-66 arasında Kopenhag'da Niels Gade ve Johann Peter Hartmann'ın öğrencileri olur. Bu dönemde Norveç halk müziğine ilgi duymaya başlar. Norveç'e döndüğünde Armonik Topluluk'un orkestra şefi olur.

1877'de Norveç Müzik Akademisi'ni kurar ve aynı yıl ünlü bir şancı olan kuzini Nina Hagerup ile evlenir. Norveç hükümetinin verdiği yıllık burs, 1874 yılından sonra Grieg'e büyük bir parasal destek oluşturur ve böylece Bergen'e yerleşerek zamanını besteciliğe adar. 1880-82 arasında aynı kentte orkestra şefliği yapar. Bu arada Ibsen ve Bjornson gibi ulusçu edebiyat akımı yazarları ile dostluklar kurar.

Grieg yaşamı boyunca çok gezmiş, zamanının ünlü bestecileri ile tanışma fırsatını bulmuştur. Bunlar arasında Franz Liszt, Richard Wagner, Gabriel Faure ve Claude Debussy gibi isimler yer alır. Besteci genellikle Alman geleneğine bağlı olarak çalışmış, Mendelssohn ve Schumann doğrultusunu izlemiştir. Başlıca yapıtları, Mi Minör Piyano Sonatı (1865); Schumann'ın modeline göre bestelediği La Minör Piyano Konçertosu (1868), Holberg Süiti (1884), Peer Gynt Süiti (1875), Piyano için Lirik Parçalar (1867-1901), keman sonatları (1865, 1887); Norveç Dansları (1881) ve şarkılardır.

Grieg gençliğinde geçirdiği bir zatürreenin izlerini yaşam boyu taşır. Sağlığının kötüleşmesine karşın son yıllarına kadar Norveç müziğini ve bestecilerini tanıtmak üzere turnelere çıkmayı bırakmamıştır. Öldükten sonra evinin yakınlarında bir fiyordun yamacındaki kayalığa gömülmüştür.

Grieg, bir minyatür bestecisidir. Şarkıları, piyano yapıtları ve süitlerindeki incelikte bu üslubu sergiler. Ibsen'in Peer Gynt'i için bestelediği sahne müziği, besteciyi en ünlü kılan yapıt olmuştur.
#1 - Şubat 17 2008, 13:23:23
« Son Düzenleme: Şubat 17 2008, 13:24:11 Gönderen: deadlywhispers »
Eskiden buralar hep hayat, yaşamdı.

Grieg ve Dreyfus Davası

Norveçli besteci Grieg bütün dünyanın saydığı ve sevdiği bir besteci olduktan sonra, bütün büyük şehirlerden konser teklifleri alıyordu. Bu arada konser vermek üzere Paris’e de çağırılmıştı. Fakat besteci Dreyfus davasının yeni sonuçlandığı günlere tesadüf eden bu daveti kabul etmek şöyle dursun, Fransız resmi makamlarına gayet ağır bir mektup yazarak Fransız halkının düşmanlığını kazandı. Greig mektubunda şöyle diyordu: “Fransız olmayan herkes gibi ben de memleketinizdeki adaletsizlik karşısında nefret duymaktan kendimi alamıyorum. Bu durum karşısında Fransız halkının önüne çıkmak istemem”…

Greig’in bu mektubu bütün Fransız gazetelerinde yayınlanmıştı. Halk arasında Norveçli besteciye karşı büyük bir öfke uyandı. Fransızlar da Greig’in sınırlarından içeri adım atmasını istemiyorlardı.

 Aradan epey zaman geçtikten sonra Greig’in bir konser idare etmek üzere Paris’e gelemsi kararlaşınca Paris basını bestecinin aleyhinde halkı kışkırtıcı yayın yapmaya başladı. Greig’in Paris’e ayak bastığı gün ortalık bir hayli karışmıştı. Besteci sinirlerini yatıştırmak için doktorun tavsiyesiyle uyuşturucu ilaç almak zorunda kaldı. Konser salonunda da halk ikiye bölünmüştü. Greig’I alkışlamak isteyenler bir yanda, yuhalamak isteyenler de öbür yandaydı. Besteci sahneye çıkınca yuhalayanların sesi alkışlayanların sesini bastırdı. Greig birkaç kere orkestraya “başla” işaretini vermek istediyse de salondaki gürültü yüzünden konser başlayamadı.

 Böylece aşağı yukarı yarım saatten fazla bir zaman geçti. Gürültünün dinmesini beklemek boştu; Greig, son bir defa daha değneğini kaldırdı, orkestrayı başlattı. Bestecinin “Peer Gynt” süitinin tatlı nağmeleri salonu doldurunca gürültüler de birden bire kesildi. Birinci kısmın sonunda şiddetli bir alkış ortalığı inletti. İkinci ve üçüncü kısımların sonunda gösteri daha da artmıştı. Eser bittiği zaman besteci altı defa halkı selamlamak zorunda kaldı…

O güne kadar hiçbir Fransız bestecisine bu derece büyük bir gösteri yapılmamıştı...

#2 - Şubat 05 2009, 15:58:07

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.