Alternatifim Cafe

Yenikapı Tiyatrosu

Discussion started on Tiyatro, Gösteri

Kurulduğu günden bu yana sokakları sahne yapan yenikapı tiyatrosu çalışma tarzıyla da ilkleri yaşama geçirdi.
Tiyatroların birliği üstüne bıkmadan usanmadan faaliyet yürüten yenikapılılar tiyatroların eylemli birlikteliğinin, koşulların ihtiyacı olduğu konusunda devamlı vurgulamalarda bulunuyordu. bu anlamda ilk etkinliğini kuruluşundan 6 ay sonra yaşama geçiren tiyatromuz, 1. İzmir Tiyatro Kurultayı'nı düzenledi. bu kurultaydan çıkan sonuç daha geniş yeni oluşumların başlamasına vesile oldu. Yenikapı Tiyatrosu birlik çalışmalarını 2007 yılında Ürkmezde 4 gün boyunca düzenlediği 1. Türkiye Tiyatro Buluşması ile merkeze oturttu. 1. Türkiye Tiyatro Buluşmasından, Amatör Tiyatrolar Birliği - Girşimi kararı çıktı. bu girişim bundan sonraki ilk çalışmasını Barışa rock'a taşımayı başarabildiyse de uzun soluklu bir çalışma olarak tarihte yerini alamayarak sönümlendi. 3. Aydın Tiyatro Şenliğindeki "sansür" tartışmaları üzerine birlikten ayrılan yenikapı tiyatrosu "sansüre karşı sanat" sloganıyla 1. Bademler Köyü Tiyatro şenliğini hayata geçirdi. ardından 1. C.B.Ü Tiyatro Şenliği, 2. Bademler Köyü Tiyatro Şenliği, 1. Balıklıova Köyü Tiyatro Şenliği ve Türkiye Tiyatrolar Birliğinin çalışmasının somutlaştığı 2. Türkiye Tiyatro Buluşmasını düzenledi. Yenikapı Tiyatrosu, tiyatroların bir arada durarak daha fazla şey öğrenebileceğini ve bu birliğin enerjisinin, yığınların üzerinde önemli bir rol oynayarak, onları bir tiyatro kitlesine dönüştereceğine inançla çalışmalarını yürüttü.
Ariel Dorfman'ın "ölm ve kız", Vasıf Öngören'in "Zengin Mutfağı" ve Aziz Nesin hikayelerinden oluşan "Hayat Güzeldir" isimli oyunları salona taşıyan Yenikapılılar, sokakta ise, Güngör Dilmen'den uyarlanan "Ceza", N.Gogol'den uyarlanan "palto" oyunlarını sergilediler. Türkiye'nin en önemli festivallerinden olan 12. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalinde "palto" açılış oyunu olarak oynandı ve 3 gün boyunca 3 ayrı yerde sahnelendi.
Yenikapı Tiyatrosu "ceza" , "yüzler" ve "palto" oyununu bir çok sokağa, pazar yerine taşıdı. İzmir'de; Limontepe pazar yeri, Gültepe Millet pazar yeri, Gültepe Toros pazar yeri, Bayraklı Sevgi yolu, Alsancak Sevgi Yolu, Kadifakele kale içi, Karşıyaka Örnek mahallesi, Karşıyaka Yamanlar pazar yeri ve Yamanlar Kültür Merkezi önü, Çiğli Güzeltepe pazar yeri, Çiğli pazar yeri, Eskiizmir pazar yeri, Gültepe kenan evren lisesi önü, Karşıyaka iskele meydanı, kemeraltı, Alsancak kıbrıs şehitler caddesi, Buca Kuruçeşme pazar yeri, Buca Kuruçeşme girişi, Buca Şirinyer meydanı
Ankara'da ; 11. , 12. , 13. ve 14. Ulusulararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında, Batıkent metro çıkışında, Yüksel caddesinde, sakarya caddesi yıkılan yeni sahne önünde.
İstanbul'da ; Sarıyer Piknik alanında(barışa rock 2007), Sarıyer İskele meydanında, Okmeydanında, Gülsuyunda,
Bartın şehir meydanında, Sinop şehir meydanında, Aydın şehir meydanında ve antik tiyatroda, Afyon Kocatepe Üniversitesinde oyunlarını sergilemiştir.
Yenikapı Tiyatrosu kurulduğu günden bu yana sokaklarda 500'ü aşkın gösteri yapmıştır. "ceza" , "yüzler" ve "palto" arasında en çok gösterimde kalan N. Gogol'dan uyarlanan "palto" oyunu olmuştur.
Sanata yeni bir soluk getirmek amacıyla kurduğumuz tiyatromuzun bu emeği gün geçtikce daha fazla seyirciyle buluşmuş ve başka tiyatrolara da yeni tarzları denemesi için cesaret vermiştir.
Tiyatromuz dekor ve kostümle gözü boyayan ve oyunculuğu minimal ölçilerde tutan anlayışlara karşı dekorun ve kostümün yerine insanı koymuştur. bu durumun oyunculuk biçimlerinde daha fazla gelişmeyi getireceğinden ve seyircinin oyunculuğun keyfine varacağına inançla hareket etmiştir.

Eğitimimiz
Tiyatromuz oyunculuk biçimlerinde deneysel çalışmalarla kendisini geliştirmeyi amaç edinmiştir. Tiyatro eğitimine ritüellerden başlayan tiyatromuz, 6 dönem eğitim sürüdürmektedir. 1. dönemde ritüeller ve Aristo'nun poetikası üstünde duran tiyatromuz, sonrasında, Sehkeaspare oyunculuğu, panayır tiyatrosu, italyan halk tiyatrosu, devrim tiyatrosu, sürgün tiyatro, Zuckmayer, Piscator, Brecht kavramları, estetiğin tiyatroya yansıması, Lukacs, Benjamin, Adorno tartışmaları, Anadolu estetiğinin tarihi ve tiyatro da işlenme biçimi, Biyomekanik oyunculuk, E. Morris, P.Brook, F. Dürennmant çalışmalarına yoğunlaşmıştır. Oyuncularımızın kadromuza girebilmesi için teorik bir sınavın yanı sıra, kurgu çalışmasından geçmeleri gerekmektedir. bu kurgu çalışması oyuncunun kendi yaptığı sahne maketi üstünde belirlenen oyunun kurgusunun, karekterinin çözümünü yapmasıyla somutlaşır. sokağın farklı tarzları ve bugünün koşulları üstüne her oyundan önce yapılan tartışmayla, oyunun anlatı biçimi belirlenir ve bu biçim oyunun metnine uygulanır.

ÇOCUK TİYATROMUZ
Çocuk Tiyatrosu çalışmlarımız, ayrıntılı araştımalara ve pedogojiye dayanır. çocuğun sağlıklı koşularda gelişmesini ve tiyatroyu sevmesini sağlayacak oyunlar belirlenir. oyunlarda canlı renkler ve çocuğun hayal dünyasının gelişmesi için vücutsal önermeler kullanılır. genel çocuk oyunlarından farklı olarak didaktik ve özete dayanmayan bir tarz ortaya çıkarılır amaç çocuğun hayal dünyasının içinde eğleneceli bir yer oluşturarak, çocuğun sağlıklı hayaller kurabilmesini ve bunu ifade edebilmesini sağlayabilmektir. oyunlarımızda çoğu kez çocuklarda yer alır ve oyun süreleri kısa tutulur. çocuğun algısının kısa sürede kaybı dolayısıyla, oyunlar anlatmak istediğini anlatır ve 20-25 dakikalık bir zaman diliminde sonlandırılır.

TÜYAP
11. ve 12. Tüyap izmir kitap fuarına katılan topluluğumuz burada açtığı standlarla bugün 9.sayısı çıkan "yenikapı" dergisinin tanıtımını yaptı. bu tanıtımlar esnasında tanıştığımız 670 kişi eloktronik posta grubumuza üye oldu ve yaklaşık bir yıldır etkinliklerimiz aksaksız bir biçimde e-posta grubundan takip edilebiliyor. Tüyap kitap fuarında yapmış olduğumuz etkinlik Tüyap'ın katkısıyla ciddi bir etkiye dönüştü. 11.sinde 3 ayrı oyun oynayan ekibimiz 12.sinde Tüyap Kitap fuarına kendi standının yanında Türkiye Tiyatrolar Birliği'nin de standını açmasıyla gelişti. standımız bir çok tiyatro oyuncusu, araştırmacısının da ziyaretine uğradı ve ilgiyle karşılandı. 12. kitap fuarında tiyatromuz standında, Tuğrul Keskin şiir dinletisi ve Turgay Tanülkü ile Orçun Masatçı söyleşilerini de hayata geçirdi.

Katıldığımız Festivaller
11. , 12. , 13. ve 14.Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali,
25. Boğaziçi Tiyatro Festivali,
2. Aydın Tiyatro Şenliği,
14.ve 15. Bartın Tiyatro Festivali,
1. Sinop Tiyatro Şenliği,
1. ,2. ve 3.Türkiye Tiyatro Buluşması,
2008 ODTÜ Tiyatro şenliği,
2008 Celal Bayar Üniversitesi Tiyatro şenliği,
14. Eşme Kilim ve Turizm Festivali,
2008 Ege Üniversitesi Tiyatro Şenliği,
1. ve 2. Bademler köyü Tiyatro Şenliği,
5. Balıklıova köyü Kültü ve sanat şenliği,
1. Balıklıova Köyü Tiyatro şenliği,
1. ve 2. Mehmet Ulusoy Sokakta Tiyatro Şenliği,
5. ve 6. Alsancak şenliği,
1. Güzelyalı şenliği,
2007 ve 2008 Sevgi Yolu şenliği,
2006 Buca Alternatif Öğrenci şenliği,
2008 Limontepe Halk şenliği,
2007 Yamanlar Kültür-Sanat festivali,
2006 Türkiye Sosyal Forumu
2009 Munzur doğa ve çevre festivali
#1 - Temmuz 21 2010, 01:22:58

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.