Alternatifim Cafe

Cezbedici Sibirya

Discussion started on Coğrafya



Sibirya petrolün tadını çıkarıyor.

Vakit gece yarısını bulmuş. Palace lokantasının dans pistindeki çiftler kendilerini müziğin yumuşak ritmine bırakmış dans ediyor. "Za nas, za neft -Bize ve petrole" diye mırıldanıyor şarkıcı.

Yaşam bizi nereye sürüklerse,
Bize ve petrole,
Kadehlerimizi ağzına kadar dolduralım...


Batı Sibirya'nın Hantı-Mansi eyaletinde Petrolcüler Günü. Petrol işçilerinin -neftyaniki- zorlu çalışma koşullarının onuruna her yıl eylül başlarında bir gün, yazın sivrisineklerin en yoğun olduğu dönemden sonra ve ekimden -ilk kar düşmeden- önce kutlanıyor. Gün ışığı yitip gitmekteyken, binlerce kişilik kalabalık, açık havadaki dev spor tesisinde saatler öncesinden toplanıyor. Sahnenin ardında koyu yeşil, gür bir orman uzanıyor. Balonlar salıveriliyor, meşaleler yakılıyor ve topluluk hep bir ağızdan şarkı söylüyor:

Hepimizin tek bir eğlencesi var,
Ve ihtiyacımız olan tek şey de o,
Yüzümüzü yeni petrolle yıkamak,
Sondaj kuyusundan gelen petrolle.


Rusların petrolü kutlamasında şaşılacak bir şey yok. Çünkü devir, ekonomik patlama devri. Küresel petrol fiyatları 1998'den bu yana on kat arttı ve Rusya, Suudi Arabistan'ı geride bırakarak dünyanın bir numaralı ham petrol üreticisi oldu. Kremlin'in bütçesi şimdi yeni okullar, yollar ve ulusal savunma projeleri için ayrılan fonlarla dolup taşıyor ve Moskova'nın yeni zenginleri malikâne boyutlarındaki "daça"lara milyonlarca dolar para harcıyor.

Patlamanın kalbi, batı Sibirya'nın -günde yaklaşık 7 milyon varil ile Rus petrolünün yüzde 70 civarında bir bölümünü üreten- petrol sahaları... Zengin yataklar, yaklaşık Fransa büyüklüğünde bir eyalet olan Hantı-Mansi'ye, adı her zaman zorlu iklim koşullarını ve ıssızlığı çağrıştıran bu bölgede modern, hatta arzu edilir yaşam koşulları sağlama konusunda eşsiz bir olanak sunuyor.

Hantı-Mansi'nin eyalet başkenti, petrolcüler günü kutlamalarına sahne olan yer, petrol vergi gelirleriyle yeniden yapılanıyor. Yeni yapıların arasında bir havaalanı terminali, 19. yüzyıl Rus ustalarının eserlerinin sergilendiği bir sanat müzesi ile matematik ve sanat alanında yetenekli çocuklar için yapılmış çok iyi donanımlı iki yatılı okul bulunuyor. Bir zamanlar durağan bir taşra kasabası olan Surgut'ta bile bugün yeni banliyöler gelişiyor.

Ancak petrolün sağladığı tüm bu olanaklar bölgenin elinden kayıp gidebilir. Petrol fiyatlarındaki ciddi artışa rağmen batı Sibirya'daki petrol üretimi son yıllarda sabit bir seyir izliyor. 2008'in ilk birkaç ayında Rusya'daki petrol üretimi son on yıldır ilk kez düşüşe geçti. Ve petrol üretim miktarı 2004-2007 arasında hemen hiç artmadı. Bu dönem, donuk bakışlı, kontrol odaklı Kremlin yöneticilerinin, bir zamanlar özel petrol patronlarının elinde olan gözde petrol sahalarını ele geçirdiği yıllardı.

Özel petrol patronları -namı diğer oligarklar-, değerli toprakları kendi aralarında paylaşmaya çalışan türden, açgözlü kişilerdi. Ama aynı zamanda üretimi ve kârı artırmak için petrol sahalarına çok büyük yatırımlar da yaptılar. Buna karşılık Kremlin, petrolü yalnızca ulusal bir zenginlik kaynağı olarak değil, Rusya'yı yeniden dünyanın süper gücü haline getirecek siyasi bir araç olarak kullanmayı hedefliyor. Kremlin'in sert tedbirler içeren taktikleri yabancı yatırımcıları temkinli olmaya itiyor ve bu, gelişmenin -aynı zamanda Hantı-Mansi'nin parlak bir geleceğe sahip olma şansının- önüne geçebilir.

National Geographic
#1 - Mayıs 06 2009, 20:31:18
Hakk ulaşır. Hakkı bırakmaz, alır.

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.