Alternatifim Cafe

Köprü-İntihar-Medya

Discussion started on Aile, Çocuk Eğitimi ve Gençlik Sorunları

Son aylarda Boğaziçi köprüsünde ”İntihar girişiminde” bulunanların sayısında büyük artış oldu. İstanbul Emniyet müdürlüğünün istatistiklerine göre: Boğaziçi Köprüsü açıldığı 1973’den 1977’ye kadar 582 intihar girişimine sahne oldu. Son 4 yılda ise  “intihar şovcuların gözde mekanı haline geldi.1998 Ocaktan 2001 Ağustosuna kadar 391 kişi Boğaziçi Köprüsüne çıktı ve atlamadan indi. Fatih Sultan Mehmet köprüsü ise 1988 den bu yana, 2001 Ağustosuna kadar 121 girişime sahne olmuş.

Özellikle “Medyatik intiharlar” toplumun büyük kesimince tepkiyle karşılanmaktadır. Bir çok  yazar köşesinde bu konuyu yazıp, medyanın bu insanlara alet olmamasını dile getirmektedir.

Bütün Yazarların ortak noktası şu:

“Bu tür haberler olayı  tırmandırıyor  gereksiz yere meşgul ediyor. İnsanlar bu şovları taklit ediyor ” Yazarlarımızın tesbitleri doğru. Olaya bilimsel açıdan bakarsak;

İntihar Davranışının üç şekilde sınıflamak mümkün:

1-Gerçekten ölmek için girişimde bulunanlar,

2-Çelişkili -ikili düşünce ve duyguyla girişimde bulunanlar,

3-Ölmek amacıyla değil, ama bir mesaj vermek için girişimde bulunanlar...

Ciddi olarak intiharı düşünen insan genellikle, kimseye haber vermeden bu eylemi gerçekleştirir.

Girişimde kullanılan yöntemlerde ciddi sonuç veren yöntemlerdir. Örneğin iple kendini asma, ateşli, kesici, silahla intihar, çok yüksek yerden kendini aşağı atma...Bu insanlar ya Ağır  bir Depresyon gibi psikiyatrik  rahatsızlık geçirmekteler ya da  onurlarını zedeleyen ani bir olayla karşılaşmışlardır. örneğin; arkadaşlarının içinde aşağılanan ve dayak atılan bir öğrenci, eşi tarafından aldatıldığını öğrenen bir insan, ticari başarısızlık; ani bir kayıp, tecavüze, işkenceye maruz kalma gibi durumlarda ani, ciddi intihar girişimleri olabilir.

Ciddi girişimcilerin bir kısmı önceden vasiyetini hazırlar, kendilerince değer verdikleri eşyalarını hediye olarak  dağıtabilirler; ardından mektup vs, bırakabilirler. Olay  öncesinden karamsar, kederli, yalnızlığı seçen bu insanların verdikleri “ölüm” kararıyla birden bire rahatladıklarını ,ruh hallerinin değiştiği görülebilir. Bu karar vermiş olmanın mutluluğudur;

Çelişkide olan intihar düşünceli insanlar ise, kendilerini kurtarmayı başkalarına bırakırlar, ölümle hayat arasında sürekli gidip gelirler...

Çevrelerine intihar edeceklerine dair mesajlar verebilirler. Örneğin “yaşamın anlamı yok böyle gitmiyor, hayat acı veriyor. Bir gün bu acılar son bulacak...” tarzında konuşabilirler.

Kendilerine zarar verici tarzda araba kullanıp, fazlaca alkol, uyuşturucu alabilirler....

Aşırı gergin, öfkeli, saldırgan, davranıp, insanları taciz ederek, kendilerini öldürmeyi bir başkasına bırakabilirler....Neden dersek Meningiere göre; intihar olayında

3 dürtü vardır;

1-ölme,

2-öldürme,

3-öldürülme.

yukarıdaki davranışları ciddi olarak ölmek isteyen insanlarda gösterebilir. Fakat sürekli olmaz.

“Gösteri “amaçlı intihar girişimlerinin bir çok nedeni vardır. Bu tarz girişimler genelde insanların göreceği, dikkat çekilen yer ve zamanda yapılır, girişim yöntemi zarar vermeyecek türdendir. Örneğin, düşük doz ilaç almak, jiletle hafif bileklerini kesmek gibi.Kişilik bozukluğu olan insanlarda bu türden girişimler sık olur Antisosyal (psikopat) ,Histrionik (Histerik),Borderlayn(sınır kişilik)bozuklukları....

Kişi normal yollardan çözemediği sorunlarını bu yolla çözmek, daha fazla ilgi ve yardım sağlamak; korkutmak, tehdit etmek, acındırmak, cezalandırmak, düşüncesiyle hareket edebilir.

Diğer yandan  Medyanın reyting kaygısıyla geniş yer verdiği  intihar sahneleri olaya ayrı bir boyut getirdi.

Köprüye, çıkan  insanlar, işten atıldığını işe geri alınmazsa; eşi kendisini terk eden insan eşi  gelmezse kendisini aşağı atacağını söylemekte ve elleriyle “sıkı sıkı” demirlere tutunmaktadırlar.... Bir anda köprüde trafik tıkanmakta, kameralar, fotoğraf makinaları harıl, harıl çalışmakta ve oradakiler değişik vaadlerle bu  insanlara”yardımcı”olmaya çalışmaktalar.

Sahne, dekor, oyuncu yönetmen her şey tam bir tiyatro sahnesi  adete.Daha sonra bu insanlar gece “haber programlarına çıkarılarak olayın ayrıntısına girilmektedir. Bunları izleyen ve aynı problemi yaşayan diğer insanların şuur altına mesajlar gönderilmektedir.

Kişiliği yatkın, problemli insanlar medyadaki bu sahneleri kendilerine örnek almaktadırlar. Bu yüzden özel tv kanallarının konuyu sık sık gündeme getirmesi insanları teşvik eder niteliktedir.

Duyarlı, Akıllı, Mantıklı, yazarlarımızın da önerdiği gibi; Bu tür girişimler Tv’den verilmemeli. Köprü görevlileri bu konuda eğitilmeli ve köprü trafiğe kapatılmadan o insana 1-2 kişi yardımcı olmalı. Kesinlikle kamera Fotoğraf Makinası olmamalı .O insanlara yapılmayacak sözler verilmemeli. Ayrıca köprünün renginin maviye boyatılarak  bir nebzede olsa caydırıcılığı sağlanmalıdır.

Sonuç olarak toplumu aydınlatmak, eğitmek gibi görevleride  olan medyanın daha sorumlu ve  bilimsel ölçülerle davranmasını bekliyor herkesi  duyarlı olmaya davet ediyorum
#1 - Eylül 11 2006, 11:14:01
"Kücük seylere gereginden cok önem verenler, elinden büyük is gelmeyenlerdir."

ewet bu üçlü cok etken ..
ne kadar ıntıhar gırışımıne sahne olmuştur köpruler..
gerçekten ölmek isteyen kımseye haber vermeden gıdiyo ..
ama ömrü varsada yaşıyor..
Hele yok şunu bunu getırmessen atarım kendını dıyenler..
çok ..


PaYlaşımın Içın tesekkurler arkadasım
#2 - Eylül 15 2006, 21:36:28
''Cehennem, başkalarıdır. ''

kesinlikle katılıyorum amabazı birtakım  medyanın vazgeçmeye niyeti yok reyting için
#3 - Eylül 15 2006, 21:40:45
:bite
60 Ziyaretçi, 27 Üye ( 10 Gizli)

evet arkadaşlar aynen sizlere katılıyorum...

yıorumların için çok teşekkürler.....
#4 - Eylül 15 2006, 23:34:13
"Kücük seylere gereginden cok önem verenler, elinden büyük is gelmeyenlerdir."

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.