Alternatifim Cafe

penye ip hakkında

Discussion started on Konu Dışı

suluyemek

Akrilik boya, yağlıboya kıvamında, suluboya parlaklığında su bazlı bir boya türüdür. Yapısındaki esnek pigmentler sayesinde dış etkenlere yağlıboyadan daha dayanıklıdır. Tuval üzerinde çatlama yapmadığı için ressamlar tarafından tercih edilmektedir. Kokusuz ve çabuk kuruyan bir yapıya sahiptir.

Akroliğin ositlenmesi sonucunda meydana gelen, keskin bir kokuya sahip ve de renksiz olan bir tür asittir. Akrilik asitler; ısıya, ışığa ya da metallere maruz bırakılırsa bunun sonucunda oluşan polimerlerin genel adına “akrilik boya” adı verilir. Akriliğin kimyasal formülü CH2=CH COOH’'dür.

Günümüzde, oldukça gelişen modern endüstrinin birçok alanında vazgeçilmez bir hammadde özelliğini taşıyan akrilik, birçok ürünün ve farklı bileşiğin üretilmesinde sıkça kullanılmakta olan bir maddedir. Buna neden olan etken ise, akrilik hammaddesinin kimyasal özellikleri ve maliyetidir. Diğer bir adı Propenik asit olan akrilik asit, organik bir yapıda bulunur. Aynı zamanda bu madde, nitel katalizörle karbon monoksit ve de asetilen kullanılmasıyla elde edilmektedir. Bunun dışında akrilik asit üretimi için çeşitli yollar daha bulunur. Bu yollardan bir tanesi, bazı bileşiklerin hidroliz edilmesidir. Bu sayede de akrilik asit üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Akrilik, polimer yapılı ve hijyenik bir maddedir. Akriliğin bu özellikleri, bu maddeyi temizlik endüstrisinde kullanılan bir madde yapmıştır. Özellikle banyo, ev ve mutfak endüstrisinde kullanılmaktadır. Bunun yanında laboratuar, ecza ve gıda deposu için oldukça elverişli maddedir.

Akrilik, polimerlerin üretimi için başlangıç maddesi özelliğini taşır. Akrilik maddesi, modern endüstride birçok alanda kullanılan bir maddedir. Levha, boya, orlon, elyaf, iplik, cam ve pleksiglas gibi ürünlerin imalatında akrilik kullanılır. Akrilik maddesi, Akrilik asit polimerlerinin tamamını kapsayan genel bir isimdir. Aynı zamanda akrilik terimi, reçine ve plastik gibi maddeler için de kullanılabilmektedir. Çünkü reçine ve plastik gibi maddeler akrilik bileşiklerin kimyasal senteziyle elde edilir. Bu maddelerin dışında, kimyasal sentez sonucunda çeşitli yağlar da elde edilebilmektedir. Kimyasal sentez sonucunda üretilmekte olan akrilik maddelerin yapısı, esnek, saydam, mat, sert ve yumuşak şekilde olabilmektedir. Sıvı halde de üretilebilen akrilikler, dokuma elyafı, optik malzemeleri, yapıştırıcı maddeler, mücevherler, penye ip ve kaplama malzemeleri gibi bir çok maddenin üretiminde kullanılmaktadır.

Modern endüstrinin birçok alanında hammadde olarak kullanılmakta olan akrilik, boya sanayi için de önemli bir maddedir. Özellikle su bazlı boyaların imalatında kullanılan bu madde, boyaya birtakım özellikler katmaktadır. Boyanın çok çabuk kuruması ve de boya maddelerin birbirlerine yapışmasını kolaylaştırması bu maddenin boyaya kattığı özellikler arasında yer alır. Piyasada bulunan bazı boyalar ise, akrilik esaslı boyalardır. Bu türdeki boyalar yüksek performans gösterir. Dış yani fiziksel etkilere karşı dayanıklılık ve sürüldüğü ortama yüksek tutunma gibi özellikleri bulunan akrilik esaslı boyalar, özellikleri nedeniyle sık tercih edilen bir boya türüdür.
#1 - Kasım 07 2016, 10:43:47

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.