Alternatifim Cafe

Edebiyat Üzerine Haberler..

Discussion started on Edebiyat

dark

yeni tüm edebi haberleri buraya ekleyelim arkadaşlar..
#1 - Mayıs 15 2006, 15:19:12
« Son Düzenleme: Mayıs 15 2006, 15:19:38 Gönderen: dArK »

dark

Sait Faik Hikaye Ödülü Refik Algan’ın
Darüşşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Yayınları tarafından düzenlenen 42. Sait Fait Hikaye Ödülü’nü Refik Algan, ‘Saat Kulesi - Kısa Metinler ve Hikayeler’ adlı kitabıyla kazandı
İSTANBUL - Doğan Hızlan başkanlığında toplanan ve Füsun Akatlı, Nursel Duruel, Kayhan Özel, Jale Parla, Şara Sayın ve Hilmi Yavuz’dan oluşan Jüri, bu yılki ödülün Refik Algan’a verilmesini oybirliğiyle kararlaştırdı. Refik Algan, ödülünü Sait Faik’in ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs’ta aldı..
#2 - Mayıs 30 2006, 13:14:15

dark

‘Uykuların Doğusu’na Orhan Kemal
‘Orhan Kemal Roman Armağanı’na, Hasan Ali Toptaş’ın, ‘Uykuların Doğusu’ romanı değer görüldü

İSTANBUL - Tahsin Yücel, Yıldırım Keskin, Osman Şahin, Semih Gümüş, İnci Aral, Adnan Binyazar ve A. Kemali Öğütçü’den oluşan Seçiciler Kurulu, 35. Orhan Kemal Roman Armağanı’nı, Doğan Kitapçılık’tan yayımlanan Hasan Ali Toptaş’ın ‘Uykuların Doğusu’ adlı romanına verdi.

Orhan Kemal Kültür Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, bugün toplanan 2006 yılı Orhan Kemal Roman Armağanı Seçiciler Kurulu’nun, başvuru yapan 40 romanı değerlendirdiği kaydedildi.

Oy çokluğu ile alınan kararda, Kurul’un, ‘Uykuların Doğusu’ romanında Hasan Ali Toptaş’ın “içtenliğini, yazımsal arayışını ve geleceğe dönük yaratıcılığını” göz önünde bulundurduğu belirtildi.

Ödül, 2 Haziran Cuma günü, İstanbul Beyazıt’taki Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek “Orhan Kemal’i Anma Töreni”nde verilecek.
#3 - Mayıs 30 2006, 13:15:49
« Son Düzenleme: Mayıs 30 2006, 13:16:36 Gönderen: dArK »

dark

Pulitzerli ünlü şair Kunitz öldü

Pulitzer ödüllü, ABD’li ünlü şair Stanley Kunitz, 100 yaşında hayata veda etti. Yayıncısı tarafından yapılan açıklamada, ünlü şairin dün erken saatlerde evinde öldüğü bildirildi.

NEW YORK - Şiirlerinin yanısıra genç yazarlar için iki yazı merkezi kurulmasına yardım etmesiyle de bilinen Kunitz, Vietnam Savaşı’na karşı çıkmış, Irak Savaşı öncesi Amerikan yönetiminin saldırı hazırlıkları nedeniyle Beyaz Saray’ı protesto için düzenlenen New York’taki şiir gecesine katılan şairler arasında yer almıştı.

New York’taki şiir gecesine, aralarında Stanley Kunitz ve Rita Dove’un bulunduğu savaş karşıtı şairlerin yanısıra oyun yazarı Arthur Miller da katılmıştı.
#4 - Mayıs 30 2006, 13:18:24

dark

Artemis’ten ‘Bir Milyon Küçük Parça’
Artemis, yayıncılıkta üçüncü yılını doldurduğu şu günlerde, yeni bir roman yayımladı: ‘Bir Milyon Küçük Parça’.

İSTANBUL - Artemis, 3 senede yayımladığı 90 romanla, polisiye maceradan duygusal romanlara, edebiyattan gençlik dizilerine, sinemadan müziğe, birçok farklı türdeki kitabıyla, yayıncılıkta hedeflediği noktaya doğru ilerlemesini sürdürüyor. 2005 ve 2006’da milyonlarca satarak listelere giren, gerçek mi kurmaca mı olduğu çok tartışılan James Frey romanı ‘Bir Milyon Küçük Parça’ şimdi Türkçe’de.
#5 - Mayıs 30 2006, 13:20:10

dark

‘Memet Fuat’ta 2006 yılı başvuruları
Her yıl Memet Fuat’ın doğum günü olan 16 Şubat günü ‘Eleştiri/İnceleme’, ‘Deneme’ ve ‘Yayıncılık’ dallarında verilen “Memet Fuat Ödülleri” için başvurular sürüyor.

İSTANBUL - 2006 yılı için, sadece 2006 yılında yayımlanan yapıtlar ve yayıncılık çalışmaları aday olabiliyor. 1 Ocak 2006’da başlayan başvuru süresi 10 Ocak 2007’de sona erecek. Ödül töreni ve anma günü Memet Fuat’ın 81. doğum günü olan 16 Şubat 2007’de gerçekleştirilecek.

Yaşamı boyunca denemeleri, eleştirileri, inceleme ve araştırmalarının yanı sıra, yayımladığı dergiler ve yönettiği yayınevlerinde özenli, titiz, seçici yayıncılık ilkeleriyle örnek bir edebiyat adamı olan Memet Fuat’ın anısını yaşatmak için düzenlenen Memet Fuat Ödülleri, ‘Eleştiri/İnceleme’, ‘Deneme’ ve ‘Yayıncılık’ alanlarındaki çalışmaları destekleme, yüreklendirme ve başarıları ödüllendirme amacını taşıyor.

‘ELEŞTİRİ/İNCELEME’ VE ‘DENEME’ ÖDÜLLERİ
‘Eleştiri/İnceleme’ ve ‘Deneme’ ödüllerine başvurmak için (bandrolü alınmış) kitap olarak basılmış yapıtın 8 nüshasının Memet Fuat Ödülleri Sekreterliği’ne gönderilmesi gerekiyor. Basılı yapıtların yanı sıra, lisans, lisansüstü ve doktora tezleri de kabul edilmiş olması koşuluyla ödüle katılabilir.

‘YAYINCILIK ÖDÜLÜ’
‘Yayıncılık Ödülü’ne ise, 2006 yılı içerisinde verilmiş örnek bir yayıncılık verimiyle aday olunur. Kusursuz bir düzeltmeyle yayımlanmış bir yapıt, örnek bir editörlük çalışması, özgün bir kitap ya da kitap dizisi, bütün çalışmalarıyla örnek gösterilebilecek bir yayınevi etkinliği, yepyeni bir tasarım, örnek bir yararlılık, Türk edebiyatına katkı sayılabilecek bir çeviri, vb. ile aday olunabilir ya da aday gösterilebilir. Yayıncılık ödülüne tüzel kişiler de aday olabilir.

Ödül için adaylar kendileri başvurabilecekleri gibi, başka kişiler, kurum ve kuruluşlar da aday bildirebilirler.

Her yıl Memet Fuat’ın doğum günü olan 16 Şubat günü verilen ‘Memet Fuat Ödülleri’ arasında yer alan ‘Eleştiri/İnceleme’ ve ‘Deneme’ ödüllerinin tutarı, ayrı ayrı 5.000 YTL. ‘Yayıncılık Ödülü’nü kazanan çalışma ise bir heykelcikle değerlendirilmekte.

‘Eleştiri/İnceleme’ ödülünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, ‘Deneme’ ödülünü ise Adam Yayınları destekliyor.

Memet Fuat Ödülleri Seçiciler Kurulu:
Cevat Çapan, Eray Canberk, Konur Ertop, Nurdan Gürbilek, Uğur Kökden, Hasan Kuruyazıcı, Yurdanur Salman

MEMET FUAT
ELEŞTİRİ/İNCELEME, DENEME, YAYINCILIK
ÖDÜLLERİ 2006

Memet Fuat Ödülleri Sekreterliği:
Adres: Aydın Sokak, No: 3, Altunizade 34662 İstanbul
Telefon: 0 212 288 62 63 / 0216 325 18 85
Faks: 0 216 428 38 89
E-posta: ileti@memetfuat.com
www.memetfuat.com
#6 - Mayıs 30 2006, 13:26:20

dark

Erdal Öz, sonsuzluğa uğurlandı
Türk Edebiyatı’nın usta isimlerinden yazar Erdal Öz, son yolculuğuna uğurlandı. Erdal Öz, uzun süreden bu yana tedavi gördüğü akciğer kanserine yenik düşerek, 6 Mayıs 2006 Cumartesi günü, 71 yaşında hayata veda etmişti.
 
İSTANBUL - Can Yayınları’nın kurucusu, yazar Erdal Öz’ün sevenleri, dostları ve okurları bu sabah Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde yazar için toplandı. Çetin Tüzüner, Celal Üster, Pınar Kür, Ahmet Altan, Seçkin Selvi, Oya Baydar, oğlu Can, İlyas Salman, Hacı Tonak, Orhan Pamuk, Tahsin Yücel, Yaşar Kemal gibi, Öz’ü yakından tanıyanlar, kürsüye gelerek O’nu anlattılar. Yeni Melek’teki törenin ardından cenaze Teşvikiye Camii’ne getirildi ve Öz’ün cenaze namazı kılındı. Erdal Öz’ün cenazesi Şile Kızılcaköy’deki aile mezarlığına defnedildi.

 



#7 - Mayıs 30 2006, 13:28:14



Fransa'da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, Dan Brown'un yazdığı "Da Vinci Şifresi" romanını okuyanların ya da kitabın içeriği hakkında bilgi sahibi olanların yüzde 31'nin, kitabın "Hz. İsa'nın, yaşamına ilişkin tamamen veya kısmen gerçek bilgileri yansıttığı" görüşünü taşıdığı ortaya koydu



BVA kamuoyu araştırmasının anketine göre, kitabı okuyanların veya hakkında konuşulanları duyanların yüzde 24'ü, yazılanların kesinlikle İsa'nın yaşamına yansıttığı, yüzde 7'siyse kısmen yansıttığı görüşünde.

Ankete katılanların yüzde 49'u, kitabın tarihi gerçekleri kesinlikle yansıtmadığını belirtirken, yüzde 20'siyse bu konuda kararsız olduğunu bildirdi.

Dan Brown'un yazdığı roman, yaklaşık 40 dile çevrilmiş ve dünyada şu ana kadar 30 milyon satmıştı. Roman ilk yayımlandığında, Katolik Kilisesi'nin ve bazı tarihçilerin de sert tepkisine yol açmıştı.

Dan Brown'un ünlü romanında esinlenerek Amerikalı yönetmen Ron Howard tarafından çevrilen ''The Da Vinci Code'' isimli film, 17 Mayıs tarihinde, 59. Cannes Film Festivali'nin açılış töreninde gösterilecek. 100 milyon dolarlık bütçeyle çevrilen film, tüm dünyada Cannes Film Festivali'nin açılışıyla birlikte vizyona girecek.
#8 - Haziran 04 2006, 02:35:14
imzanız kural dışı.

hiç bilmiyoddddddddddum öğrenmiş oldum saolun...
#9 - Haziran 28 2006, 18:35:59

oktay sinanoglunun türkceyle ilgili kitaplarını okuyunuz yenı cıktı  türkcemizin yozlasmasını anlatıyor
#10 - Temmuz 07 2006, 21:18:04
herkesin ağzında bir  fanilik dırıltısı
Sonunda tek bir şarkı tabutun gıcırtısı

saolo musti....
#11 - Temmuz 10 2006, 19:39:13

tşkler arkadaşlar bilgiler için...
#12 - Temmuz 18 2006, 18:36:29
A&A         Seni ÇOK seviyorum!!!!   



                    asenaa....

arkadaşlar Duygu Asena gibi büyük bi yazarımız hayatını kaybetmiş (ben demiyorum büyük diye ben hiç sevmezdim ama nese)
Allah rahmet Eylesin diyelim mekanı cennet olsun
#13 - Ağustos 01 2006, 00:55:18

ben de sevmezdim ama hümanizmanın bir sonucu olarak ölen insanların arkasından üzülüyoruz.değişik düşünceleri vardı hanımefendinin..Allah rahmet eylesin.
#14 - Ağustos 17 2006, 20:02:04
Ne gemiler yaktık...

dark

Türk Edebiyatı’na 20 yıllık bir aradan sonra edebiyat yıllığı hazırlamak için yola çıkan yazar Ahmet Yıldız ve arkadaşları, 1000 sayfalık bir edebiyat yıllığı hazırladı.

2006 Edebiyat Yıllığı’nda, edebiyatımızın tanınmış isimleri, kendi dallarında değerlendirmeler, 2005 yılında edebiyat fakültelerinin gerçekleştirdiği etkinlikler, edebiyatımızdaki tartışmalar ve olaylar yer alıyor.


1000 sayfalık edebiyat yıllığında aydın üzerine tartışmalar, Nazım Hikmet, Adalet Ağaoğlu, Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal tartışmalarına yer veriliyor. 2006 Edebiyat Yıllığı’nda ayrıca 2005 yılında yitirdiğimiz Attila İlhan, Vüs’at O. Bener, Attila Özkırımlı gibi çok sayıda yazar da anılıyor.

Yıllığın yayın yönetmeni Ahmet Yıldız, "Yaşar Nabi ve Aziz Nesin'in yolundan gidiyoruz" dedi.


20 YIL ARADAN SONRA GELEN YILLIK


20 yıldır gerçek anlamda bir edebiyat yıllığından yoksun olduğumuzu belirten yıllığın genel yayın yönetmeni yazar Ahmet Yıldız, hazırlık sürecini özetledi:
“Türk Edebiyatı, yaklaşık yirmi yıldır gerçek anlamda bir edebiyat yıllığından yoksundu. Bu durumu, edebiyatımız için büyük bir eksiklik ve haksızlık olarak değerlendirdik...
Büyük ‘yıllıkçı’lar, Yaşar Nabi Nayır ve Aziz Nesin’in yolundan gidiyoruz. Edebiyatçılarımızın soluksuz tükettiklerine inandığımız bir yılı derleyip toparladık.
Ankara’da 13 yıldır aralıksız çıkardığımız Edebiyat ve Eleştiri dergisinin kazandırdığı bilgi, kavrayış ve saygınlıkla yola çıktık.
Yıllığımız salt edebiyattan söz edecek, salt edebiyata ilişkin olayları, konuları kapsamaktadır.
Edebiyatımızın tanınmış isimleri, kendi dallarında değerlendirmeler, 2005 yılında üniversitelerimizin edebiyat fakültelerinin gerçekleştirdiği etkinlikler, edebiyatımızdaki tartışmalar ve edebiyat olayları yıllığımızda değerlendirilmiştir.”

2005 YILINDA KAYBETTİĞİMİZ EDEBİYATÇILAR


2006 Edebiyat Yıllığı’nda 2005 yılında yitirdiğimiz yazarlar, Attila Özkırımlı, Nermi Uygur, Vüs’at O. Bener, Şalim Şengil, Attila İlhan, Sulhi Dölek, Osman Numan Baranus ve Azer Yaran’a yer verilmiş.

EDEBİYAT OLAYLARI VE EDEBİYAT TARTIŞMALARI


Yıllıkta yer alan edebiyat olayları ve edebiyat tartışmaları ile ilgili bölümden önemli başlıklar:


* Dil Tartışmaları
* Aydın Üzerine Tartışmalar
* Sivas Kıyımı Tartışmaları
* Eğitim Tartışmaları
* Adalet Ağaoğlu Tartışmaları
* Orhan Pamuk Tartışmaları
* Nazım Hikmet Tartışmaları
* Yaşar Kemal Tartışmaları
* F Klavye Tartışmaları



2006 EDEBİYAT YILLIĞI’NDAN KONU BAŞLIKLARI:



* 2005 Yılı Edebiyat Takvimi
* 2005 Yılında Şiir
* 2005 Yılında Öykü
* 2005 Yılında Roman
* 2005 Yılında Eleştiri-Deneme
* 2005 Yılında Çocuk Edebiyatımız
* 2005 yılında Edebiyat Eleştirimizin Durumu
* 2005 Yılında Edebiyat Tartışmaları
* 2005 Yılında Edebiyat Dergilerine Genel Bakış
* 2005 Yılında Yayın Yaşamına Başlayan Dergiler
* 2005 Yılında Edebiyat Olayları
* 2005 Yılında Çeviri Edebiyatı
* 2005 Yılında Yitirdiklerimiz
* 2005 Yılında Yayınlanmış Yerli Edebiyat Yapıtları
* Radyolarda Edebiyat
* Televizyonda Edebiyat
* Çeviri Yayınları ve Sorunları
* Dil Sorunu ve Dilsel Sorunlar
* Edebiyatçılarımızın Söyleşi ve Açıkoturumları
* Kitap İmzalayan Edebiyatçılarımız
* Sinemaya Uyarlanan Edebiyat Yapıtları
* Yurt Dışında Türk Dili ve Kültürü
* Armağanlar, Ödüller, Yarışmalar
* Edebiyatçı Konuklarımız
* Yurt Dışında Türk Edebiyatı
* Edebiyatçılarımızı Anma Tören ve Toplantıları
* Yaşdönümlerinde Edebiyatçılarımız
* Yazarlarımız 2005 Yılında Neler Yaptılar, 2006 Yılına Neler Hazırlıyorlar?
* Yayınevlerimiz 2005 Yılında Neler Yaptılar 2006 Yılına Neler Hazırlıyorlar?
* Üniversitelerimiz 2005 Yılında Neler Yaptılar, 2006 Yılına Neler Hazırlıyorlar?
* Köşe Yazarlarında Edebiyat
#15 - Ağustos 27 2006, 17:21:03

...LaL...

Nobel edebiyat ödülünü 1999'da kazanan Alman yazar Grass, geçen hafta bir gazeteye açıklamasında, 17 yaşında SS tank bölüğünde görev yaptığını söylemişti.


İtiraf yazarlar, eleştirmenler, tarihçiler ve siyasetçiler arasında büyük tepki çekmiş, bazıları Grass'ın ödülünün geri alınması gerektiğini söylemişlerdi. Ancak ödülleri finanse eden Nobel Vakfının sözcüsü Jonna Petterson, "Bir ödül asla geri alınmaz. Bir kişi ödülü kabul ettiği vakit bunu geri çekmek imkansızdır. Bu daha önce hiç olmadı ve kuvvetle muhtemeldir ki gelecekte de olmayacak" dedi.

(Hürriyet)
#16 - Ağustos 29 2006, 21:07:56

konu süper olmuş saol dark....

haberler de iyi.....
#17 - Eylül 11 2006, 14:42:30
"Kücük seylere gereginden cok önem verenler, elinden büyük is gelmeyenlerdir."

Semih Balcıoğlu'nu Kaybettik


Gazetecilik mesleğinin ustalarından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Onur Kurulu Başkanı ve Sabah gazetesi çizeri Semih Balcıoğlu yaşamını kaybetti.Meslek yaşamında yurt içi ve yurt dışında 49 ödül kazanmış olan ‘karikatürün duayeni’ Semih Balcıoğlu, dünyanın 106 çizerinden biri seçilmişti. Balcıoğlu’nun cenazesi, 30 Ekim Pazartesi günü öğle vakti Zincirlikuyu Camii’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.İstanbul’da, 1928 yılında doğan Balcıoğlu, Işık Lisesi’nin ardından Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü’nden mezun oldu. İlk karikatürü, 1943 yılında Akbaba mizah dergisinde yayımlanan Balcıoğlu, Karikatür, Amcabey, Akşam, Dünya, Hürriyet ve Tercüman’da çalıştı. Balcıoğlu, meslek yaşamında yurt içi ve yurt dışında 49 ödül kazandı. ‘Gümüş Güvercin (Skopje)’, ‘Altın Madalya (Pescara)’, ‘Altın Palmiye’ ve ‘Gümüş Hurma (Bordighera)’, ‘İş Bankası Büyük Ödülü’, ‘Abdi İpekçi Barış ve Kardeşlik Ödülü’, ‘TÜYAP Onur Ödülü’ bu ödüller arasındadır.



DÜNYANIN 106 ÇİZERİNDEN BİRİ...
Gabrovo Mizah Evi’nin yaptığı oylama sonucu, dünyanın 106 çizerinden biri olarak kabul edilen Balcıoğlu, Türkiye’de üç boyutlu karikatürü gerçekleştiren ilk sanatçı oldu.

 Balcıoğlu, seramikle yaptığı karikatürlerini İstanbul ve Ankara’da sergiledi. Bugüne kadar 7’si yurt dışında olmak üzere 60 kişisel sergi açtı.

19 karikatür kitabı yayınlanan Balcıoğlu’nun ‘Güle Güle İstanbul’ adlı eseri, İtalya’da ‘Karikatür Kitapları Yarışması’nda Birincilik Ödülü kazandı.

İki arkadaşıyla 1969 yılında Karikatürcüler Derneğini kuran Balcıoğlu, 1973-1979 yılları arasında da Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanlığı görevinde bulundu.

Balcıoğlu, 1999 yılında ‘Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü aldı.

15 Ocak 2002 tarihinde Mimar Sinan Üniversitesi’nce ‘Onursal Doktor’ unvanı verilen Balcıoğlu, Basın Şeref Kartı sahibi, evli ve bir çocuk babasıydı.
#18 - Ekim 29 2006, 14:50:51

arkadaşlar bilgiler için teşekkürler :))
#19 - Ocak 06 2007, 20:50:45
Ya Sev Ya Terket
          

Ne  MUTLU TÜRKÜM DİYENE ! 

çok güzel bilgiler paylaşım için teşekkürler ....
#20 - Ocak 11 2007, 17:51:06
...SENİN MARKA OLDUĞUN YERDE FİYATLARI BEN BASARIM...

dark

tşk ederim ama bu konuyu biraz ihmal etmişim galiba... :)

Edebiyatta ‘Dünya’nın En İyileri...   

Dünya Kitap Dergisi’nin düzenlediği Dünya Kitap Ödülleri ve Altın Sayfa Edebiyat Ödülü’nün sonuçları açıklandı. Ödüllerin bu yılki sahipleri Deniz Gürsoy, Ahmet Cemal, Can Yayınları ve Aysel Gürmen ile Erol Büyükmeriç oldu.

Dünya Kitap Dergisi’nin geleneksel Dünya Kitap Ödülleri’nin 2006 yılı sonuçları ve bu yıl ikinci kez verilen Altın Sayfa Edebiyat Ödülü’nü kazananlar belli oldu.

DENİZ GÜRSOY, AHMET CEMAL VE CAN YAYINLARI... Dünya Kitap Ödülleri Seçici Kurulu toplantısında Deniz Gürsoy, Ahmet Cemal ve Can Yayınları’na ödül verilmesi kararlaştırıldı.

Dünya Kitap Dergisi tarafından 1993 yılından bu yana verilen Dünya Kitap Ödülleri’nden Yılın Telif Kitabı Ödülü için 2006 yılı içinde Ayın Telif Kitabı olarak belirlenen 15 kitap arasından seçim yapıldı.

YILIN TELİF KİTABI ‘TESBİH - PARMAK UÇLARINDAKİ HUZUR’ Feridun Andaç, Osman Saffet Arolat, Başar Başarır, Turgay Fişekçi, Doğan Hızlan, Seçkin Selvi, Selim İleri, Faruk Şüyün, Ayfer Tunç, Tahsin Yücel ve Dünya Temsilcisi’nden oluşan Seçici Kurul, Yılın Telif Kitabı ödülünü; Deniz Gürsoy’un Oğlak Yayınları arasından çıkan ‘Tesbih - Parmak Uçlarındaki Huzur’ adlı yapıtına oy çokluğuyla verdi.

YILIN ÇEVİRİ KİTABI GOETHE’NİN ‘YARAT EY SANATÇI’SI Yılın Çeviri Kitabı ödülü ise, yıl içerisinde Ayın Çeviri Kitabı olarak seçilen 11 eser arasından, aynı Seçici Kurul tarafından, oy çokluğuyla Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılan Goethe’nin ‘Yarat Ey Sanatçı’ kitabının çevirisi için Ahmet Cemal’e verildi.

YILIN YAYINEVİ “CAN” Yılın Yayınevi de, aynı toplantıda, aynı seçici kurulca yapılan değerlendirme sonucunda oy birliğiyle Can Yayınları olarak belirlendi.

ALTIN SAYFA EDEBİYAT ÖDÜLÜ PAYLAŞILDI 2005’te her yıl farklı daldaki bir kitaba verilmek üzere konan ve bu sene “İlkgençlik” kategorisinde düzenlenen Altın Sayfa Edebiyat Ödülü’nün sahipleri ise Aysel Gürmen ve Erol Büyükmeriç oldu. Her yıl farklı bir kategoride düzenlenen ve bu yıl “İlkgençlik” kitaplarına verilen ödülün Ayfer Gürdal Ünal, Doğan Hızlan, Faruk Şüyün (kurum temsilcisi), Necdet Neydim, Nur İçözü ve Selahattin Dilidüzgün’den oluşan seçici kurulu, ödülü, oy birliğiyle Gürmen’in Uçanbalık Yayınları tarafından basılan ‘Dereden Tepeden Dereliköy’den’ adlı çalışmasıyla Büyükmeriç’in Logos Yayınları’ndan çıkan ‘Midas’ın Serçeparmağı’ adlı yapıtı arasında paylaştırdı.
#21 - Ocak 11 2007, 18:04:26

Ölmeden Önce Okumanız Gerekenler...

Pek çok farklı dile çevrilen ve sinema severler için tam anlamıyla bir referans kitabı olan “Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film” kitabının güncellenmiş 2. baskısının yayınlandığı bu günlerde Caretta Yayıncılık, “Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap” kitap severlerle buluşturuyor. Yayın tarihlerine göre listelenen romanların ilki 850 yılında yayınlanan 1001 Gece Masalları; sonuncusu ise Alman yazar Daniel Kehlman’ın “Die Vermessung der Welt / Measuring the World” isimli romanı(2005). Kitapta, 1001 romanın yazarıyla ilgili kısa bilgiler, yazarın aldığı ödüller, romanın yazım ve yayın tarihi, özgün adı ve orijinal dili gibi bilgiler de yer alıyor.

Kitap, okumanın anlamı, neden okuduğumuz ve neleri okuyup neleri okumamamız gerektiği üzerine bir tartışmaya ve hararetli bir fikir alışverişine yol açacak gibi görünüyor. 960 sayfalık eser, bilgilendirici özelliğiyle tam anlamıyla bir referans kitabı olmasının yanı sıra, kendine özgü diliyle zevkle okunabiliyor. Kitaba yazılarıyla katkıda bulunanlar, ‘ölmeden önce hangi kitapları okumamız gerektiğine ilişkin uluslar ve kültürler üstü bir fikir birliği oluşturabilecek benzersiz bir liste üretmek gibi bir iddia içinde olmadıklarını’ söyleyerek, “Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap”ın, kendisini sınırlandırıcı bir liste olarak sunmaktan ziyade, çok çeşitli ulusal bağlamlarda okumalar yapmaya dair tartışmaları özendirip çoğaltmasını amaçladıklarını belirtiyor.

Kitap, uluslararası okur kitlesinin; aralarında eleştirmenlerin, akademisyenlerin, roman yazarlarının, şairlerin, edebiyat gazetecilerinin de bulunduğu 156 yazarın kaleme aldığı metinlerle oluşturuldu ve liste büyük ölçüde, çeşitlilik barındıran bu okur grubunun bize romanın günümüzdeki görünümü hakkında söylediklerinden üretildi. Kitabın Türkçe’ye kazandırılmasında editörlük görevini Filiz Ülgüt üstlendi.

15 farklı dilde yayınlanan kitabın Türkçe’ye çevrilmesinde 8 farklı çevirmenin emeği var. Kitabın yayıncısı ise; Türk yayın hayatına sanatsal, tarihsel, sektörel alanlarda çok değerli kitapları kazandıran ve farklı kitap projeleriyle uzmanlaşan Caretta Yayıncılık.

“Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap”ın genel editörlüğünü yapan Peter Boxall, kitap üzerinde çalışmanın kendisine roman türü hakkında pek çok şey öğrettiğini, aynı zamanda kitap sevgisinin ne denli bulaşıcı olduğunu, kitapların ne çok heyecan, dostluk ve keyif ürettiklerini de gösterdiğini söylüyor.

1001 ROMANIN SEÇİMİ
Peki ölmeden önce “hangi 1001 romanın okunması gerektiği” nasıl belirlenmiş? Ya böylesine kapsamlı bir konuyu, bu kadar sınırlı bir metinle anlatmanın zorluğu, hatta imkansızlığı…

Kitabın genel editörü Boxall bu soruların yanıtlarını şöyle veriyor:
“Bildiğim tek bir şey var ki, bir insanın okuması gereken tüm kitapları içeren ve okumadan da yapabileceği tüm kitapları dışlayan nihai liste, elbette ki asla hazırlanamaz; aynı zamanda, sayının bana dayatmış olduğu sınırlar, insafsız ve dar. Ele alınan temanın kapsamı düşünülecek olursa 1001, sonuçta ufak bir sayı. Burada yer alan her başlık, kendi daracık mekânı için savaşmak zorunda ve her bir yazı belirli bir konsantre enerjiyle, sanki hayat buna bağlıymışçasına çaresizlik içinde verilen bir kendine yer açma mücadelesiyle yüklü. Ve her bir roman, aslında, ölmeden önce okumanız gereken bir yapıt...”

Kitapta, 1001 romanın yazarıyla ilgili kısa bilgiler, yazarın aldığı ödüller, romanın yazım ve yayın tarihi, özgün adı ve orijinal dili gibi bilgiler de yer alıyor. Yayın tarihlerine göre listelenen romanların ilki 850 yılında yayınlanan 1001 Gece Masalları; sonuncusu ise Alman yazar Daniel Kehlman’ın “Die Vermessung der Welt / Measuring the World” isimli romanı(2005).

Kitabın içindeki Türk yazarlar ve eserleri ise;
 Berci Kristin Çöp Masalları / Berji Kristin: Tales from the Garbage Hills (1983) Latife Tekin,
 Beyaz Kale / The White Castle (1985) Orhan Pamuk,
 Hayat Bir Kervansaray / Life is a Caravanserai (1992) Emine Özdamar,
 İnce Memed / Memed, My Hawk (1955) Yasar Kemal.

Genel editör Peter Boxall, “Bu kitap üzerinde çalışmak bana roman türü hakkında pek çok şey öğretti. Aynı zamanda kitap sevgisinin ne denli bulaşıcı olduğunu, kitapların ne çok heyecan, dostluk ve keyif ürettiklerini de öğretti” diyor.

TÜRK YAZARLARDAN 4 ROMAN
Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap’ta Türk yazarların 4 romanı yer alıyor:
 İnce Memed:
Yaşar Kemal’in ilk romanı olan İnce Memed, dünya çapında en çok satanlar arasına girmiştir. Hikayenin kahramanı İnce Memed, Ağa’nın zorbalığına baş kaldırır; sonunda dağlara çıkarak bir eşkiya çetesine katılır. Baskıya karşı verdikleri mücadelede yoksullara kol kanat geren Memed, bir tür Anadolulu Robin Hood’a dönüşür.
Kitap, barındırdığı insani sıcaklık ve üstün anlatım gücü sayesinde son derece keyifle okunacak bir yapıt olma özelliğini koruyor.
(yayın tarihi 1955)

 Berci Kristin Çöp Masalları:
Latife Tekin’in romanı, insanın ne kadar direngen olduğunu anlatır.
Birinden diğerine hissettirmeden geçen bir dizi öyküden oluşan roman, daha içten ve dokunaklı olmakla beraber, Salman Rüşdi’nin çok sesli postmodernizmiyle aynı hamurdan. Ezilenlerin hikayelerini anlatan karnavalesk, postyapısalcı metinlerin yaygın olduğu bir dönemde yazan Tekin, karakterlerine düğerlerinden daha fazla yaklaşıyor.
(yayın tarihi 1983)

 Beyaz Kale:
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk’un Beyaz Kale’si, Borges’le Calvino’nun yapıtları gibi, gerçeklik ve kimlik kavramlarımızın okuyup yazma eylemi üzerinden sorgulandığı yerdir.
Düşsel bir atmosfer taşıyan anlatı (kitap içinde kitap), 17. yüzyılda gemisi, kendisini tutuklu olarak İstanbul’a götüren Türk korsanların eline geçen genç bir İtalyan alimin hayatını ayrıntılarıyla anlatır.
(yayın tarihi 1985)

 Hayat Bir Kervansaray:
Emine Özdamar’ın romanı, geleneneksel olmayan bir başlıkla, (Hayat Bir Kervansaray İki Kapısı Var Birinden Girdim Diğerinden Çıktım) gelenekleri baştan başa yıkıyor. Yola bu noktalandırılmamış sözcüklerle çıkıyor ve ilerliyoruz.
Hayat Bir Kervansaray, saygın Ingeborg-Bachmann Ödülü’nü kazanan, ‘Alman kökenli olmayan’ biri tarafından yazılmış ilk kitap ve orijinalliğinin gücü yapılan övgüleri doğruluyor.
(yayın tarihi 1992)

“Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap”ı seçkin kitabevleri ve Caretta Yayıncılık’tan temin edebilirsiniz.
Caretta Yayıncılık Telefon No: 0212 230 23 14


ntvmsnbc.com'dan alıntıdır...
#22 - Mart 07 2007, 14:10:11

Erdal Öz’e Saygı Gecesi

Can Yayınları’nın kurucusu ve edebiyatçı Erdal Öz, bu akşam saat 19:00’da Akatlar Kültür Merkezi’nde anılacak.
Erdal Öz, Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliklerinin 25.ci ustası olacak. Geçtiğimiz mayıs ayında yitirdiğimiz Erdal Öz, edebiyat ve sanat dünyasının usta isimlerinin katılımıyla düzenlenen gecede anılıyor.

ANILARDAKİ ERDAL ÖZ
Faruk Şüyün’ün hazırlayıp yönettiği “Ustalara Saygı” gecesinde; Ayşe Sarısayın, Celâl Üster, Çetin Öner, Deniz Kavukçuoğlu, Doğan Hızlan, Engin Cezzar, Esat Tekand, Füruzan, Hacı Tonak, İnci Kut, Tahsin Yücel, Türkel Minibaş, Yiğit Okur, Erdal Öz ile ilgili anıların anlatacak.

YAŞASAYDI 72 YAŞINDA OLACAKTI
Aramızda olsaydı içinde bulunduğumuz ayda yetmiş iki yaşına basacak olan Erdal Öz için düzenlenen gecede gazeteci arkadaşlarından Turhan Günay, ustanın sevdiği türküleri seslendirecek. Erdal Öz’ün yayınlanmamış günlüklerinden ve yapıtlarından bölümlerİ Zeliha Berksoy seslendirecek Erdal Öz’ün oğlu Can Öz de bir dia gösterisi sunacak. Gecede edebiyatçının yaşamından görüntülerin bulunduğu filmler de yer alacak.

SIRADAKİ USTALAR
Ustalara Saygı etkinlikleri, 17 Mart’ta Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sineması’nda “Yeşilçam’ın Komik Arkadaşları” ve 26 Mart’ta Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday sahnesinde İlhan Berk etkinliği ile sürecek.


Akatlar Kültür Merkezi
Melih Cevdet Anday Sahnesi
Zeytinoğlu Cad. No: 8 Etiler
Telefon: 0.212. 351 93 84

 
ntvmsnbc.comdan alıntıdır
#23 - Mart 07 2007, 14:11:12

Marquez İçin Okuma Maratonu

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Gabriel Garcia Marquez’in 80. doğum günü kutlaması etkinlikleri çerçevesinde, İspanya’da Güney Amerikalı yazarın büyük eseri ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ı okuma maratonu başladı. Siyasetçilerin, sinema oyuncularının ve yazarların katıldığı okuma maratonu, Madrid’de Başbakan Yardımcısı Maria Teresa Fernandez de la Vega’nın romanın ilk satırlarını okumasıyla başladı.

Ünlü romanı, yaklaşık 80 Marquez hayranının her biri 15’er dakika ya da 7’şer sayfa olmak üzere toplam 16 saat boyunca okuyacak.Marquez kutlamalarında, yazarın 80. yaş günüyle birlikte Nobel ödülünü kazanmasının 25. yıl dönümüyle ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ın yayınlanışının 40. yılı kutlanıyor.

Yarın 80 yaşına basacak olan Marquez, Türkçe’ye de kazandırılan ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ dışında, ‘Kırmızı Pazartesi’, ‘Kolera Günlerinde Aşk’, ‘Albaya Mektup Yazan Kimse Yok’, ‘Başkan Babamızın Sonbaharı’ gibi eserlerinin yanı sıra yakın dönemde piyasaya çıkan yaşam öyküsü ‘Anlatmak İçin Yaşamak’ ile de dikkatleri çekmişti.


#24 - Mart 07 2007, 14:12:24

dark

Türkçe'nin 100 akları yarışacak

100 ülkeden 500 öğrencinin katılacağı Türkçe Olimpiyatlarında her ülkenin kendi içinde yaptığı ön eleme ve finallerde sona gelindi.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın beşincisi için geri sayım başladı. Geçen yıl 84 ülkeden 354 öğrencinin katıldığı etkinliğe bu sene 100 ayrı devletten 500 öğrenci iştirak edecek.

Her ülkenin kendi içinde yaptığı ön eleme ve finallerde sona gelindi. Maldiv Adaları, Gine, Srilanka, Singapur, Yeni Zelanda ve Kolombiya gibi yarışmaya yeni katılan ülkelerde büyük heyecan var. Uluslararası Dil Öğretimi Derneği'nce düzenlenen olimpiyat, 25 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilecek. 'Türkçeyi dünya dili haline getirmek ve ülke tanıtımına katkı' amacıyla tertip edilen etkinliğin bu yılki sloganı: 'Türkçenin 100 Akları'. Bir ilke imza atan TBMM Başkanı Bülent Arınç, olimpiyata katılanlara 'Türkiye Büyük Millet Meclisi Özel Ödülü' verecek. Kendi sahasında dünyanın en büyük organizasyonu olan olimpiyatların elemeleri Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde, final ve ödül töreni ise İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi'nde yapılacak. 9 ayrı kategoride düzenlenecek yarışmaya bu yıl 'makale ve özel beceriler' adında iki yeni kategori de eklendi.


Ayrıca olimpiyat bu yıl üniversite öğrencilerine de açıldı. Türkoloji bölümünde okuyan üniversite öğrencileri, "Ülkeniz ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve bu ilişkileri geliştirme yolları" konulu makaleleriyle yarışmaya katılacak.
'Özel beceriler' yarışmasında ise öğrenciler taklit, rol yapma, halkoyunları, enstrüman çalma gibi beden dili, jest ve mimiklerini kullanarak özel becerilerini sergileyecek.
Yarışmadaki diğer alanlar ise 'konuşma, yazma, şarkı, şiir, sunum, genel kültür ve ülke tanıtım standları' kategorilerinde olacak.
Olimpiyat Ankara'da devam ederken İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda ülke tanıtım stantlarının olduğu ve iki gün sürecek bir kültür şöleni gerçekleştirilecek.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı ve Uluslararası Dil Öğretimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, artık Türkçe Olimpiyatları'nın dünyaya mal olduğunu söyledi. Olimpiyat davetini resmî kanallardan Türk dünyasındaki üniversitelerin Türkoloji bölümlerine, Türkiye'nin yurtdışında açtığı resmî okullar da dahil olmak üzere özel sektörün açtığı okul ve kurslara ilettiklerini kaydeden Bilkan, ülkelerdeki seçmelere çok yoğun bir katılımın olduğunu belirtti. 'Kültürel değerlerin 'insanlık' çatısı altında birleşmesi ve kopuk ilişkilerin aşılmasının aynı dili konuşmakla mümkün olacağını' vurgulayan Bilkan, "İnsanlar arası iletişimin hız kazandığı günümüzde Türkiye'nin yeni yeni coğrafyalarla tanışıp kaynaşması, Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya'da Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti, Türkçenin dünya dilleri arasında hak ettiği konumu elde edeceğinin bir göstergesidir." dedi.
Olimpiyatların yurtdışında Türkçeye karşı büyük bir heyecan uyandırdığını kaydeden Olimpiyatlar Genel Koordinatörü Tuncay Öztürk ise, "Türkçe Olimpiyatları bir final niteliğinde. Finale gelene kadar birçok aşamadan geçiliyor. Öğrenciler, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülke seçmelerinden geçerek bu olimpiyatlara katılmaya hak kazanıyor. Bir eğitim yılı boyunca olimpiyatlara yaklaşık 10 bin öğrenci hazırlanıyor." diye konuştu. 'Dünyada kültürler arası yangınların çıkarılmaya çalışıldığı bir dönemde bu tür organizasyonların barışa ve sevgiye büyük katkı sağladığını' ifade eden Tuncay Öztürk, geçen yılki sponsorlara teşekkür etti ve bu yıl da yeni sponsor arayışını sürdürdüklerini dile getirdi.

Geçen yıl 84 ülkeden 354 öğrencinin katıldığı etkinliğe bu yıl 100 ülkeden yaklaşık 500 öğrenci bekleniyor. 'Türkçeyi dünyada hak ettiği konuma getirmek, daha yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamak, Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak' amacıyla 2003'ten beri düzenlenen olimpiyatlarda ülkeler ön eleme organizasyonu gerçekleştiriyor.

Olimpiyatların tertip heyetinde ünlü isimler

Tertip Heyeti Başkanlığı'nı Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam'ın yürüttüğü organizasyon heyetinde şu isimler bulunuyor:
Yıldırım Akbulut (eski Başbakan),
Vehbi Dinçerler (eski Milli Eğitim Bakanı),
Prof. Dr. Mustafa İsen (Kültür Bakanlığı Müsteşarı),
Hasan Kaplan (MEB Yurtdışı Eğitim-Öğretim Gen. Müd.),
Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın (TDK Başkanı),
Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu (TTK Başkanı),
Prof. Dr. Osman Horata (AKM Başkanı),
Mehmet Atalay (GSG Müdürü),
Harun Tokak (Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Yön. K. Başkanı),
Hakan Fidan (TİKA Başkanı),
Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan (Uluslararası Dil Öğretimi Derneği Yön. K. Başkanı),
Tuncay Öztürk (Uluslararası Dil Öğretimi Der. Yön. Kurulu Başkan Yard.)

#25 - Mart 11 2007, 14:00:47
« Son Düzenleme: Mart 11 2007, 14:01:31 Gönderen: dArK »

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.