Alternatifim Cafe

Çocuk Eğitiminden Yalnızca Anne mi Sorumludur.

Discussion started on Aile, Çocuk Eğitimi ve Gençlik Sorunları

Çocuk eğitiminde annenin rolü inkar edilemez. Çocuğun eğitiminde annenin çok etkili olması, babanın çocuk eğitiminde sorumluluğunun az olduğunu göstermez. Sanıldığı gibi, babanın çocuğu ile ilgilenmesi için onun büyümesini beklemek gerekmez.
Çocuk eğitimi ve bakımı anne babaların her ikisinin de karşılıklı sorumluluk paylaşımı ile yürütmesi gereken bir durumdur. Özellikle annenin bebeklik dönemindeki yeri tartışılmaz olmakla birlikte uygun baba modelinin varlığı çocuğun her dönem için sağlıklı gelişmesine yardımcı olacaktır.

Çalışma ve şehir hayatında babaların çocuklarını az görmesi, çocukların eğitim ve bakımını tamamen annenin üzerine bırakması hem anneler hem çocuklar açısından büyük sorunlara yol açmaktadır. Anneler bu durumda çocuğa uygun eğitim ve disiplini vermekte zorluk çekerken (babanın desteği olmadığı için), çocuklar da babalarını seyrek gördükleri ve babanın etkinliğini hissetmedikleri için bazı psikolojik sorunlara girmektedirler. Bu durum anneyi ve çocuğu etkilemektedir. Anneler evin sorumluluğu, çocuğun bakımı gibi konularda yalnız kalıp strese girmektedirler. Ayrıca sürekli duygusal destek, sevgi ihtiyacı hisseden çocukta da bazı davranış ve duygusal sorunlar oluşabilmektedir. Mümkün olduğunca babanın da hamilelikten itibaren bu konuda anneye gerekli psikolojik desteği sağlaması gerekir. Babanın anneye verdiği destek, çocuklara ayırdığı zaman, çocuk eğitimine doğrudan veya dolaylı katılımı birçok sorunu oluşmadan engellemektedir.


Babalar bebekten ürker!


Çocuğun babasıyla olan ilişkisi, özellikle hayatının ilk beş yılında çok önemlidir. Çoğu baba, küçük bebekten ürker ve bu yüzden uzak durmaya çalışır. Halbuki, babalık da annelik gibi çocuğun doğduğu andan itibaren başlar. Bundan, babanın annenin yerini alarak, onun yerine mamasını yedirmesi, altını temizlemesini kastetmiyorum. Bu iki eşin kendi aralarındaki anlayışa bağlıdır. Burada benim kastettiğim, babanın çocukla ilgilenmesi, onu sevmesi ve duygusal bir bağlantı kurmasıdır.

Baba ile çocuk arasında iyi ilişkilerin temeli, bebeklik döneminde atılır ve bu günler bir daha geri gelmez. Baba, “Şimdi zamanım yok, daha sonra onunla ilgilenirim.” derse, kendini aldatmaktan başka bir şey yapmış olmaz. Göz açıp kapayana kadar “ufacık bebek” okula başlayıverecek, birinci sınıfa başlayacak ve birden yetişkin bir genç oluverecektir. Ergenlik ve gençlik yaşında da çocuklar, babalarıyla pek yakın ilişkiye geçmek istemezler. Artık çok geç kalınmıştır. Baba, çocuğu ufakken onunla ilgilenmediği için, çocuk da büyüdüğü zaman babasının sözleriyle ilgilenmeyecektir. Baba ile çocuk, birbirlerine yabancı olacaklardır. Baba ile gençlik dönemindeki çocuğun arasındaki gelişecek bağ, büyük ölçüde çocuğun okul öncesi yıllardaki ilişkiye bağlıdır. Bu da daha bebeklik dönemindeki ilişkiyle belirlenir.


Babalar, çocuğun hayatını paylaşmalı...


Bir çocuğun, babasıyla birlikte yapmaktan hoşlanacağı çok çeşitli şeyler vardır. Siz bunların içinden, yapmaktan hoşlanacağınız şeyleri seçin. Zevk almadan yapacağınız şeyler, çocuğa o aradığı “birliktelik” duygusunu vermeyeceği için, boşuna zaman harcamış olursunuz. Çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz birkaç şey şunlardır: Resim yapmak, kumla oynamak, parka veya çocuk bahçesine gitmek, denize gitmek, sandala binmek, arabayla gezmek, alışverişe çıkmak, sokakta dolaşmak, yerden taş vb. toplamak, karıncaları seyretmek, hayvanat bahçesine gitmek.

Baba-çocuk ilişkisinin en iyi olduğu yerlerden biri de çocuk parklarıdır. İşin tuhafı, çocuk parklarında genellikle anneler vardır da, babalara pek rastlanmaz. Oysa çocuğu parka babanın götürmesi çok daha akla yatkındır. Siz kitabınızı, derginizi okurken çocuğunuz da oyun oynayacak ve sizin orada olduğunuzu bilmek bile onu mutlu etmeye yetecektir. Üstelik, demirlere tırmandığı, sallandığı, kaydıraktan kaydığı zamanlar, “Baba, bak ne yapıyorum!” diye başarısını size kanıtlayabilmesi çocuğun kimlik duygusunu geliştirecektir.

Günümüz şartlarında babalar öyle yoğun bir çalışma içine girdiler ki, çocuklarına hemen hemen hiç zaman ayıramaz oldular. Babalar genellikle şöyle düşünüyorlar: “Bunca çalışmamın nedeni, aileme iyi bir hayat düzeni sağlamak. Çocuklar biraz daha büyüsünler, o zaman durumumuz da daha düzelir ve onlarla ilgilenirim.” Oysa çocukla asıl ilgilenilmesi, ilişki kurulması gereken yaş, okulöncesi yaşlarıdır.


İşiniz mi, babalık mı önemli?


Çocuk farkında olmadan anne-babasını örnek alır. “Bugün babamın izin günü. Onu iyice gözlemleyeyim de ondan sonra taklit edeyim.” diyen bir çocuk yoktur. Babanın işi ne kadar başından aşarsa aşsın her akşam oğluna on dakika masal okumalıdır. Aynı şekilde cumartesi veya pazar günü bir saatini oğluna ayırmalıdır. Çocuğuyla beraber olmalıdır baba. Bunun en iyi yolu ikinizin birlikte yapacağınız “birşeyler”dir. Bu “bir şeyler” her babanın tavrına, hayat biçimine, beğenilerine göre değişebilir, ama mutlaka vardır. Oğlunuzla beraber alışverişe çıkmak bile çocuk için büyük deney ve gözlem konusudur. Hafta sonları da çocuğunuzu bir yerlere götürün. Bu gezmeler hem aranızdaki ilişkiyi güçlendirir, hem de onun bilinçli olmadan sizi örnek almasını sağlar. Hafta sonları bir saatinizi ayırıp çocuğunuzu götürebileceğiniz yerler itfaiye istasyonu, polis karakolu, matbaa, kaynakçı dükkanı, kitaplık, banka, pazar, havaalanı, ayakkabı tamircisi, dökümhane, pasta fırını, postahane gibi yerlerdir. Çocuğunuzu mutlaka götürmeniz gereken yerlerden birisi de kendi işyerinizdir. Çocuğunuza çalıştığınız yeri gösterin. Fabrika, çiftlik, devlet dairesi gibi gezilebilecek bir yerse dolaştırın. Ne iş yaptığınızı üç yaşındaki bir çocuğun anlayacağı bir dille anlatın. Çocuk, annesiyle birlikte olduğu için gün boyunca onun ne yaptığını bilir. Babasının da ne iş yaptığını, bu işin nasıl olduğunu bilmesi gerekir.


Hiç olmazsa telefonla arayın!


En meşgul babalar bile öğle tatilinde veya kısa bir aralıkta eve telefon ederek çocuklarıyla birkaç şey konuşabilirler. Bu onların çocuklarıyla ilgilendiklerini, onu sevdiklerini çocuğa kanıtlayan bir olaydır. Çocuğunuza kartpostal da gönderebilirsiniz. Küçük çocuklara postadan bir şey gelmesi kadar sevindirici ve kişilik verici bir durum olamaz. Babalar genellikle bir başka şehre gittiklerinde çocuklarına kartpostal yollamayı ya da telefon etmeyi düşünürler. Halbuki sabahları evden işe giden babalar da çocukların gözünde “başka bir yere gitmiş” tirler. Bu ufak ve zaman almayacak ilgiler çocuğunuzla sağlam bir ilişki kurmanızı sağlar.

Çocuk eğitiminde anne-baba eşit sorumluluktadır ve bunu paylaşmalıdırlar. Ancak, anneye düşen rolün babanınkinden ayrıldığı durumlar da vardır. Böyle durumlarda anne ile baba birbirlerinin yerini tutamazlar. Yetişmekte olan bir çocuğun örnek alabileceği bir “kadın”, bir de “erkek” modeline ihtiyacı vardır. Anne veya baba tek başına, bu rollerin ikisini birden oynayamaz
 
#1 - Haziran 23 2006, 13:43:08
:bite
60 Ziyaretçi, 27 Üye ( 10 Gizli)

kesinlikle sırf anne sorumlu değildir bu çocuğu iki taraf dünyaya getirdiğine göre hem anne hem de baba sorumludur....
#2 - Temmuz 22 2006, 09:57:34

evet katılıyorum sana kardeşim ve umuyorum baştan sona okumuşsundur yazılanları.
bence çok anlamlı arkadaşlar mutlaka okuyun bence.
#3 - Temmuz 24 2006, 09:05:54
:bite
60 Ziyaretçi, 27 Üye ( 10 Gizli)

hayır sırf anne baba sorumlu değildir babada sorumludur...

nasıl çocuğun anne sevgisine ihtiyacı varsa babayada ihtiyacı vardır...
#4 - Eylül 11 2006, 11:04:39
"Kücük seylere gereginden cok önem verenler, elinden büyük is gelmeyenlerdir."

çoCugu SewgıyLe byütüncE sOrunLar Daha Az OluYo Bence
cuNku Mutlulugu Dışarda AramıYo..
VE BabAlarada Cok Gorev DuşuOda .
hAyat koşUllArı Felan CocUklar UnUTuluo
sAol Abıcım PaYLasımın Içın ;)
#5 - Eylül 11 2006, 11:11:14
''Cehennem, başkalarıdır. ''

çoCugu SewgıyLe byütüncE sOrunLar Daha Az OluYo Bence
cuNku Mutlulugu Dışarda AramıYo..
VE BabAlarada Cok Gorev DuşuOda .
hAyat koşUllArı Felan CocUklar UnUTuluo
sAol Abıcım PaYLasımın Içın ;)

sende saol kardeşim evet çok haklısın merve :)) :okey

tşkler hasret :okey
#6 - Eylül 15 2006, 21:46:25
:bite
60 Ziyaretçi, 27 Üye ( 10 Gizli)

kesinlikle anne değildir tabiikide
anne en büyük etken ama anneden sonra baba,ailenin diğer fertleri,çevre..
insanlar hep annelerin üstlerine atıyolar çocuk bakımını ama oldukça yanlış bi davranış
bi çocuk eğitimini sadece anneden almaz ki çocuklar küçük yaşta kendilerine bi model seçerler
buda ya anne olur ya baba peki baba ilgilenmezse annede çocugun ihtiyaçlarını karşılamıyosa
bu çocuk kimi örnek alıcak kendine?
tek taraflı olmamalı hiçbi zaman..
#7 - Eylül 16 2006, 15:42:07
...Senin aydınlığındır ay'a ışığını veren geceleyin.
Ben bir geceyim, sen bir ay'sın madem,
Gökyüzünde bensiz gitme, istemem...

kesinlikle anne değildir tabiikide
anne en büyük etken ama anneden sonra baba,ailenin diğer fertleri,çevre..
insanlar hep annelerin üstlerine atıyolar çocuk bakımını ama oldukça yanlış bi davranış
bi çocuk eğitimini sadece anneden almaz ki çocuklar küçük yaşta kendilerine bi model seçerler
buda ya anne olur ya baba peki baba ilgilenmezse annede çocugun ihtiyaçlarını karşılamıyosa
bu çocuk kimi örnek alıcak kendine?
tek taraflı olmamalı hiçbi zaman..

çok güzel bir cevap tşkler sagomania :okey
#8 - Eylül 24 2006, 15:05:56
:bite
60 Ziyaretçi, 27 Üye ( 10 Gizli)

rica edrim abi...
#9 - Ekim 28 2006, 21:15:08
"Kücük seylere gereginden cok önem verenler, elinden büyük is gelmeyenlerdir."

Bende ;)
#10 - Aralık 22 2006, 14:31:51
...Senin aydınlığındır ay'a ışığını veren geceleyin.
Ben bir geceyim, sen bir ay'sın madem,
Gökyüzünde bensiz gitme, istemem...

yha bence çocuun gelişiminde anne weya baba deil çewresindeki bütün insanlar sorumludur
çünkü neticede çocuqlar çewrelerinde ne görseler çoq çabuq kapıolar we uyguluolar ;)
#11 - Aralık 31 2006, 16:54:16
KaDeRiMdE bUdAmI WaRdI sEwDiİm ÇeWrİmDıJI  :D

xX_NightmarE_Xx

kesinlikle sırf anne sorumlu değildir bu çocuğu iki taraf dünyaya getirdiğine göre hem anne hem de baba sorumludur....

kesinlikle katılıyorum...
#12 - Ocak 02 2007, 03:45:25

BoUn

Aslında böyle bir konunun bence hiç söz konusu bile olmaması gerekiyor ama malesef toplumdaki basmakalıp düşünceler kadına ve erkeğe belirli roller yüklüyor ve bu roller sonucunda çocukla ilgilenmesi gereken taraf anneymiş gibi görünüyor. En genel şey şudur: Bir ailede baba para kazanıp ailesini geçindirir, anne ise ev işlerinden ve çocuğa bakmaktan sorumludur.
Çok teşekkürler paylaşımın için :okey. Sanırım en iyi şekilde açıklamışsın çocuğun gelişiminde sadece annenin değil babanın da ne kadar büyük rolü olduğunu..
#13 - Şubat 22 2007, 14:52:02

ÇOCUĞU MEYDANA GETİREN HEM ERKEK HEM DE KADIN OLDUĞUNA GÖRE ÇOCUĞUN EĞİTİMİ GİBİ ÖNEMLİ  BİR KONUDA DA HEM BABANIN HEM DE ANNENİN SORUMLU OLMASI GEREKİR KANISINDAYIM ;)
#14 - Mart 06 2007, 19:12:15
Ya Sev Ya Terket
          

Ne  MUTLU TÜRKÜM DİYENE ! 

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.