Alternatifim Cafe

"Soykırım" kararları hakkında ne yapmalı?

Discussion started on Ermeni Sorunu

schumi_81

ABD Kongresi'nin "Ermeni soykırımı"nı tanıma kararı alan parlamentolar kervanına katılması, kuşkusuz, soykırım iddialarının kanıtlanması anlamına gelmez. Osmanlı Ermenilerinin başına gelen trajedinin sorumlusu da elbette ki Türk milleti değil, Alman müttefiklerinin onayıyla tehcir kararını alan İttihatçı diktatörlerdir.
Ne var ki, yayılmakta olan "soykırım" iddialı parlamento kararları, filmler ve belgesellerin Türkiye'nin dünyadaki imajına zarar verdiğine ve Türkiye'deki Batı karşıtlığını beslediğine kuşku yok. Bu nedenle soykırım iddiasına karşı ne yapmak gerektiği Türkiye'de giderek büyüyen bir tartışma konusu.

"Soykırımı tanısak ne olur?" sorusunu 1991'de bizzat Cumhurbaşkanı Turgut Özal ortaya atmış olmasına rağmen, bunun söz konusu olamayacağı çok açık. Zira Osmanlı Ermenilerinin başına gelenler konusunda yeterince bilgi sahibi olan, Türkiye hükümetinin bu konuda bir şekilde üzüntüsünü bildirmesinin isabetli olacağını düşünen, Anadolu'ya I. Dünya Savaşı'nda ölen Türkler ve Ermenilerin anısına bir anıt dikilmesini önerenlerin dahi büyük çoğunluğu, tehcirin soykırım olarak nitelenmesini reddediyor.

İktidar partisi AKP'nin bu bağlamda geliştirdiği inisiyatif, Nisan 2005'te Ermenistan hükümetine 1915-16 döneminde yaşananlarla ilgili tarihsel gerçeğin ortaya çıkarılması için bir ortak tarihçiler komisyonu kurulmasını önermek oldu. Ermenistan hükümeti, bir yandan "soykırım"ın araştırma konusu olamayacak kadar açık bir gerçek olduğu iddiasıyla, öte yandan aralarında diplomatik ilişki bulunmayan iki ülkenin ortak komisyon kuramayacağı gerekçesiyle öneriye olumsuz cevap verdi. Buna rağmen Ermenistan yönetimi "her alanda normal ilişkilerin önkoşulsuz başlatılması" çağrısını tekrarlamakta.

İki emekli diplomat olan CHP milletvekili Şükrü Elekdağ ile Gündüz Aktan, "Ermeni soykırımı" iddialarının uluslararası yargı ya da hakemliğe götürülmesini öneriyorlar (Bkz. Gündüz Aktan, Radikal, 18.11.06; 13.02.07). Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, 14 Kasım 2006'da TBMM Bütçe Plan Komisyonu'nda bu öneri üzerinde düşünüldüğünü söyledi. Ancak bu takdirde Türkiye'nin 1948 tarihli BM Soykırım Sözleşmesi'nin geriye yürümesini kabul etmesi ve olumsuz bir kararla karşılaşma riskini üstlenmesi gerekeceğine dikkat çekiliyor (Bkz. İlter Türkmen, Hürriyet, 20.11.06). Bu nedenlerle Türkiye'nin uluslararası yargıya ya da hakemliğe başvurma yoluna gitmesi uzak bir olasılık.

Kamuoyunda ve sivil toplumda 1990'lardan beri öne sürülen, benim de desteklediğim inisiyatif, ilişkilerin Ermeni diyasporasının ipoteğinden kurtarılması ve Türk-Ermeni uzlaşmasının yolunun açılması için Ankara'nın Erivan ile diplomatik ilişki kurması ve 1993'ten beri kapalı olan sınır kapılarını açması. Bu çağrıyı belki en kuvvetle dile getiren kişi Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi Eşbaşkanı Kaan Soyak oldu. Soyak şöyle diyor: "Türkiye ilişkileri normalleştirme niyetiyle Erivan'a giderse, Ermeni yetkililer Ankara'nın ortak tarih komisyonu önerisini kabul etmeye, (Türkiye-Ermenistan sınırını çizen) Kars Antlaşması'nı tanımaya ve Minsk süreci kapsamında Dağlık Karabağ Ermenilerinin güvenliğinin Türkiye'nin de katkısıyla garantilenmesinin ardından, buradan çekilmeye hazır..." Dahası Soyak, "Erivan'ın böyle bir açılım ertesinde çeşitli parlamentolardaki soykırım tasarılarına destek vermekten de vazgeçeceğini" ileri sürüyor. (Bkz. Yasemin Çongar, Milliyet, 08.01.07)

"Komşularla sıfır problem" politikası uygulayan AKP hükümetinin Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi fikrine soğuk bakmadığı tahmin edilebilir. Bunun için Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Karabağ sorununun çözümü yönünde adım atılmasını; bu bağlamda Ermenilerin işgal altında tuttukları Azerbaycan topraklarından çekilmeye başlamalarının beklendiği söylenebilir. Umarız, önümüzdeki aylar bu yönde gelişmelere gebe olsun.

"Soykırım" kampanyasına karşı herhalde en öncelikli önlem, Türkiye'nin "1915-16'da ne oldu?" sorusunu özgürce tartışamaz olmaktan çıkarılması.
 


zaman gazetesi Şahin Alpay   alıntıdır..
#1 - Şubat 20 2007, 09:51:23

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.