Alternatifim Cafe

Markaların Logo Hikayeleri

Discussion started on Konu Dışı

Defne Yıldız

Birçok insanın rüyalarını süsleyen Ferrari araçlarının logosundaki şaha kalkmış at, ilk olarak 1. Dünya Savaşı'nda savaş pilotluğu yapmış olan ve İtalyanların halk kahramanı olarak kabul ettiği Francesco Barracca tarafından kullanılmıştır. Bu sembolü uçağının gövdesine kazıyan Barracca'nın annesi olan Kontes, firmanın yaratıcısı Enzo Ferrari'ye bu sembolü logo olarak kullanmasının ona şans getireceğini söyler ve Enzo Ferrari de bunu kabul eder. Böylece ortaya bugün çoğu insanın rüyalarını süsleyen bu logo çıkmış olur. Ayrıca ferrari kelimesi İngilizcede ''nalbant'' anlamına gelmektedir.

Dünyanın en büyük üç telekomünikasyon şirketinden biri olan Vodafone, 1997’de logosunu baştan sona yenilemişti. Eski logonun rengi dışındaki tüm ögeleri atılmıştı. Bu logo bir SIM kart şeklindeydi. İlk defa, Vodafone’un imzası haline gelen “kesme işareti” ikonu kullanıldı. Vodafone bu yen ikonu marka kimliğine dahil etmek için Vodafone metnine logoda yer verdi. Vodafone metnindeki iki “o” harfi içinde yer alan boşlukta “kesme işareti” ikonu yer alacak şekilde tasarlanmıştı.

2006’da Vodafone bir kez daha yeniden markalaşmaya gitti. SIM kart arka planı ve eski logoda yer alan metin kaldırıldı. “Kesme işareti”, Vodafone’un ikonik ögesi olarak logoda yer aldı. İkonun arka planındaki beyaz renk logoya daha fazla derinlik katmak amacıyla değiştirildi. Logodaki Vodafone metni, daha oval bir yazı tipi ve o harflerindeki tasarımın kaldırılmış hali ile kullanılmaya devam etti.

1910 yılında İtalya’nın Milano şehrinde, Milano’lu aristokrat bir aile tarafından kurulmuş olan bir otomobil üreticisidir. Özellikle 1960’lı yıllarda Avrupa’da popüler bir marka haline gelen Alfa Romeo, 1986 yılında Fiat’a katılmıştır. Yönetimi Fiat’ın elindedir. Ürettiği spor model otomobillerle dikkat çeken Alfa Romeo, ilk zamanlar kamyon, minibüs ve troleybüs gibi çeşitli vasıtaları da üretsede daha sonra sadece binek otomobil üretmeye karar vermiştir.

Alman bir otomobil şirketidir; Volkswagen grubunun bir markasıdır. Şirketin merkezi Ingolstadt, Bavyera’da bulunmaktadır.Şirketin geçmişi 1899 yılına ve August Horch’a dayanmaktadır. İlk Horch otomobili kendisi tarafından 1901 yılında tasarlanmıştı. 1910 yılında Horsche şirket dışarısına atılmış ve kendi adını eski ortaklarıyla olan anlaşmazlıklar nedeniyle artık yaptığı tasarımlarda kullanamayacak hale gelmişti. Eski Almancada anlamı “Dinle!” olan “horch”, Latincede aynı anlama gelen Audi’yi markası olarak kullanmaya başladı.1932 yılında Audi, Auto Union’u oluşturmak üzere Horch, DKW ve Wanderer şirketleri ile birleşti. Auto Union kullandığı birbirine bağlı dört halka da bugün Audi’nin logosu olarak kullanılmaktadır.

Dünyanın en büyük markalarından biri olan Nike, adını aynı isimdeki Yunan zafer tanrıçası Nike'den alır. Firma Jeff Johnson, bir gece rüyasında Yunan tanrısı Nike’ı görür. Patronu Phil Knight, ürettiği ürün için ‘Dimension 6’ adını kullanmayı düşünürken, bu rüya markanın isminin değişmesinde etkili olur. Ünlü spor mağazası Nike adını alırken, logo da 35 dolara bir öğrenciye yaptırılır. Logo, soldan sağa adım adım zafere koşan bir sporcuyu tasvir etmektedir.

İletişim sektörünün Türkiye’deki lider kuruluşu Turkcell, kuruluşundan bu yana ilk GSM, 2G ve 3G operatörü olarak hem kendi hizmet alanını hem de ülkenin iletişim teknolojileri alanındaki hacmini büyütmüştür. Kurumsal kimliği, kuruluştaki logosununda yapılan ufak değişiklikle yenilenmiş; ana unsurlarını “Turkcell” metni ve markanın maskotu olan “Cellocan” antenleri oluşturmuştur.

Lütfi Doruk ve Vehbi Koç tarafından 1955 yılında kurulan ve beyaz eşya sektörünün Türkiye’deki lideri konumundaki Arçelik, 1959’da ilk çamaşır makinesi 1960’da ilk buzdolabinı üreterek, günümüze dek sürdürdüğü tüm bu inovasyonlarla marka değerine değer katmaktadır. Özellikle 2000’li yılların başındaki “Çelik” maskotuyla dikkatleri daha da üzerine çeken marka, şimdilerde “Çeliknaz” karakterinin de katılımıyla, “Yeniliği aşkla tasarlar” mottosunu kullanmaya başlamıştır. Logo tasarımında daha köklü değişikliklere giden Arçelik yine 2000’li yılların başındaki yenilenme hareketiyle bugünkü kurumsal kimliğinin temellerini atmıştır.

Türkiye’de dünya ile aynı anda fiber çağını başlatan Turkcell Superonline  güçlü fiber optik altyapısı sayesinde bu alanda öncü ve prestijli ülkelerden biri haline getirdiği Türkiye’yi uluslararası organizasyonlardaki başarılarıyla da zirveye taşıyor. Rekabetin yoğun olduğu ve yatırımların getirisinin uzun vadede alındığı bir sektörde kısa sürede elde ettiği başarı ile dikkat çeken Turkcell Superonline, uluslararası düzeyde en prestijli ödüllerden biri olan Hall of Fame ödülünü kazanan ilk Türk telekomünikasyon şirketi oldu.
#1 - Kasım 10 2016, 12:09:45

Üye:

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.